1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työelämään tutustuminen (TET)

Kalle Majasaari, 14, nappasi itselleen TET-harjoittelupaikan kolmannella yrittämällä – teineiltä vaaditaan sitkeyttä korona-ajan työnhaussa

TET-harjoittelu kuuluu peruskoulun oppimäärään. Koulu saa kuitenkin järjestää sen hyvin vapaalla tavalla.

Työelämään tutustuminen (TET)
Kalle Majasaari, Meri-Porin yhtenäiskoulu
Kalle Majasaari sai TET-harjoittelupaikan ruokakaupasta.Jenni Joensuu / Yle

– Vasta kolmannesta paikasta sain paikan. Muissa paikoissa sanottiin, että koronan takia ei saa ottaa, kertoo kahdeksasluokkalainen Kalle Majasaari Meri-Porin yhtenäiskoulusta.

Porilainen Majasaari on monen ikätoverinsa tavoin tilanteessa, jossa TET-paikan hankkiminen on ollut ajankohtaista kevään työelämään tutustumista varten.

Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten työelämään tutustumiset eli TET-harjoittelut on monin paikoin saatu järjestettyä koronasta huolimatta.

Esimerkiksi Helsingissä TET-viikot ovat pyörineet tammikuusta saakka. Perusopetusjohtaja Outi Salon mukaan suurin osa oppilaista on ehtinyt jo käydä tutustumassa työelämään.

– Nyt, kun oppilaat jäävät kolmeksi viikoksi etäopetukseen, TET-harjoittelut keskeytetään.

Turussa oppilas on voinut halutessaan käydä TET-harjoittelun myös etänä. Tähän kannustaa myös Opetushallitus.

– TET kuuluu opetussuunnitelmaan. Sen voi kuitenkin käytännössä järjestää miten haluaa, joten TET-jakson pitäisi onnistua myös koronan aikaan, sanoo opetusneuvos Riia Palmqvist.

TET-jaksoja on myös siirretty

Korona on laittanut TET-aikatauluja uusiksi esimerkiksi Satakunnassa.

Jaksoa siirrettiin esimerkiksi Porin Noormarkussa, jossa 8.-luokkalaisten TET-jakson piti alkaa maaliskuun lopussa. Yläkoululaisten etäjakso kuitenkin jatkuu vielä tuolloin, joten työelämään tutustuminen siirrettiin toukokuulle.

– Jaksoa ei olisi ollut järkevää aloittaa, koska ei ole varmuutta, että etäopetus jää kolmeen viikkoon. Tietysti toivomme, että päästään palaamaan lähiopetukseen, sanoo Noormarkun yhtenäiskoulun opinto-ohjaaja Ulla-Mari Huida.

Harjoittelupaikkojen löytäminen on ollut normaalia hankalampaa. Moni paikka on silti kuin ihmeen kaupalla löytynyt.

– Yrittäjillä on ollut joustoa ja ymmärrystä. Meiltä on lähtenyt tarkat koronaohjeistukset jo paikkojen hakuvaiheessa, Huida sanoo.

Saga Aaltonen, Meri-Porin yhtenäiskoulu
Porilainen Saga Lehtonen menee TET-harjoitteluun ryhmäperhepäiväkotiin. Paikka löytyi suht helposti lähipiiristä.Jenni Joensuu / Yle

Saga Lehtosella paikan hankinnassa ei ollut ongelmia, sellainen löytyi lähipiirin avulla päiväkodista.

– Kavereilta kyllä kuulin, että oli ongelmia löytää sopivaa paikkaa koronan takia.

Sekä Saga Lehtonen että Kalle Majasaari uskovat, että omassa harjoittelupaikassa osataan ottaa TET-oppilas vastaan turvallisuus ja koronarajoitukset huomioiden.

Raumalla ensimmäinen viikko pidetty syksyllä

Rauman normaalikoulussa TET-jakson piti olla helmikuussa viikolla 6, mutta se siirrettiin. Toinen viikko on pidetty jo syksyllä. Vielä ei ole varmaa, saadaanko toinen TET-jakso järjestettyä.

Rauma on ollut yksi maan pahimmista korona-alueista, kun telakalta lähtenyt tartuntarypäs on kasvanut kasvamistaan.

– En näe, että nuoren loppuelämälle on mitään merkitystä, onko hän ollut TET-harjoittelussa viikon vai kaksi, sanoo rehtori Anna-Maija Katajisto.

Hän toivoo, että myös toinen viikko saadaan järjestettyä.

– Peruminen olisi tietysti valitettavaa, koska TET on tärkeä kokemus. Iloitaan siitä, että yksi viikko saatiin pidettyä normaalisti.

OPH: Tärkeää järjestää jotenkin

Opetusneuvos Riia Palmqvist sanoo, ettei TET-harjoittelun järjestäminen koronan aikana ole vaivannut kouluja ainakaan niin paljon, että kysymyksiä olisi tulvinut Opetushallitukseen saakka.

– Nyt ollaan vasta maaliskuussa ja lukukausi päättyy toukokuussa. Vaikea kuvitella, että opetuksen järjestäjä jo tässä vaiheessa osaisi sanoa, ettei TET-jaksoa pystytä ollenkaan järjestämään.

Tyypillisesti suosittuja työelämään tutustumispaikkoja ovat olleet ruokakaupat ja päiväkodit. Palmqvist kehottaa sekä nuoria että työnantajia miettimään vaihtoehtoa, että TET-jakso järjestettäisiin etänä.

– Esimerkiksi kaikki asiantuntijatyöt tehdään tällä hetkellä etänä. Pidän tärkeänä, että nuoret pääsevät vuorovaikutukseen työelämässä olevien kanssa myös näinä aikoina, Palmqvist muistuttaa.

"Työnantajat eivät halua koululaisia työpaikoille"

Kaikkialla TET-harjoittelun järjestäminen ei ole ollut helppoa.

Varsinais-Suomessa Salossa päätöstä kevään TET-viikosta ei ole vielä tehty. Myös Loimaalla koronatilannetta seurataan ja päätös tehdään sen perusteella myöhemmin.

Uudessakaupungissa on tällä lukukaudella pystytty järjestämään vain muutamia TET-paikkoja.

– Työnantajat eivät halua koululaisia työpaikoille, sanoo Uudenkaupungin yhtenäiskoulun rehtori Jukka Silvola.

Silvolan mukaan oppilaat ovat käyttäneet opinto-ohjauksen tunnilla sähköistä materiaalia. Käytössä on ollut myös kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille tarkoitettua verkkomateriaalia Yrityskylästä. Yrityskylässä nuoret tutustuvat työelämään, talouteen ja yhteiskuntaan.

Kajaanissa pysytään kaupungin rajojen sisäpuolessa

Kainuussa TET-jaksoja on pystytty järjestämään.

– Toistaiseksi olemme TET-jaksot pitäneet, mutta sillä rajoituksella, että Kajaanin sisällä, eli emme lähde muihin kuntiin tai maakuntiin, kertoo Kajaanin perusopetuksen vs. tulosalueen johtaja Jaakko Vehkaperä.

Vehkaperän mukaan näin on toimittu matkustelun rajoittamiseksi.

– Toki työskentelypaikoissa täytyy toimia yleisten suositusten mukaisesti eli turvavälit, käsihygienia ja tarpeen vaatiessa hengityssuojaimia ja muita.

Keskustele uutisesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 5.3. kello 23.

Lue tuoreimmat uutiset koronaviruksesta täältä.

Lue seuraavaksi