1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Kustannustuen toinen kierros suosi Etelä-Savoa edellistä paremmin – pienyritykset ja yksinyrittäjät halutaan mukaan seuraavalle kierrokselle

Kustannustuen toinen kierros päättyi helmikuun lopulla ja päätöstään odottaa maakunnassa vielä noin 20 yritystä.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Valtiokonttorin yritysten kustannustuille tarkoitettu toinen kierros vaikuttaa suosineen eteläsavolaisyrityksiä viime kierrosta paremmin.

Tukea sai useampi yritys, maakuntaan myönnettiin enemmän rahaa, ja tukea ylipäänsä haki useampi yritys.

Etelä-Savossa myönnettiin korona-ajan tappiota kompensoivaa kustannustukea tänä keväänä 92 yritykselle. Viime syksynä tukea sai 64 yritystä.

Jutun julkaisuhetkellä vielä noin 20 yritystä odottivat päätöstä hakemukselleen.

Toisella kierroksella (siirryt toiseen palveluun) kustannustukea on maksettu maakuntaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Ensimmäiselle hakukierroksella (siirryt toiseen palveluun) kustannustukea maksettiin maakuntaan noin 1,6 miljoonaa euroa.

Myös tukea on haettu toisella hakukierroksella ensimmäistä ahkerammin. Viime vuonna yritysten kustannustukea haki 247 yritystä, toisella kierroksella hakeneita yrityksiä oli jo 327.

– Kuulostaa hyvältä siinä mielessä, että ylipäänsä tietoisuus toisesta kierroksesta vaikuttaisi olleen parempi. Yrittäjät ovat tiedostaneet asian, oppineet hakemaan ja seuraamaan tuki-instrumentteja, Etelä-Savon yrittäjien aluejohtaja Niina Kuuva pohtii.

– Toki toinen puoli on se, että vaikka luvut ovat suurempia, niin ne kertovat myös siitä, että edelleenkin tuki-instrumenteille on kova tarve.

Eniten tukea myönnettiin toisella kierroksella Kyyhkylä Oy:lle (155 893 euroa), Mikkelissä sijaitsevaa stadiumia pyörittävälle Saimaa Stadiumi Oy:lle (139 119 euroa) ja kolmanneksi eniten painotalo St Michel Print Oy:lle (106 156 euroa). Viiden joukkoon mahtuivat myös Kyyhkylän Karano Oy sekä Linja-autoliike S. Kosonen Oy.

Hakemuksia hylättiin ensimmäistä kierrosta enemmän

Vaikka hakemuksia hylättiin toisella kierroksella prosentuaalisesti vähemmän, kuitenkin lukumääräisesti hylkäyksien määrä on kasvanut.

Ensimmäisellä kierroksella hakemuksia hylättiin 183, toisella kierroksella niitä on hylätty jo 216. Luvut täsmentyvät vielä viimeisten hakemuksien päätösten varmistuessa.

Niina Kuuva pitää hylkäysprosenttia valtavan suurena.

– Yksi keskeinen selittävä tekijä on se, että kustannustuen toisella kierroksella liikevaihdon aleneman piti olla 30 prosenttia, ja se ei ole yrittäjillä täyttynyt. Tämä on varmasti yksi keskeinen syy, miksi hylkäyksiä on tullut.

Yksinyrittäjät halutaan seuraavalla kierroksella tuen piiriin

Kustannustuesta aiotaan järjestää myös kolmas hakukierros (siirryt toiseen palveluun). Kustannustukilakia on ehdotettu muutettavaksi siten, jotta tukea olisi mahdollista myöntää joustavammin myös pienyrityksille ja yksinyrittäjille.

Kuuva pitää tärkeänä, että kolmatta kierrosta valmistellaan. Hän toivoo hakuun liikevaihdon alenemaprosenttiin laskua, jotta yhä useampi yrittäjä pääsisi kustannustuen seuraavan kierroksen piiriin.

– Yksinyrittäjät ovat olleet aikamoinen väliinputoaja. Heille hyvin kohdennettu tuki oli kuntien kautta viime kesänä jaettu 2000 euron yksinyrittäjätuki. Se oli hyvä, mutta nämä muut tuki-instrumentit eivät ole sillä tavalla osunut yksinyrittäjiin. Jos ajatellaan sitäkin, että meillä on maakunnassa yli kaksi kolmasosaa yksinyrittäjiä. Puhutaan siis todella isosta määrästä, olkoonkin, että kaikkia tämä koronatilanne ei ole ravistellut, Kuuva kertoo.

Lue myös:

Ministeri Lintilä: Tapahtuma-alalle oma tuki, kustannustuki kolmonen lausunnolle ja nelonenkin jo valmisteluun