1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opettajat

Tampere muutti ohjeitaan etäopetukseen – yläluokkien opettajia ei sittenkään velvoiteta saapumaan kouluun oppitunteja pitämään

Vielä eilen Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoi, että opettajien pitää työskennellä työpaikoilla etäopetusjakson ajan.

opettajat
Oppilaita tietokoneruudulla etäopetuksen parissa.
Pirkanmaan peruskoulujen yläluokilla siirrytään etäopetukseen ensi maanantaina. Matti Myller / Yle

Maanantaina alkava kolmen viikon etäopetusjakso on kuumentanut tunteita monin paikoin jo ennen alkamistaan. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on arvostellut joidenkin koulutuksenjärjestäjien käytäntöä, jossa opettajat velvoitetaan saapumaan koululle antamaan etäopetusta, vaikka oppilaat olisivat etänä. OAJ kertoi eilen saaneensa asiasta paljon yhteydenottoja opettajilta.

Myös Tampereella opettajat ovat älähtäneet asiasta. Eilen perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoi Ylen haastattelussa, että Tampereella opettajat tulevat työskentelemään työpaikalleen. Järvelä perusteli linjausta sillä, että opettajilla on oppituntien lisäksi myös muita tehtäviä, esimerkiksi välituntivalvontaa tai valvontaluokan tapaamista. Tänään perusopetusjohtajan viesti on muuttunut.

– Tarkentaisin näin, että opettajat antavat opetusta tarkoituksenmukaisessa paikassa. Siihen en ota kantaa, missä opettaja sen 45 minuttia pitää.

– Mutta opettajalla on myös muita opetussuunnitelman ja lukuvuosisuunnitelman mukaisia tehtäviä. Ennen kaikkea oppilailla on oikeus saada ohjausta ja tukea ihan jokaisena päivänä, sanoo Kristiina Järvelä.

Opettaja voi siis pitää oppitunnit vaikkapa kotoa käsin. Muut tehtävät voivat vaatia koululle saapumista.

Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä
Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoo, että linjaus etäopetuksesta oli aluksi liian yksituumainen.Matias Väänänen / Yle

Moni opettaja miettii töitä talvilomalla

OAJ Pirkanmaa ry:n puheenjohtajan Matti Helimon mukaan velvoite saapua kouluun etätöihin kuulostaa huonolta.

– Kun tarkoituksena on oppilaiden oppimisen edistäminen ja yhtä lailla kontaktien välttäminen, tällainen toimintamalli kuulostaa kovin jäykältä ja huonolta.

– Onneksi olen kuullut, että Tampereen kaupunkiseudulla sivistysjohtajat ovat linjanneet, että valittaisiin tarkoituksenmukaisin tapa hoitaa etäopetusta. Eli opettajilla olisi mahdollisuus valita työnteon paikka.

OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja Matti Helimo
OAJ Pirkanmaan puheenjohtajan Matti Helimon mielestä velvoite saapua kouluun etätöihin kuulosti huonolta.Matias Väänänen / Yle

OAJ:n paikallisjärjestön puheenjohtaja on huolissaan opettajien jaksamisesta.

– Nyt tulee tiivis kolmiviikkoinen heti loman jälkeen. Moni miettii etäopetuskysymyksiä nyt lomalla, kun pitäisi ladata akkuja, sanoo Matti Helimo.

"Linjaus oli liian yksituumainen"

Tampereella opettajat aloittavat maanantaina työnsä kouluilla. Sen jälkeen etäopetuspaikan saa valita. Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelän mukaan rehtoreille lähtee asiasta vielä tänään tarkemmat ohjeet. Rehtoreiden työkuormaa ei haluta lisätä hallinnollisella kuormalla.

Järvelä myöntää, että viestinnässä olisi ollut parannettavaa.

– Viestintä meiltä oli siinä mielessä huonoa ja aiheutti mielipahaa, että pakotetaan työpaikalle.

– Linjaus oli ehkä liian yksituumainen ilman tarkennuksia. Otan sen omaan piikkiini, ja pyydän anteeksi.

Kristiina Järvelä muistuttaa, että erityisen tuen oppilaat sekä valmistavan opetuksen oppilaat ovat edelleen lähiopetuksessa. Heidän opettajansa tekevät työtään kouluilla myös etäopetusjakson ajan.

Lue seuraavaksi