1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

STM:n koronatoimista vastaava johtaja: Koronan leviämiseen on reagoitava ennakoivasti – Keski-Suomessa epävarmuus ravintoloiden sulkemisesta jatkuu

Keski-Suomessa ei ole ilmennyt viime päivinä isoja koronatartuntaryppäitä.

Jyväskylä
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Koronaviruksen leviämiseen on reagoitava nyt nopeasti ja ennakoivasti myös niillä alueilla, joilla tilanne on tällä hetkellä hyvä.

Näin totesi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatoimista vastaava johtaja Pasi Pohjola ministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa torstaina aamuna.

Ennakoivilla ja nopeilla toimilla voidaan Pohjolan mukaan välttää nopea tartuntojen kasvu.

Keski-Suomessa koronatilanne on pysynyt viime viikot rauhallisena ja tartuntojen määrä on ollut laskussa.

THL:n mukaan uusia tartontoja vahvistetiin torstaina 4. maaliskuuta Keski-Suomessa kahdeksan. Uusista tartunnoista viisi on Jyväskylässä, kaksi Laukaassa ja yksi Muuramessa.

Lisäksi Äänekosken kaupunki kertoo verkkosivuillaan torstaina kahdesta uudesta tartunnasta.

Viimeisen 14 vuorokauden aikana tapauksia on ollut Keski-Suomessa yhteensä 117, kun sitä edeltävien 14 vuorokauden aikana tartuntoja ilmeni 209.

Keski-Suomessa sairaalahoidossa on yksittäisiä koronapotilaita. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylikääkäriä sijaistava palvelujohtaja Jyrki Jalkanen kertoo, ettei Keski-Suomessa ole tällä hetkellä koronapotilaita tehohoidossa, eikä tällä viikolla ole tullut maakunnassa tietoon uusia koronakuolemia.

Ravintoloiden yllä yhä kysymysmerkkejä

Ensi viikolla alkavaksi kaavailtu ravintoloiden sulkeminen koskisi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueita. Vain perustasolla olevilla alueilla ravintolat voisivat olla auki.

Asetusluonnos ravintoloiden sulkemisesta pätee vain ennalta päätettyihin maakuntiin, tosin STM:n mukaan sitä voi päivittää.

Asetusluonnoksen mukaan ravintolat on myös Keski-Suomessa suljettava.

STM:n Pasi Pohjola sanoo, että asetusluonnoksessa oleva lista maakunnista ei ole lopullinen. Pohjola arvioi, että alueet määritellään siinä vaiheessa kun laki on saatu eduskunnassa käsiteltyä. Lopullinen listaus maakunnista, joita ravintoloiden sulkeminen koskee, tulee perustumaan THL:n näkemykseen alueiden koronatilanteesta.

Keski-Suomen epidemiatilanteesta on ollut viime aikoina vaihtelevia kantoja. THL:n tuoreimmassa koronakartassa Keski-Suomi on perustasolla, viime viikolla maakunta oli vielä kiihtymisvaiheessa.

Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä totesi maanantaina, että vain Jyväskylä on kiihtymisvaiheessa, mutta muut maakunnan kunnat perustasolla.

Ravintoloiden sulku toteutetaan alueittain, ei kunnittain.

Ravintoloiden sulkemisesta ei Keski-Suomessa ole edelleenkään varmuutta, kertoi Matkailu ja Ravintolapalvelut ry:n (MaRan) toimitusjohtaja Timo Lappi torstaina aamupäivällä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että ravintolat suljetaan, kuten hallitus on ilmoittanut. Lainsäädäntöprosessista riippuu tarkka päivä. Epätietoisuus on hankalaa. Varmaan valtioneuvosto tekee viime kädessä päätökset, missä maakunnissa ravintolat suljetaan. Näkemykseni mukaan neljässä maakunnassa ravintolat eivät sulkeudu ja tässä joukossa Keski-Suomi ei ole, joten ravintolat ovat Keski-Suuomessa menossa kiinni, sanoo Lappi.

Lappi arvioi, että valtioneuvosto katsoo viimeiseen asti, missä maakunnissa tilanne on sellainen, että ravintolat pitää sulkea, ettei koronatilanne pahenisi.

MaRa on saanut ravintoloiden sulkemiseen liittyen valtavasti yhteydenottoja.

– Lainsäädäntö on vaikeaa, kun siellä on tartuntatautilainsäätelyä ja sulkulainsäädäntöä ja valtioneuvosto antoi viime perjantaina asetuksen, joka tulee voimaan 5. maaliskuuta ja se sääntelee sitä, miten ravintoloissa voidaan liikkua.

Lappi toivoo, että ravintoloita suljettaisiin mahdollisimman laajasti, jotta koronatartunnat saadaan laskuun ja sen jälkeen paikat auki.

Ravintoloiden osalta tiukka sulku laajasti olisi Lapin mukaan parempi vaihtoehto kuin kituuttamalla aukiolo.

– Tilanne, että sulku jatkuu todella pitkään ja varsinkin, jos ravintolat avataan hyvin tiukoilla toiminnan rajoituksilla, niin kannattavan liiketoiminnan mahdollisuuksia ei ole ja se on erittäin huono vaihtoehto. Koko kansakunnan etu on, että painettaisiin tartunnat alas ja päästäisiin siirtymään keväällä kohti normaalia, luonnehtii Lappi.

Lue myös:

Ravintoloille annettava sulkemismääräys ei koske niitä alueita, jotka ovat nyt perustasolla – ei, vaikka niiden koronatilanne miten heikkenisi

Ravintola-alalla epäselvyyttä siitä, kenen pitää sulkea ja kenen ei – yrittäjä: "Kärryillä pysyminen on ollut vaikeaa ja tiedotus epäselvää"