1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkoposkihanhi

Hanhipelloista toivotaan Pohjois-Karjalassa ratkaisua valkoposkihanhien aiheuttamiin tuhoihin – ensimmäiset peltokokonaisuudet on tarkoitus perustaa tänä vuonna

Viljelijöiltä tiedustellaan halukkuutta tarjota maitaan hanhipelloiksi.

valkoposkihanhi
Valkoposkihanhia pellolla ruokailemassa
Valkoposkihanhet aiheuttavat Pohjois-Karjalassa toistuvasti vahinkoja maataloudelle.Yle

Valkoposkihanhien aiheuttamille satovahingoille etsitään ratkaisua hanhipelloista. Pelloista on käynnissä Pohjois-Karjalan viljelijöille kysely. Tohmajärven, Kiteen, Rääkkylän, Liperin ja Joensuun viljelijöille lähetetyssä kyselyssä tiedustellaan viljelijöiden näkemyksiä hanhiongelman ratkaisemiseksi sekä halukkuutta tarjota maitaan hanhipelloiksi.

Hanhipelto on hanhien ruokailuun ja lepoon tarkoitettu peltoalue, jossa ne saavat häiriöttä ruokailla ja levätä. Hanhipellot voivat vähentää satovahinkoja, jos linnut saadaan ohjattua niille tehokkaasti. Pohjois-Karjalassa valkoposkihanhet aiheuttavat toistuvasti mittavia vahinkoja maataloudelle.

Tavoitteena on löytää riittävän laajoja, mieluiten yli 50 hehtaarin suuruisia yhtenäisiä peltoalueita, joilla kasvaa hanhia houkuttelevia ravintokasveja ja joiden sijainti on keskeisillä valkoposkihanhien ruokailualueilla.

– Tärkeä osa hanhipeltokonseptia on myös onnistunut hanhien karkottaminen hanhipeltoon kuulumattomilta viljelyksiltä, kertoo Lonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jukka Forsman tiedotteessa.

Kaksivuotisen Hanhipellot ihmisten ja valkoposkihanhien välisen ristiriidan lievittäjänä -hankkeen tavoitteena on perustaa hanhipeltokokonaisuuksia valkoposkihanhien tunnetuille ruokailualueille Pohjois-Karjalaan vuosina 2021 ja 2022. Lisäksi selvitetään, lieventävätkö hanhipellot vahinkoja ja kuinka tehokkaita erilaiset karkotuskeinot ovat.

Valtio korvaa hanhien aiheuttamat vahingot jatkossakin sekä hanhipelloilla että muilla viljelysalueilla. Hanhien muuttoaikojen ulkopuolella hanhipeltoja voi käyttää normaaliin tapaan maataloustuotannossa.

Lue seuraavaksi