1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Moni kunta haluaa uuden erä- ja luontokulttuurimuseon – asiantuntijaraati kiertää arvioimassa kärkihakijoita, nyt vuorossa ovat Pyhtää ja Imatra

Lopullista päätöstä museon sijainnista saadaan todennäköisesti odottaa vielä vapun yli.

museot
Kuvassa Pyhtään ehdottoma tontti erä- ja luontokulttuurimuseon paikaksi
Pyhtää ehdottaa uuden erä- ja luontokulttuurimuseon paikaksi elämyskeskus Sirius Sport Resortin vieressä olevaa tonttia. Antro Valo / Yle

Uuden erä- ja luontokulttuurimuseon haku nytkähti eteenpäin tällä viikolla. Nelihenkinen asiantuntijaraati arvioi parhaillaan uuden museon kärkihakijoita.

Raati tekee kustakin alueesta oman analyysin. Niissä huomiota kiinnitetään muun muassa rahoitukseen, alueen luontoarvoihin ja alueella jo olemassa oleviin matkailijamääriin.

Museohankkeen projektipäällikkö Timo Kukko on yksi raadin jäsenistä.

– Paikan päällä näemme, miltä alue oikeasti näyttää. Hakemusten teoriatiedoista ja kuvista on hiukan vaikeaa muodostaa käsitystä siitä, mitä ympäristö oikeasti on, kertoo Kukko.

Hän on yllättynyt kuntien suuresta kiinnostuksesta uutta museota kohtaan. Kukon mukaan tällä hetkellä eri vaihtoehtojen arvottaminen on vaikeaa, muun muassa siksi että toisilla tilat ovat valmiina ja toisilla ei.

Valtakunnallinen erä- ja luontokulttuurimuseo esittelee esimerkiksi metsästystä, kalastusta, luonnontuotteiden keräilyä ja retkeilyä. Kyseessä on ainutlaatuinen museo, jollaista ei ole ennen Suomessa nähty.

Kuvassa museohankkeen projektipäällikkö Timo Kukko
Museohankkeen projektipäällikkö Timo Kukko on yllättynyt kuntien suuresta kiinnostuksesta uutta museota kohtaan.Antro Valo / Yle

Eri konseptit eri paikkakunnille

Kukon mukaan paikkakuntaehdokkaat ovat keskenään hyvin erilaisia.

– Niissä on niin erilaisia vahvuuksia, että meidän täytyy räätälöidä tämä museokonsepti paikkakunnan reunaehtojen mukaisesti, sanoo Kukko.

Tämä vaatii oman aikansa. Sen vuoksi Kukko arvioi, että päätöstä museon lopullisesta sijainnista saadaan odottaa vielä vapusta eteenpäin. Alun perin sijaintipaikkakunnan piti ratketa vappuun mennessä.

Lopullisen päätöksen museon paikasta tekevät opetus- ja kulttuuriministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö yhdessä metsästys- ja kalastusmuseoyhdistysten hallitusten kanssa.

Parin viikon sisään selvinnee kuitenkin se, mitä paikkakuntia karsitaan kärkihakijoiden joukosta pois.

Matkailijamäärällä on merkitystä

Paikkakunnan ja museolle tarjotun alueen ominaisuudet käydään perusteellisesti läpi. Sen jälkeen taloutta voidaan laskea tarkemmin. Myös kävijämääriä ja matkailijapotentiaalia arvioidaan.

– Matkailijamäärä on hyvin tärkeä. Meillä ei ole Suomessa sellaisia pääomia, että voisimme rakentaa niin huimaa museota, että ihmiset matkailisivat sen takia. Kyllä aika paljon ammennetaan kuitenkin olemassa olevasta matkailupohjasta, kertoo Kukko.

Kukon mukaan myös yhteistyöllä on suuri merkitys.

– Olemmeko tärkeitä paikkakunnalle? Tarvitseeko paikkakunta museota johonkin ja mitä se haluaa saada museon kautta aikaiseksi? Se määrää aluetalousvaikutuksia ja elinvoimavaikutuksia.

Mitä tärkeämpi ja hyväksytympi museo on, sen parempi.

Asiantuntijaryhmä tekemässä maastokatselmusta Pyhtäällä
Asiantuntijaraati vieraili Pyhtäällä torstaina.Antro Valo / Yle

Pyhtää erottuu edukseen alueellisella yhteistyöllä

Museota halajava Pyhtää isännöi asiantuntijoita torstaina. Pyhtää ehdottaa uuden erä- ja luontokulttuurimuseon paikaksi elämyskeskus Sirius Sport Resortin vieressä olevaa tonttia. Kunnan omistama tontti sijaitsee E18-moottoritien liittymässä ja rajoittuu Kymijokeen.

Kukon mukaan Pyhtää erottuu alueellisella yhteistyöllään edukseen muista hakijoista.

– Täällä on kuntien välinen yhteistyö ihan poikkeuksellista. Siihen liittyy myös yksityisten yrittäjien mukanaolo. Siinä on yritysten ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä, kertoo Kukko.

Seudulla olisi hyvin tilaa uudelle museolle.

– Tällä seudulla on sopivasti museoyhteistyötä Kotkan Maretariumin ja Merikeskus Vellamon suuntaan, mutta ei ole museoista ylitarjontaa. Uskotaan, että siinä mielessä täällä on tilausta museolle kyllä, sanoo Kukko.

Liikenneyhteydetkin ovat hyvät, sillä Pyhtää on helposti saavutettavissa pääkaupunkiseudun näkökulmasta.

Havainnekuva erä- ja luontokulttuurimuseosta Pyhtäällä
Pyhtää on tehnyt suunnitelmia uutta erä- ja luontokulttuurimuseota varten. Havainnekuva.JKMM Arkkitehdit Oy

Venäjän-matkailulla on vaikutuksensa

Asiantuntijaraati kokee Pyhtään riskitekijäksi sen, ovatko pääkaupunkiseudun ihmiset valmiita matkustamaan museon perässä.

– Täällä ei voi arkipäivänä töiden jälkeen käydä pistäytymässä. Jos lomamatkalle lähdetään, tullaanko Kymenlaaksoon, se on oikeastaan se oleellinen kysymys, kertoo Kukko.

Myös Venäjän tilanteen kehittymisellä on vaikutusta, sillä Venäjän-matkailulla on suuri merkitys Kymenlaaksolle.

– Siinä on sitten hyvää ja huonoa. Siinä on oma riskinsä, mutta myös paljon potentiaalia, sillä myös venäläisiä kiinnostaa tämä museon aihealue paljon.

Myös uuden museon perustamiseen tarvittava rahoituspohja edellyttää monen kunnan päätöksentekoa.

Pyhtään lisäksi raati on jo vieraillut Rovaniemellä, Oulussa ja Riihimäellä. Huomenna se tutustuu vielä Etelä-Karjalassa Imatran museoalue-ehdotukseen.

Viiden vierailun lisäksi kahteen hakijapaikkakuntaan on tutustuttu sähköisen esityksen avulla. Kaikkiaan 24 paikkakuntaa on ilmoittanut hakevansa museota.

Lue lisää: Kuusi kuntaa nousi kärkikahinoihin uuden erämuseon sijainnista – projektipäällikkö: "Nyt pitää katsoa huolella, ettemme tee valuvirhettä"

Lue lisää: Pyhtää kaavailee uutta erä- ja luontokulttuurimuseota Kymijoen varrelle elämyskeskus Siriuksen viereen – kuntaa tuetaan museon paikaksi Venäjältä asti

Lue seuraavaksi