Hyppää sisältöön

Koskelan murhasta syytettyjen puolustus selitti väkivaltaa vapaaottelun katsomisella – "Lajin seuraamisessa voisi olla 16 vuoden ikäraja", ehdottaa vapaaottelun ammattilainen

Koskelan murhasta syytettyjen käsitys ihmisen väkivallan kestokyvystä perustui vapaaotteluvideoihin, väittää puolustus.

Rikospaikalle on tuotu edelleen runsaasti kynttilöitä ja kukkia uhrin muistoksi. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kamppailu-urheilulaji vapaaottelu päätyi kyseenalaiseen valoon Koskelan henkirikosoikeudenkäynnissä keskiviikkona.

Puolustuksen mukaan 16-vuotiaan pojan murhasta syytettyjen alaikäisten poikien käsitys ihmisen väkivallan kestokyvystä perustui vapaaotteluvideoihin.

Siksi he eivät puolustuksen mukaan ymmärtäneet, että uhri tulisi kuolemaan häneen kohdistetun raa’an ja pitkäkestoisen väkivallan seurauksena.

Vapaaotteluorganisaatio UFC (Ultimate Fighting Championship) nousi esiin myös poliisin esitutkintamateriaalissa. “Pitää tehä kaikkii ufc juttui (uhrille)”, kirjoitti yksi syytetyistä toisille ennen epäiltyä murhaa.

Ammattilaisvapaaottelija Teemu Packalen korostaa vanhempien vastuuta siinä, mitä alaikäiset median kautta katsovat. Kuva: Jarno Kuusinen

Ammattilaisvapaaottelija ehdottaa 16 vuoden ikärajaa lajin katsomiseen

Tapaus on herättänyt paljon keskustelua Suomen vapaaottelijoiden keskuudessa. Ammattilaisvapaaottelija Teemu Packalen kummeksuu puolustuksen viittausta vapaaotteluun.

Hänestä se kuulostaa heppoiselta selitykseltä, kun kyseessä on vakava hengen menetykseen johtanut rikos. Packalenin mielestä vapaaottelu on kuitenkin lajina niin raju, että sen katsominen ei sovi nuorille.

– Olen sitä mieltä, että vapaaottelun seuraamisessa pitäisi olla 16 vuoden ikäraja. Alle 16-vuotias on mielestäni vielä ihan poikanen. Jos sen ikäinen näkee verta, hän voi ymmärtää asiat väärin, Packalen sanoo.

Hän korostaa myös vanhempien vastuuta siinä, mitä lapset median kautta seuraavat. Vapaaottelua hän antaisi teini-ikäisten katsoa vain vanhempien seurassa.

– Jos minulla olisi lapsi, olisin todella tarkka siitä, mitä hän sieltä vastaanottimesta katsoo, ja olisin siitä viime kädessä vastuussa.

Myös Suomen Vapaaotteluliiton puheenjohtaja Aleksi Kainulainen painottaa vanhempien vastuuta sen valvomisessa, mitkä asiat ovat lapsen silmille sopivia.

– En lähtisi ihan nuoren lapsen kanssa katsomaan esimerkiksi nyrkkeilyottelua tai väkivaltaista elokuvaa, Kainulainen sanoo.

Yliopistonlehtorin Matti Näsin mukaan yksittäisten lajien katsomisen vaikutusta väkivaltaisuuteen ei ole juurikaan tutkittu. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kriminologi: Väkivallan katsominen voi laskea empatiatasoa

Väkivaltaviihteen ja väkivaltaisten pelien vaikutusta ihmisten väkivaltaisuuteen on tutkittu paljon. Sen sijaan yksittäisten urheilulajien seuraamisen vaikutuksista ihmisten käytökseen ei ole juurikaan tutkittua tietoa.

Helsingin yliopiston kriminologian yliopistonlehtorin Matti Näsin mukaan väkivaltaviihteen ja pelien vaikutuksia koskeneissa tutkimuksissa löydökset ovat olleet ristiriitaisia.

Ihmisten välillä on havaittu suuria eroja siinä, kuinka alttiita he ovat reagoimaan väkivallan katsomiseen.

– Lyhyellä aikavälillä mitattuna väkivallan katsominen voi laskea ihmisen empatiatasoja ja nostaa aggressiota lyhytaikaisesti. Yhteys on havaittu, mutta sen vaikutukset riippuvat paljon yksilöistä, Näsi kertoo.

Näsin mielestä muun muassa kamppailulajien seuraamisen ikärajoista on hyvä käydä yhteiskunnallista keskustelua. Esimerkiksi vapaaottelun suosio on Suomessa kasvanut nopeasti.

– On pohdinnan paikka, millaisia suosituksia katsomisen ikärajoista annetaan, Näsi sanoo.

Toisaalta myös monissa muissa lajeissa, kuten jääkiekossa esiintyy väkivaltaa, vaikka se ei suoraan kuulukaan lajiin.

– On hyvin laaja kysymys, mihin kaikkiin lajeihin ikäraja olisi tarpeen asettaa. Sitä ei ihan hetkessä ratkaista, Näsi toteaa.

Vapaaotteluliiton puheenjohtaja: Urheilu ja väkivalta erotettava toisistaan

Kamppailu-urheilun edustajat korostavat väkivallan ja kamppailun eroa. Vapaaottelussa häkkiin nousee kaksi painoltaan tasaveroista ottelijaa vapaasta tahdostaan.

Ottelun kulkua valvovat kehätuomari ja lääkäri. Tuomarin tehtävänä on valvoa, että ottelu päättyy oikeaan aikaan ja mahdollisimman turvallisesti.

– Vapaaottelijat ovat harjoitelleet lajia, valmistautuneet otteluun ja he tietävät, mitä toinen tekee. Jos kadulla joku hyökkää toisen kimppuun odottamattomasti, se on täysin eri asia, Packalen toteaa.

– Väkivalta on aina väärin. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, että vapaaottelu ei ole väkivaltaa, vaan kyseessä on kamppailu-urheilu valvotussa tilanteessa, korostaa Vapaaotteluliiton Kainulainen.

Aikuisten vapaaottelussa kohdistetaan iskuja myös päähän. Lajiin sisältyy loukkaantumisen riski, jonka häkkiin astuvat ottelijat ottavat.

Tämän Packalen tietää omakohtaisesti.

– Kun menen matsiin, tiedän että jotain voi käydä. Ja minulle on käynytkin. Olen loukkaantumisen vuoksi lajista tauolla määrittelemättömän mittaisen ajan.

Urheilu hyvä tapa purkaa vihaa

Lajin edustajien mukaan vapaaottelu on äärimmäisen kovaa urheilua, joka vaatii pitkäkestoista ja pitkäjänteistä työtä, kovaa kuntoa ja hyvää tekniikkaa. Junioreilta on vapaaottelussa kielletty päähän kohdistuva kontakti.

Packalenin mielestä lajin harrastajan pitää olla todella järkevä ja kunnioittaa aina vastustajaa. Väkivaltaisia ajatuksia ja vihan tunteita kokevalle nuorelle Packalen suosittelee avuksi mitä tahansa urheilua.

– Löydä itsellesi sopiva laji ja käy purkamassa aggressio siellä. Itse hiihdin juuri 20 kilometriä, eikä harmita enää mikään.

Kainulaisen mukaan kamppailulajien harrastaminen voi tuoda nuoren elämään säännöllisyyttä ja turvaa olivat lähtökohdat millaiset tahansa.

– Salilla opitaan muiden kunnioittamista ja nöyryyttä. Kokemukseni mukaan kamppailu jää sinne salin puolelle eikä sitä viedä muualle.

Lisää aiheesta:

.
.