1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronavilkku

Koronavilkusta on ollut vain vähän hyötyä Päijät-Hämeessä

Jatkossa pelkkä ilmoitus mahdollisesta altistumisesta on peruste koronatestille.

Koronavilkku
Kuvassa on älypuhelin, jonka ruudulla on auki Koronavilkku-sovellus.
Koronavilkku saattaa pitää kohtaamisena myös tilanteita, joissa puhelimet ovat lähekkäin, vaikka ihmiset eivät. Tämä voi vaikuttaa altistumistilanteiden selvittämiseen. Kuvituskuva. Silja Viitala / Yle

Koronavilkusta on hyödytty hyvin vähän koronatartuntojen jäljittämisessä Päijät-Hämeessä.

Päijät-Sotesta arvioidaan, että mahdollisesta altistumisesta sovellukseen tuleva ilmoitus voi vauhdittaa oireisten hakeutumista testiin. Tartuntojen jäljittämiseen se ei kuitenkaan ole antanut lisäapua.

Koronavilkusta altistumisilmoituksen saaneet myös soittavat usein suotta puhelinpalveluun kysyäkseen lisätietoja, vaikka sovellus antaa selvät toimintaohjeet.

Päijät-Sote ei ole pitänyt kirjaa siitä, kuinka moni oireinen koronatestiin hakeutunut on saanut altistumisilmoituksen Koronavilkusta. Joissain sairaanhoitopiireissä Koronavilkusta on koettu olevan jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

4. maaliskuuta lähtien Koronavilkusta altistumisilmoituksen saaneet voivat hakeutua sen perusteella suoraan koronatestiin, vaikka oireita ei olisi. Käytäntöön siirrytään Päijät-Sotessakin.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue myös:

Tuliko Koronavilkusta altistumisilmoitus? Jatkossa siitä seuraa aina testi ja omaehtoinen karanteeni, vaikka testitulos olisi negatiivinen

Lue seuraavaksi