Jyrsijöiden, liskojen ja kalojen myynti siirtyy kaupoista kasvattajille - eläinsuojelujärjestön mielestä asia on kaksipiippuinen juttu

Eläinten hankkiminen ohjataan entistä useammin kasvattajille.

Lisko terraariossa
Liskojen ja muiden matelijoiden hoitaminen vaatii omistajalta erityisosaamista. Esimerkiksi valaistus ja terraarion lämpötila pitää huomioida, jotta eläimet saavat lajityypilliset olosuhteet. Video: Jarkko Riikonen / Yle

Tulevaisuudessa entistä harvempi eläinkauppa myy eläimiä. Suomessa on ollut kaksi eläinkauppaketjua, Faunatar ja Rahulan Rehu, jotka myyvät eläimiä ja akvaariokaloja. Näiden lisäksi yksittäisiä eläimiä myyviä kauppoja on jonkin verran.

Nyt Rahulan Rehu on ilmoittanut lopettavansa eläinten ja akvaariokalojen myynnin tämän kevään aikana. Taustalla on sekä kaupallisia että eettisiä syitä.

– Pieneläimet tulevat eläinkauppoihin pääsääntöisesti Euroopan tukuista, ja ne ovat vähän niin kuin pieneläintehtaita. Me näemme eettisempänä sen, että pieneläimet kasvatetaan siinä lähiympäristössä, missä niitä myydään, sanoo Rahulan Rehun toimitusjohtaja Petri Katajamäki.

Rahulan Rehu aikoo jatkossa kertoa lemmikkejä mieliville asiakkailleen mahdollisista lähialueen pieneläinkasvattajista. Kaupallisilla syillä Katajamäki tarkoittaa eläinten hoitoon kuluvaa työpanosta suhteessa eläimistä saatavaan tuottoon.

Rahulan Rehun päätöksen jälkeen esimerkiksi Etelä-Savossa jyrsijöitä ei saa ostettua mistään liikkeestä. Akvaarioliikkeitäkin on vain yksi.

Pelkästään akvaarioihin keskittyviä eläinkauppoja löytyy Suomesta jonkin verran. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Rantasalmelta Mikkeliin akvaariokalaostoksille tulleen Salla Pitkon kotoa löytyy akvaarion lisäksi koiria ja hamsteri. Pitko katselee eläinkaupan kala-altaita haikeana.

– En edes tiedä mistä jatkossa eläimiä voi ostaa. Jotenkin epäilyttää kasvattajilta hankkia, kun miten voi tietää kuka on eettisesti hyvä kasvattaja, Pitko pohtii.

Myös Suomen eläinsuojeluyhdistyksessä eläinkaupan siirtyminen kokonaan kasvattajille mietityttää. Vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvistin mukaan se toisi valvonnallisia ongelmia. Eläinkaupat ovat Suomessa valvontaviranomaisten sekä asiakkaiden silmien alla, mutta yksityisiin kasvattajiin valvonta ei ulotu.

–On esitetty semmoisia näkemyksiä, että eläimiä pitäisi voida ostaa vain kasvattajilta. Nopeasti ajateltuna se voisi tuntua hyvältä ajatukselta, mutta jos kaikki eläinten kasvatus olisi vain kasvattajilla, eihän se olisi oikein mitenkään valvonnan piirissä. Aika kaksipiippuinen juttu tämä on.

Akvaariokalojen saaminen hankaloituu eläimiä myyvien kauppojen harventuessa. Kalojen kasvattajia on Suomessa vähän. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Käärmeitä ja liskoja autolla Saksasta

Suomessa on kymmenen vuoden ajan ollut käytössä eettisen eläinkaupan sertifikaattijärjestelmä. Sertifikaatin tarkoituksena on kertoa asiakkaalle, että liikkeessä panostetaan erityisellä tavalla eläinten hyvinvointiin. Liikkeet sitoutuvat muun muassa siihen, että ne eivät myy luonnosta pyydystettyjä nisäkkäitä tai lintuja.

Faunatar-ketjun liikkeistä moni on saanut eettisen eläinkaupan sertifikaatin.

– Meillä eettisyys tarkoittaa muun muassa sitä, että eläimiä pidetään esimerkillisen suurissa ja sille eläinlajille sopivissa tiloissa. Olemme myös tosi tarkkoja siitä, mistä eläimet meille hankitaan. Aina hankimme tiedon siitä, kuka on kasvattanut, miten on kasvattanut ja minkälaisissa tiloissa, Faunatar-ketjun toimitusjohtaja Johanna Valo sanoo.

Iso osa Suomen liskoista ja muista matelijoista tulee Saksasta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Faunatar-ketju hankkii jyrsijät ja kanit vain kotimaisilta pienkasvattajilta. Liskojen ja muiden eksoottisempien eläinten kohdalla firma turvautuu Saksassa sijaitsevaan tukkuun, jolle eläimet tulevat paikallisilta kasvattajilta. Siellä matelijaharrastus on eri tasolla kuin Suomessa, ja kasvattajia riittää.

– Meidän oma auto käy kaksi kertaa kuukaudessa hakemassa eläimet Saksasta. Auto on rakennettu niin, että takatilat ovat lämmitettäviä ja eläimet tuodaan valvotusti liikkeisiin saakka, Johanna Valo kertoo.

Lemmikkieläinten myynti eläinkaupoissa jakaa ihmisten mielipiteitä. Eläinten alkuperä sekä etenkin eksoottisempien eläinten kuten liskojen ja käärmeiden olosuhteet kaupassa mietityttävät. Mikkeliläinen lisko- ja torakkaharrastaja Joni Tynys liputtaa kasvattajien puolesta.

– Aina mieluummin kasvattajalta. Eläinkaupoista puuttuu monesti se erityisosaaminen eksoottisiin eläimiin ja elinolosuhteet saattavat olla huonommat kuin kasvattajan luona.

Korjattu 23.3.2021: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Etelä-Savossa saa edelleen hankittua lemmikkilinnun myymälästä.