Hyppää sisältöön

Nyt ei ole luvassa paavimobiilia tai massamessuja – Miksi paavi matkustaa Irakiin terroriuhasta ja koronapandemiasta huolimatta?

Paavi Franciscus matkustaa perjantaina Irakiin nelipäiväiselle vierailulle rauhansanomaa levittääkseen. Samalla varaudutaan terrori-iskuihin ja koronatartuntoihin.

Paavi vierailee Irakissa
Paavi vierailee Irakissa

Irakissa valmistaudutaan kuumeisesti paavin, tai arabiaksi "baban" saapumiseen.

Baba Franciscus itse lähetti videotervehdyksen vierailun aattona.

– Rakkaat veljet ja sisaret Irakissa, assalamu alaykum, tervehti paavi ja jatkoi: Tulen luoksenne rauhan pyhiinvaeltajana. Toistaakseni: Olette kaikki veljiä.

Vierailu on historiallinen, koska yksikään paavi ei ole aiemmin vieraillut Irakissa.

Paaville vierailulla on kolme tärkeää tavoitetta: huomioida Irakin kristitty vähemmistö, liennyttää uskontokuntien välejä sekä vierailla tärkeissä raamatullisissa kohteissa.

Kovat turvatoimet terrori-iskujen varalta

Koronapandemian takia Irakin-matka on paavi Franciscuksen ensimmäinen 15 kuukauteen.

Normaalivuosina hän matkustaa paljon. Maaliskuussa 2013 alkaneen paaviutensa aikana Franciscus on käynyt jo 50 maassa. Esimerkiksi vuonna 2019 hän vieraili 11 maassa.

Matkassa on paljon haasteita. Terrorismiin varaudutaan, ja joukkotapahtumissa on koronan leviämisen riski.

Paavi pitää messun lauantaina Pyhän Joosefin kaldealaisessa kirkossa Bagdadissa. Vierailua turvaamaan on komennettu tuhansia poliiseja. Kuva: Ahmed Jalil / EPA

Tuorein terrori-isku tehtiin pohjoisirakilaisen Erbilin lentokentän tuntumaan vain runsaat kaksi viikkoa sitten. 14 raketin iskussa kuoli yksi ja haavoittui toistakymmentä ihmistä. Paavi kulkee sunnuntaina Erbilin lentokentän kautta kahdesti.

Bagdadissa puolestaan kuoli ainakin 32 ihmistä tammikuussa tehdyssä (siirryt toiseen palveluun) kahden pommin iskussa torille.

Vierailua turvaamaan on komennettu kymmenen tuhatta turvallisuuspoliisia. Paavia kuljetetaan panssaroiduissa ajoneuvoissa, eikä tavanomaista ajelua paavimobiililla ole ohjelmassa.

Tilaisuuksiin vaaditaan pääsylippu

Erilaisia konferensseja ja rukoustilaisuuksia järjestetään ainakin neljä matkan aikana. Paavi Franciscus itse sai (siirryt toiseen palveluun) koronarokotteen jo tammikuun puolivälissä ja toisen rokoteannoksen helmikuun alussa. Myös paavin seurue on rokotettu (siirryt toiseen palveluun).

Mutta kansalaisten osallistuminen erilaisiin tilaisuuksiin on luonnollisesti tartuntariski.

Irakin päivittäiset koronatartuntamäärät ovat helmikuun alusta yli kolminkertaistuneet (siirryt toiseen palveluun). Päivittäin rekisteröidään nelisen tuhatta tartuntaa. Jopa Vatikaanin Irakin-suurlähettiläs (siirryt toiseen palveluun)Mitja Leskovar sairastui koronaan muutama päivä sitten.

Irakissa kiristettiin viime viikolla koronarajoituksia. Öisin sekä viikonloppuisin – myös siis paavin vierailun ajan – on ulkonaliikkumiskielto. Maakunnasta toiseen liikkuminen on kielletty.

Bagdadissa liimailtiin maanantaina paavin vierailusta kertovia julisteita. Kuva: Ahmed Jalil / EPA

Paavin eri tilaisuuksiin on siten odotettavissa tavanomaista huomattavasti vähemmän yleisöä. Tilaisuuksiin pääsemiseen tarvitaan pääsylippu, ja järjestäjät ilmoittavat kiinnittävänsä huomiota turvaetäisyyksiin, maskinkäyttöön ja käsihygienian noudattamiseen.

Paavi tapaa johtajia ja pitää messun

Paavi tapaa matkansa aikana Irakin pientä kristittyä vähemmistöä sekä myös Irakin valtiollista johtoa ja islamilaisia uskonnollisia johtajia, kuten shiiojen ajatollah Ali al-Sistanin.

Lauantaina paavi osallistuu uskontojen väliseen tapahtumaan Nasiriyyan kaupungin kupeessa ja pitää messun alkuillasta Bagdadissa.

Sunnuntaina paavi vierailee Pohjois-Irakin autonomisella kurdialueella. Aamupäivällä hän osallistuu rukouksiin Mosulissa ja käy sen kaakkoispuolella sijaitsevassa Qaraqoshin kaupungissa. Iltapäivällä järjestetään messu Franso Hariri -stadionilla Erbilissä.

Kohteiden valinta on tehty huolella. Esimerkiksi Mosulissa paavi pitää rukoushetken kirkkoaukiolla, jolla sijaitsi neljän kristityn kirkkokunnan kirkot. Ääri-islamilainen Isis-järjestö tuhosi kirkot ja piti alueella hallintoaan. Nyt kirkkoja korjataan yhteistyössä YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kanssa.

– Täällä oli Isisin uskonnollisten sääntöjen noudattamista valvovan poliisin keskus. Isisin johdon keskus. Joten on tärkeää, että paavi käy täällä. Täällä Isis julisti: me menemme Roomaan, valtaamme Rooman ja leikkaamme paavin pään pois, kertoi mosulilainen pappi, isä Raed Adel uutistoimisto Reutersille.

Paavi palaa Vatikaaniin maanantaina aamulla.

Kurdien ja kristittyjen yhteinen orkesteri kuoroineen harjoitteli maanantaina Erbilissä stadionilla paavin sunnuntaista messua varten. Kuva: Gailan Haji / EPA

Huomiota Irakin kristittyjen vaikeuksiin

Irakin kristityille vierailu onkin erittäin tärkeä. Kaikkiaan 38,5 miljoonan asukkaan Irakissa oli 1987 väestölaskennan mukaan noin 1,4 miljoonaa kristittyä (siirryt toiseen palveluun), heistä valtaosa Pohjois-Irakissa.

Parin vuosikymmenen levottomuuksien ja ääri-islamilaisen Isis-liikkeen vaikutuksesta kristittyjen määrän arvioidaan romahtaneen yli 80 prosenttia, noin 250 000:een. Moni on paennut maasta.

Eri kirkkokuntia on useita, ja kaikki eivät ole katolisia. Suurin kirkkokunta on Irakin kaldealaiskatolinen kirkko.

Kriisi alkoi vuonna 2003, kun Yhdysvaltain johtama liittoutuma miehitti Irakin ja maa suistui sisällissotaan. Siihen asti kristityt olivat saaneet elää suhteellisen rauhassa Saddam Husseinin diktatuurin varjossa.

Sisällissodan sytyttyä eri uskonnolliset ryhmät aseistautuivat. Varsinkin ääri-islamilaisen Isisin synty roihautti kristittyjen murhien ja sieppausten määrän huippuunsa. Tuhansia kristittyjä sai surmansa.

Vuosikymmenessä yli puolet Irakin kristityistä myös pakeni maasta. Isisin kukistamisen jälkeen Pohjois-Irakissa vallassa olivat shiiamilitantit, joilla ei ollut suuria haluja palauttaa maata muualle (siirryt toiseen palveluun) paenneille kristityille.

Erbilin arkkipiispa Bashar Warda jopa syytti toukokuussa 2019 BBC:n jutussa Britannian anglikaanikirkon johtajia liiallisesta poliittisesta korrektiudesta: ääri-islamilaisten harjoittamaa kristittyjen vainoa ei tuomita selkeästi, jotta ei syytetä islaminvastaisuudesta.

The Conversation -verkkojulkaisun analyysissä (siirryt toiseen palveluun) Nebraskan yliopiston valtio-opin apulaisprofessori Ramazan Kılınç arvioi, että kristittyjen tilannetta auttaisi ennen kaikkea yleisen järjestyksen ja lainmukaisuuden koheneminen.

Irakin perustuslaissa valtion viralliseksi uskonnoksi (siirryt toiseen palveluun) määritellään islam, ja kristityt tarvitsevat Kılınçin mukaan lakiin selkeän suojan kansalaisoikeuksilleen.

Pohjois-irakilaisessa Qaraqoshin kaupungissa roikkui jo viikko sitten paavin tulevasta vierailusta kertovia julisteita. Kuva: Ammar Salih / EPA

Nyt paavin vierailu tuskin ratkaisee kertaheitolla ongelmia, mutta Kılınçin mukaan se ainakin nostaa Irakin kristittyjen ongelmat suuren yleisön tietoisuuteen.

Paaville matka on myös pyhiinvaellus

Paaville kyse on myös käynnistä uskonnollisesti tärkeissä kohteissa.

Vatikaanin uutisten jutussa (siirryt toiseen palveluun) muistutetaan, että Irak on profeetta Abrahamin ja Joonan maa, ja paikka, jonne juutalaiset joutuivat vuosikymmeniä kestäneeseen orjuuteen Babylonin vallattua Juudan maan.

Vatikaanin uutisten mukaan kyse on myös siitä, että aiemmin paavit eivät ole voineet vierailla Irakissa. Muun muassa paavi Johannes Paavali II olisi halunnut käydä Irakissa jo vuonna 1999.

Lisää aiheesta: