1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Kannanotto eduskunnalle: Länsi-Pohjassa ja Itä-Savossa vaaditaan keskussairaalan ympärivuorokautisen päivystyksen säilyttämistä

Kemin ja Savonlinnan keskussairaaloiden tulevaisuus herättää huolta.

Länsi-Pohjassa ympärivuorokautisesti päivystävän keskussairaalan tarvetta perustellaan muun muassa alueen teollisuudella. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Meri-Lappi ja Etelä-Savo ovat luovuttaneet eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kannanoton, jossa vaaditaan Länsi-Pohjan ja Savonlinnan keskussairaalan toimintaan pysyvyyttä.

– Vaadimme velvoittavaa toistaiseksi voimassaolevaa kirjausta ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen säilyttämiseksi ja tämä tulee huomioida hyvinvointialueiden rahoituksessa, kommentoi tiedotteessa Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen.

Kemin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Teija Jestilä vetoaa palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen.

– Uudistuksella ei voida heikentää alueiden asukkaiden palveluja ja elinvoimaa vähentämällä useita satoja työpaikkoja, Jestilä sanoo ja viittaa soteuudistukseen.

Alueet vetoavat myös terveydenhoitoalan koulutukseen, minkä kannalta sairaaloiden pysyvyys on olennaista.

– Alueelliset erityispiirteet etäisyyksineen ja teollisuustarpeineen edellyttävät ympärivuorokautisten yhteispäivystyssairaaloiden säilyttämistä kiireellisessä hoidossa, lisää Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Pasoja.

Epävarmuus vaikeuttaa rekrytointeja

Molempien keskussairaaloiden ympärivuorokautinen yhteispäivystys on tällä hetkellä määritelty järjestettäväksi vuoteen 2032 asti.

– Sairaaloiden mahdollinen määräaikaisuus heikentää lääkärityövoiman ja hoitohenkilökunnan rekrytointeja tänä aikana sekä niiden pysyvyyttä alueella. Pysyvyydellä varmistetaan osaamisen taso ja näin ollen taataan potilasturvallisuus, sanoo Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka.

Vastaajat edustavat 200 000 ihmistä

Valiokunnalle luovutetussa kannanotossa ovat mukana Länsi-Pohjan kuusi kuntaa, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri, Essoten alueen kunnat ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueen kunnista Rantasalmi ja Sulkava.

Länsi-Pohjaan kuuluvat Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio. Essoten muodostavat Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki ja Puumala.

Kannanoton allekirjoittaneet alueet edustavat 200 000 ihmisen väestöpohjaa.