1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Puolueet selittävät kannatuskyselyn tuloksia – Saarikko: En ole tyytyväinen, Häkkänen: Pormestarikuohu paisui yli äyräiden

Puolueet haluaisivat jo päästä puhumaan kuntavaalien aiheista koronaepidemian sijaan.

kuntavaalit
Vaalimainoksia Helsingissä, kuntavaalit 2017
Vaalimainoksia Helsingissä, kuntavaalit 2017Henrietta Hassinen / Yle

Ylen torstaina julkaiseman kuntavaalimittauksen perusteella vaalien kärkisijasta tulee tiukka taisto. Kolmen suurimman puolueen – SDP:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen – mittaustulos mahtuu puolentoista prosenttiyksikön sisälle.

Tuloksen arvioinnissa puolueet haikailevat jo kampanjointinsa aloittamista ja itse vaaliaiheista puhumista. Korona on vienyt keskustelujen suuntaa ja enimmäkseen on pohdittu voidaanko vaalit pitää ja miten.

Koronaepidemian pelätään myös vaikuttavan äänestysvilkkauteen, ja sitä mikään puolue ei toivo.

SDP: Julkisten palvelujen osaaminen tuo kannatusta

Antton Rönnholm, puoluesihteeri, SDP
SDP:n puoluesihteeri Antton RönnholmBerislav Jurišić / Yle

Kärkisijaa pitävä pääministeripuolue SDP ei ole huolissaan kannatuksen hienoisesta hiipumisesta vaalien lähestyessä.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo olevansa kärkisijasta tyytyväinen ja pitää kannatusmuutoksia pieninä.

– Tässä edetään kuntavaaleja kohti tilanteessa, jossa toivottavasti hyvin nopeasti päästään puhumaan vaalien sisältöasioista.

Kärkitulos osoittaa Rönnholmin mukaan sen, että ihmiset ovat nähneet korona-aikana, kuinka tärkeitä julkisen sektorin palvelut ovat. Toimiva terveydenhuolto ja koulutus ovat ihmisille olennaisia.

– Uskon, että vaaleissa tullaan näistä teemoista keskustelemaan ja meillä on hyvin vahvat näytöt siitä, että olemme näiden palvelujen osaajia ja puolustajia. Ihan hyvin näissä vaaleissa tulee käymään.

Rönnholmin mukaan heti kakkosena niskaan huohottava perussuomalaiset ei häntä pelota, sillä menneen perusteella perussuomalaisten korkeat kannatusluvut ei ole kuitenkaan lopulta vaaleissa ihan vastaaviksi aineellistuneet.

Sen hän myöntää, että SDP:n on kärkisijansa eteen paiskittava vielä lujasti töitä.

Perussuomalaiset: Tavoitteena realisoida mittauskannatus

Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.Mikko Ahmajärvi/Yle

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo kiinnittävänsä kannatusmittauksissa huomionsa pitkän aikavälin trendeihin.

– Pidämme sitä hyvänä merkkinä, että perussuomalaisilla on varsin vakiintunut kannattajakunta. Ja myös sellainen, joka on varma omasta äänestyskäyttäytymisestään.

Halla-aho sanoo, että puolueen ehkei haasteena vaan paremminkin tavoitteena on nyt aktivoida kannattajiaan ja korostaa äänestämisen tärkeyttä.

Hän sanoo, että perussuomalaiset on juuri se puolue, joka kärsii, jos äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi. Kannatusmittausten hyvät lukemat pitäisi Halla-ahon mielestä yrittää nyt realisoida.

Halla-aho muistuttaa, että vaikka kuntavaalit eivät ole monien mielestä yhtä kiinnostavia kuin eduskuntavaalit, niiden tulosta kuitenkin punnitaan myös valtakunnanpolitiikassa.

Kokoomus: Mediakohu Helsingissä ei vaikuta

Antti Häkkänen
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.Petteri Sopanen / Yle

– Kolmen suuren puolueen – eli kokoomus, perussuomalaiset ja demarit – kannatus tiivistyy ja kuka tahansa voi voittaa vaalit, arvioi kannatusmittausta kolmatta sijaa pitävän kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.

Häkkänen uskoo kuitenkin historian toistavan itseään ja käyvän kuten viime vaaleissa. Niissä kokoomus oli vielä kuukautta ennen vaalipäivää takamatkalla kärkeen nähden, mutta kiri sitten suurimmaksi kuntapuolueeksi.

Häkkänen ei usko Helsingin pormestarikysymyksestä nousseen kriisin vaikuttavan vaalitulokseen. Ylen mittaus tehtiin juuri ennen kuin ehdokkaaksi ilmoittautunut Kirsi Piha perui ehdokkuutensa.

Häkkäsen mielestä kyse oli paikallisesta asiasta, jonka mittasuhteet vain paisuivat yli äyräiden. Häkkänen pitää episodia mediakohuna.

– En usko, että ihmiset arvottavat sitä, onko kuohuntaa henkilövaihdosten osalta. Ympäri Suomea keskeisin aihe on kuntatalouden kriisi: miten tulevina vuosina rahoitus riittää vanhuspalveluihin tai lääkäreihin tai kouluihin.

Keskusta: Vaaleissa kyse suuresta arvoristiriidasta

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.Petteri Sopanen / Yle

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo olevansa huolissaan koronatilanteen takia kuntavaalien äänestysaktiivisuudesta. Lisäksi hän ei ole Ylen mittaustuloksessa saatuun kannatukseen tyytyväinen.

– Ei tietenkään. Sen soisi ja toivoisi olevan korkeammalla, mutta luottamus ansaitaan joka päivä, Saarikko sanoo keskustan kehysriiheen keskittyneessä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa keskustan talouslinjaukset kertovat vastuunkannosta, jota keskusta hallituksessa harjoittaa, vaikka kuntavaaleissa onkin kyse paljosta muustakin kuin hallituspolitiikasta.

Saarikko sanoo, että vaaleissa on kyse suuresta arvoristiriidasta. Osoite lienee perussuomalaiset, joka on noussut keskustan ohi ja haastaa keskustaa keskustan ydinalueilla.

– On puolueita, jotka näkevät, että Suomi vahvistuu tiivistämällä ja keskittämällä. Ja sitten on keskusta, joka uskoo väljempään Suomeen.

Vihreät: Notkahdus ei muuta vaaliasetelmia

Veli Liikanen, puoluesihteeri, Vihreät
Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen.Kimmo Hiltunen / Yle

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan kannatusmittauksen tulos ei tuo suurta muutosta vaaliasetelmiin.

– Olen tyytyväinen siihen, että kannatus on kyselyissä pysynyt lähellä eduskuntavallituloksen tasoa, joka oli meille historiallisen hyvä.

Liikanen povaa vihreiden vakiinnuttavan tulevissa vaaleissa asemansa keskisuurena kuntapuolueena – siitäkin huolimatta, että kannatusmittaus näyttää miinusta edellisiin kuntavaaleihin. Vihreiden tulos viime kuntavaaleissa oli 12,5 prosenttia ja nyt kysely näyttää 11 prosentin osuutta.

– Viime kuntavaalien tuloksen alapuolella jonkin verran ollaan, mutta posistiivisiakin tuntemuksia tuo se, että vaalivalmistelut ja ehdokashankinta ovat edenneet hyvää vauhtia.

Vasemmistoliitto: Työ lähipalveluiden puolesta näkyy

Jussi Saramo
Vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja Jussi Saramo.Mikko Ahmajärvi / Yle

Vasemmistoliitto sai mittauksessa 9,1 prosentin kannatuksen ja kasvatti osuuttaan 1,9 prosenttiyksiköllä. Puolueen 1. varapuheenjohtaja Jussi Saramo uskoo menestyksen johtuvan nimenomaan siitä, että kuntavaalit ovat lähellä ja ihmiset kokevat läheiset asiat tärkeiksi.

– Puhutaan niistä teemoista, joista kunnissa päätetään. Vahvasti tiedetään, että me olemme hallituksessa, eduskunnassa ja kunnissa valtuustoissa tehty kovasti työtä lähipalveluiden puolesta. Ja niistähän näissä vaaleissa on kyse, Saramo sanoo.

– Pikku hiljaa aletaan miettimään vaaleja ja huomataan, että kyse ei ole EU:sta eikä hallituspolitiikasta vaan kyse on siiten miten kuntapalvelut jatkossa järjestetään. Suomalaiset kannattavat hyvinvointivaltiota.

Lue myös:

Ylen kuntavaalimittaus: Kisa kärjessä kiristyy – SDP:n kannatus tipahti alle 20 prosentin, vasemmistoliitto pomppasi

Analyysi: Perussuomalaisilla näyttää olevan kaikki mahdollisuudet suureen vaalivoittoon – puolue lyö jo nyt ennätyksiään ehdokasasettelussa

Analyysi: Kirsi Pihan ilmoitus pudotti Helsingin kokoomuksen jääkylmään veteen ja teki jälleen näkyviksi puoluetta repivät ristiriidat

Lue seuraavaksi