1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talviloma

Kevät ottaa nyt takapakkia ja viimeinen talvilomaviikko tuo kirpeitä pakkasia koko maahan – viikonlopulle povataan lumista ja tuulista ajokeliä

Kylmä ilmamassa pudottaa viimeisen talvilomaviikon lämpötilat reilusti pakkaselle. Sää on useita asteita tavanomaista kylmempää.

talviloma
Sääkartta: Perjantaina vielä aurinkoista, viikonloppuna matalapaine sateineen liikkuu Suomen yli kaakkoon.
Viikonlopun sää. Perjantaina vielä aurinkoista, viikonloppuna matalapaine sateineen liikkuu Suomen yli kaakkoon.Yle Sää

Tavallista lämpimämmässä vietetyt helmikuun loppu ja maaliskuun alku ehtivät jo sulattaa ainakin eteläisemmän Suomen lumia, mutta nyt päästään takaisin talvisiin pakkassäihin koko maassa.

– Kevät ottaa takapakkia ja suurimmassa osassa maata mennään pakkaselle niin pitkään kuin ennustetta uskaltaa katsoa, toteaa Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Kylmä pohjoinen ilmavirta on painanut mittaria pakkaselle jo torstaista alkaen, ja perjantaita vietetään vielä poutaisessa ja monin paikoin aurinkoisessa pakkassäässä.

Uutta lunta viikonlopulle

Lauantain vastaisena yönä Norjan Lofooteilta saapuva matalapaine pyyhkäisee Suomen yli tuoden mukanaan lumi- ja räntäsateita koko maahan – maan pohjois- ja keskiosiin voi sataa viidestä kymmeneen senttiä uutta lunta.

Etelä-Suomessa sade sen sijaan voi lumen lisäksi tulla räntänä tai vetenä. Viikonloppuna maan etelä- ja länsiosissa käydään myös hetkellisesti plussan puolella.

Mutta vain hetkellisesti, sanoo Huutonen.

– Heti sunnuntaina pohjoistuuli tuo kylmää ilmaa koko maahan, ja siitä eteenpäin on kunnon pakkassäätä odotettavissa koko Suomeen. Sää keikahtaa keskimääräistä kylmemmäksi viimeisellä talvilomaviikolla.

Kunnon pakkassää tarkoittaa tässä tapauksessa vielä aivan mukavaa talviurheilusäätä lomalaisille: pohjoisessa päivälämpötilat ovat keskimäärin 10–15 astetta pakkasella, etelässä liikutaan 5–10 astetta pakkasen puolella.

Vuorokauden matalimmat lämpötilat sen sijaan ovat jo varsin kipakoita: pohjoisessa 20–25 pakkasastetta, etelässä 10–15 astetta miinuksella.

Alkuviikko on suuressa osassa maata aurinkoinen, joskin maan pohjoisosissa voi olla pilvisempää.

Myös muualla Euroopassa viilenee

Huutosen mukaan tähän aikaan vuodesta Etelä-Suomen päivälämpötilat ovat tavallisesti nollassa tai hieman plussalla, Keski-Suomessa muutaman asteen pakkasella ja Lapissa 10–15 astetta pakkasella.

Maaliskuu muuttuu siis tavallista lämpimämmästä tavallista kylmemmäksi, kun kevättä vilauttanut lämmin ilmamassa painuu takaisin eteläisempään Eurooppaan. Eikä viileys pelkästään Suomeen puhalla.

– Kylmä ilmamassa leviää aivan Keski-Eurooppaan asti, ja näyttäisi pitävän hyvin pintansa koko ensi viikon. Kevät ottaa siis taka-askelia Euroopassa laajemminkin, Huutonen sanoo.

Animaatio näyttää, kuinka pohjoistuuli vierittää kylmää ilmamassaa Suomen ja muun Euroopan yli.

Lumi ja räntä haastavat lomalaisten meno- ja paluuliikennettä

Myös talvilomien viimeinen liikennehuippu osuu alkavalle viikonlopulle, kun edellisviikon lomalaiset palailevat ja lomavuorossa ovat Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi.

Valtion liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin tieliikennekeskuksesta arvioidaan liikenteen vilkastuvan viikonloppuna etenkin pohjoisessa valtatiellä 4, Oulu-Kemi-Rovaniemi välillä, sekä valtatiellä 20 Oulusta Kuusamoon.

Ruuhkia tuskin pääsee syntymään, arvioi Fintrafficin liikennepäivystäjä Marko Nuutinen.

– Huononeva tautitilanne voi menokenkää hieman hillitä, enkä usko että mitään ruuhkia tulee. Etelän lomien osalta on jo nähty, että liikenne on sujuvaa vaikka siellä joku matkalainen olisikin, Nuutinen sanoo.

Liikkeelle lähtijöiden on syytä muistaa myös viikonloppuna yli pyyhkäisevät lumi- ja räntäsateet, jotka tekevät etenkin lauantain ajokelistä huonon.

Ilmatieteen laitos on antanut huonon ajokelin varoituksen (siirryt toiseen palveluun) lähes koko maahan lauantaina. Lisäksi merialueilla on voimassa kovan tuulen varoitus.

Harmittaako kevään ottama takapakki? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 6.3. klo 23:een asti.

Kuuntele Tiedeykkösen podcastista, miten mahdollisimman tarkka sääennuste syntyy. Ennusteiden tarkkuus on parantunut viimeisten vuosikymmenien aikana vuorokaudella vuosikymmenessä, mutta jatkuvasti muuttuvana ilmiönä sää on edelleen äärimmäisen haastava ennustettava.
Lue seuraavaksi