1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. COVID-19

Kanta-Hämeessä nuoret aikuiset sairastuivat eniten koronaan viime kuussa

Alle kolmikymppisillä aikuisilla on paljon kontakteja, mikä näkyy maakunnan koronaluvuissa.

COVID-19
Osastonhoitaja kävelee Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla.
Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 8 koronaan sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Lisäksi maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa kaksi koronapotilasta.Lauri Rautavuori / Yle

Kanta-Hämeessä ollaan vahvasti koronaviruksen leviämisvaiheessa. Ilmaantuvuusluku on noin 81 tartuntaa 100 000:ta henkilöä kohden kahden viikon periodilla.

Keskiviikkona maakunnassa todettiin 13 uutta tartuntaa, joista seitsemän on Riihimäen seudulta, neljä Hämeenlinnan ja Lounais-Hämeen seudulta kaksi. Kuusi on tunnettuihin tapauksiin liittyviä, joista kolme sairastunut karanteenissa. Yksi on peräisin ulkomailta, kolme epäselvää paikallista. Kolmen tartunnanjäljitys on kesken.

Helmikuussa eniten tartuntoja todettiin 20–29-vuotiailla. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Sally Leskisen mukaan ikäryhmä on koronamielessä haastava, koska tämänikäisillä on kohtuullisen paljon kontakteja muihin ikäryhmiin verrattuna.

– Vaikka suurin tartunnanlähde on oma perhe, niin sukulaisten ja ystävien tapaaminen ja yksityisjuhlat ovat kuitenkin merkittävin tartunnanlähde. Seuraavaksi tulevat työperäiset tartunnat, sanoo Leskinen.

Koronavilkulta hälytys myös oireettomille

Koronavilkun kautta hälytyksen saanut oireeton voi tästä torstaipäivästä lähtien hakeutua koronatestiin. Tavoitteena on jäljittää koronatartunnat mahdollisimman tehokkaasti.

Johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan koronavilkulla voidaan saada kiinni yksittäisiä koronapositiivisia, joilla on vähäisiä oireita tai ei lainkaan oireita. Hankaluutena on se, että koronavilkun hälytys ei kerro altistumisen aikaa, eikä paikkaa.

– Koronavilkku itsessään ohjaa siihen, miten otetaan yhteyttä ja hakeudutaan testeihin. Yksittäisten tartuntaketjujen kannalta se voi antaa jonkinlaista selvyyttä ja yksilöitten osalta lisätä oireiden seurannan tarkkaavaisuutta, mutta muuten se ei ehkä yksin ratkaise tätä nykyistä tilannetta.

Oireettomien koronavilkkuhälytykset liittyvät sosiaali- ja terveysministeriön helmikuussa tekemään kansallisen covid-testausstrategian päivitykseen.

Strategian mukaan koronavilkun kautta hälytyksen saaneista tai jäljityksessä tunnistetuista altistuneista henkilöistä

  • oireiset testataan mahdollisimman nopeasti kaikissa epidemian vaiheissa
  • oireettomat ohjeistetaan hakeutumaan testaukseen mahdollisimman pian Koronavilkun altistumisilmoituksen saamisesta
  • jäljityksessä tunnistetut oireettomat testataan tartuntatautilääkärin harkinnan mukaan

Lue myös:

Koronavilkku aiheuttaa tartunnanjäljittäjille jopa enemmän haittaa kuin hyötyä – ylilääkäri: "Olen poistanut sovelluksen kotipuhelimestani"

Lue seuraavaksi