Hyppää sisältöön

Maaperän puhdistusurakka on laajentunut Rakuunamäellä – päiväkoti voidaan rakentaa turvallisin mielin, sanoo kaupungin toimitilayhtiö

Urakan on määrä valmistua ensi viikolla.

Tulevan päiväkodin paikalla on ollut aiemmin lämpölaitostoimintaa. Kuva: Sari Lehtinen / Yle

Pilaantuneen maaperän puhdistustyöt ovat laajentuneet Lappeenrannan Rakuunamäellä suunnitellusta.

Lappeenrannan kaupungin toimitilayhtiö puhdistuttaa entisellä varuskunta-alueella maaperää paikasta, johon rakennetaan uusi päiväkoti.

Toimitilajohtaja Katri Tolvasen mukaan alueelta on kunnostustöiden edetessä löytynyt enemmän rakennusjätettä ja haitta-aineita kuin maaperämittausten perusteella ennakoitiin. Hänellä ei ole talvilomien vuoksi täsmällistä tietoa siitä, miten urakka on laajentunut.

Hän kuitenkin vakuuttaa, että alue saadaan puhdistettua niin, että päiväkoti voidaan sijoittaa sinne turvallisin mielin.

– Maaperä puhdistetaan määräysten mukaiseksi, ja määräykset maaperän puhdistamiselle ovat päiväkodin kohdalla tiukemmat kuin ensimerkiksi varastotilojen rakentamiselle, Tolvanen sanoo.

Aluetta kunnostetaan poistamalla pilaantunut maa ja tuomalla puhdasta tilalle. Työt alkoivat tammikuussa, ja niiden on Tolvasen mukaan määrä valmistua ensi viikolla. Töitä ovat hänen mukaansa viivästyttäneet paitsi alueen laajeneminen myös sääolosuhteet.

Ennakkotietojen perusteella PAH-yhdisteitä

Alueelta löytyi ennen puhdistustöitä tehdyissä maaperätutkimuksissa PAH-yhdisteitä eli polyaromaattisia hiilivetyjä ja lisäksi öljyhiilivetyjä.

Näistä PAH-yhdisteiden pitoisuudet olivat merkittävämpiä ja aiheuttivat maaperän puhdistustarpeen, kertoo alueen kunnostussuunnitelman käsitellyt ympäristöinsinööri Timo Laine Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta. Hänen mukaansa PAH-yhdisteet ovat pitkälti karsinogeenisiä, ja niitä syntyy esimerkiksi palamisen yhteydessä.

Ely-keskus ei kerää väliaikatietoja siitä, miten puhdistustyöt etenevät ja miten tilanne on muuttunut maaperämittauksien ennakkotiedoista.

Urakoiden laajeneminen on sinänsä melko tavallista: maaperänäytteet antavat suuntaa, ja lopullinen tilanne tarkentuu urakana edetessä. Maaperää voidaan tutkia puhdistustyön aikana sekä kenttämittareilla että laboratorioanalyyseillä.

– Jos on jotakin, mikä pitää puhdistaa, se puhdistetaan. En ollenkaan epäile, etteikö näin tapahtuisi, Laine sanoo.

Lue lisää:

.
.