1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hämeen koronarajoitukset kiristyvät, Lahdessa rakennustyömaalla koronarypäs – katso mitä tiukennukset tarkoittavat hämäläisten arjessa

Sosiaaliset kontaktit on painettava minimiin tartuntatautilain nojalla.

koronavirus
Koronarajoitukset kiristyvät Hämeessä, rakennustyömaalla koronarypäs
Koronarajoitukset kiristyvät Hämeessä, rakennustyömaalla koronarypäs

Koronarajoitukset kiristyvät Hämeessä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi torstaina iltapäivällä sekä Kanta- että Päijät-Hämettä koskevia päätöksiä, joilla yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitus tiukkenee kymmenestä kuuteen henkeen huomisesta alkaen. Rajoitus on voimassa tämän kuun loppuun asti.

Yläkoulut suljetaan maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi. Muut paitsi erityisen tuen oppilaat siirtyvät etäopetukseen. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkärin Tuomo Niemisen mukaan maakuntaan vahvasti rantautumassa oleva brittivariantti on syynä siihen, että koulujen tilannetta oli punnittava uudelleen.

– Brittivariantin yleistyminen puoltaa uuden tyyppistä linjausta yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Me emme tiedä kuinka paljon siitä tulisi jatkotartuntoja kouluissa, sanoo Nieminen.

Lisäksi sekä julkisen että yksityisen puolen on huomisesta alkaen varmistettava lähikontaktien välttäminen tiloissaan tai muuten tilat on suljettava. Päätös koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta. Ulkotiloissa asiakasmäärän raja on viisikymmentä. Tämä rajoitus olisi voimassa kuun loppuun.

Joukkoliikenteeseen tiukennuksia ensi viikolla

Niemisen mukaan paikallisliikenteeseen odotetaan tiukennuksia ensi viikolla. Traficomin päätöksen mukaan yli kymmenen hengen liikennevälineisiin saa ottaa vain puolet matkustajamäärästä, joka esimerkiksi linja-autoihin mahtuisi.

Uusia rajoituksia on paljon ja Nieminen myöntää, että suositukset tuntuvat monimutkaisilta. Hänen mukaansa tilanne saadaan paranemaan vain sillä, että kaikki jaksavat noudattaa suosituksia.

– Kyse on siitä, kuinka hyvin me kaikki jaksamme vielä lopputalven ja kevään ajan kamppailla koronaa vastaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Tuomo Nieminen on myös alueellisen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja. Toimittajana on Petri Niemi ja kuvaajana Juha-Petri Koponen.

Lue myös:

Tilojen käyttöä ja kokoontumisrajoituksia koskevat koronarajoitukset tiukentumassa koko Etelä-Suomen alueella - näistä päätöksistä avi kertoo lisää tänään

Lahdessa rakennustyömaalla koronatartuntoja

Lahdessa Paavolan kampustyömaalla on todettu koronatartuntarypäs. Paavolan työmaalla on varmistunut kymmenkunta koronatartuntaa ja työntekijöitä on myös karanteenissa.

Työmaalla on parhaillaan käynnissä joukkotestaus. Rakennusliike Skanska arvioi, että työt keskeytyvät ainakin viikoksi.

Skanskan Kaakkois-Suomen yksikönjohtajan Marko Virtasen mukaan työmaata ajetaan parhaillaan alas. Virtasen mukaan Paavolan työmaalla on ollut käytössä kaikki mahdolliset suojaus- ja rajoitustoimet.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) (tilaajille).

Ohjekylttejä rakennustyömaan portilla
Juha-Petri Koponen / Yle
Lue seuraavaksi