1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. snooker

Kaikki peliin

21-vuotias Patrik Tiihonen on Suomen parhaita snookerin pelaajia. Tähtäimenä on ammattilaisuus.

Vaikka Patrik Tiihonen onkin amatööripelaaja, hän harjoittelee normaalisti 7-8 tuntia päivässä. Syksyllä alkanut intti ja koronan vuoksi jäädytetty kilpailutoiminta haittaavat valmentautumista ammattilaisuraan.

Viime joulukuussa Patrik Tiihonen teki ensimmäisen kerran elämässään harjoituspelissä maksimibreikin eli 147 pistettä yhdellä lyöntivuorolla.

Patrik Tiihonen muutti Jyväskylästä Turkuun 2019. Hän harjoittelee Aura Biljardin salissa, jonka ykköspöytä on varattu hänen käyttöönsä.

En voisi kuvitella parempaa treenipöytää mistään. Ei Suomen ulkopuoleltakaan.

Patrik Tiihonen

Tie snookerammattilaiseksi ei ole helppo. Toistaiseksi siihen on yltänyt Suomesta vain Robin Hull. Hän harjoitteli aikoinaan samalla pöydällä kuin Patrik Tiihonen nyt.

Robin Hull ja snookerin megatähti Ronnie O´Sullivan Aura Biljardin seinällä. Snooker on Englannissa supersuosittua, Suomessa lajia harrastaa kilpailutasolla vain 150 pelaajaa.

Patrik Tiihonen on voittanut kerran aikuisten Suomen mestaruuden sekä neljä alle 21-vuotiaiden mestaruutta. Aikuisten EM-kisoissa hän oli viides.

Paikan ammattilaiskiertueelle saa, jos voittaa amatöörien EM- tai MM-kisat, tai jos sijoittuu neljän parhaan joukkoon kolme kertaa vuodessa järjestettävissä Q School -kilpailuissa.

Kesällä päättyvän armeijan jälkeen Patrik Tiihonen panostaa snookeriin tosissaan pari vuotta. Se vaatii runsaasti itsekuria.

Tämä on välillä puuduttavaa hommaa treenata yksin päivästä toiseen. Tulla salille ja päättää, että olen täällä tänään 8 tuntia.

Patrik Tiihonen

Eurosportin snookerselostaja Aki Kauppinen pitää Patrik Tiihosen mahdollisuuksia päästä ammattilaiseksi hyvinä. Pelin tasoa on tosin pystyttävä vielä parantamaan.

Yksinharjoittelu on tärkeintä, mutta pitää päästä myös pelaamaan säännöllisesti itseään parempia vastaan. Tämä on Suomesta käsin lähes mahdotonta.

Aki Kauppinen

Kilpauransa jo päättänyt Robin Hull sanoo, että toistaiseksi Patrik Tiihosen kehityskäyrä on ollut kohdallaan, mutta ammattilaisuus vaatii vielä yhden harppauksen.

Patrikin kannattaa vielä hakea vauhtia Suomesta, mutta onko hän valmis lähtemään Englantiin ja lyömään kaikki peliin?

Robin Hull

Patrik Tiihonen uskoo olevansa valmis ammattilaiseksi parin vuoden kuluttua. Siihen tarvitaan kovaa harjoittelua, onnistumista kilpailuissa, mutta myös sponsoreita. Ammattilaisen vuosibudjetti on vähintään 20 000 euroa.

Tekijät

Yrjö Hjelt

Julkaistu 5.3.

Lue seuraavaksi