1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pohjois-Karjalan epidemiatilanne ennallaan – Siun sote vetoaa hiihtolomalaisten vastuullisuuteen

"Kaikkea matkustamista syytä välttää."

koronavirus
Ulkoilijat jäällä Helsingissä. 17.2.2021.
Alueellinen koronanyrkki toivoo, että hiihtolomatekemistä keksittäisiin omassa maakunnassa.Jorge Gonzalez / Yle

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian alueellinen tilannekuvatyöryhmä päätyi pitämään Joensuun työssäkäyntialueen, eli Joensuun, Liperin ja Kontiolahden, epidemian kiihtymisvaiheessa ja muun maakunnan perustasolla. Koko alueella voimassa olevat kiihtymisvaiheen suositukset pidetään toistaiseksi ennallaan.

Valtakunnallinen epidemiatilanne on työryhmän mukaan erittäin huolestuttava, vaikka maakunnassa tilanne on pysynyt hallinnassa. Työryhmä painottaa, että suosituksista on nyt erityisen tärkeää pitää kiinni ja välttää lähikontakteja toisten ihmisten kanssa.

– Hiihtoloma ja virusmuunnokset ovat meille todellinen riski, jos ihmiset liikkuvat alueille, joilla tilanne on huonompi kuin meillä, ja kohtaavat ihmisiä eri puolilta Suomea, toteaa työryhmän puheenjohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten tiedotteessa.

– Virusmuunnokset leviävät Suomessa, ja valtakunnallinen tilanne on pahentunut hyvin nopeasti. Omassa maakunnassa on monipuolisia vaihtoehtoja viettää hiihtolomaa. Kaikkea matkustamista olisi syytä välttää ja minimoida kohtaamiset toisten ihmisten kanssa, Kaipiainen lisää.

Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä uusia tartuntoja on varmistunut maakunnassa neljä. Karanteenissa koronaviruksella altistumisen takia oli torstaiaamuna 132 henkilöä. Joensuun tartuntarypäs vaikuttaa olevan rauhoittumassa, eikä virusmuunnosta ole tästä tartuntaketjusta löytynyt.

Koulut jatkavat lähiopetuksessa

Itä-Suomen Aluehallintoviraston pyynnöstä työryhmä otti kantaa myös siihen, onko välttämätöntä sulkea perusopetuksen 7–9 luokkien opetustilat maakunnan kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla. Työryhmä arvioi, ettei sulkeminen ole välttämätöntä, sillä alueella ei ole ollut kouluihin liittyviä tartuntaketjuja. Vaikka alueen kouluissa on ollut altistumistilanteita, tartunnat ja altistuneet on saatu nopeasti jäljitettyä ja tartuntaketjut katkaistua.

Joensuun kaupunki päätti keskiviikkona, että perusopetuksen yläluokat, lukiot, aikuislukio ja taiteen perusopetus jatkavat talviloman jälkeen 15. maaliskuuta lähiopetuksessa. Myös yliopiston harjoittelukouluna tunnetun Joensuun normaalikoulun oppilaat palaavat näillä näkymin kouluun loman jälkeen. Ainoastaan Normaalikoulun lukion linjaus poikkeaa kaupungin yleisestä linjasta. Lukion oppilaat jatkavat etäopetuksessa talvilomaa seuraavan viikon.

– Kyseessä on varotoimi, jonka tavoitteena on turvata ylioppilaskokeiden häiriötön sujuminen ja vähentää jokaisen lukiolaisen ja opettajan riskiä altistua, toteaa johtava rehtori Marita Hokkanen.

Joensuun kouluilla varaudutaan tilanteen muuttumiseen lomaviikon aikana. Oppilaat kuljettavat koulutarvikkeet kotiin, ja lisäksi koulut kysyvät mahdollista eväiden tarvetta, mikäli etäopetukseen siirtymisestä tehdään päätös talviloman aikana.

Ravintoloiden kohtalo on eduskunnan käsissä

Ravintoloiden sulku ei näillä näkymin kosketa Pohjois-Karjalaa.

Valtioneuvoston ravintolat sulkeva lakiesitys on käynyt perustuslakivaliokunnassa ja menee seuraavaksi eduskunnan päätettäväksi. Asetuksessa mainitaan maakunnat, joita se koskee, eikä Pohjois-Karjala ole mukana luettelossa.

– Emme ole tällä hetkellä mukana luonnoksessa mukana. Päätös ravintoloiden sulkemisesta on eduskunnan tehtävä, eikä meidän käsissämme, Kaipiainen toteaa.

Tilanne voi kuitenkin vielä muuttua, jos eduskunta päättää sulkea kolmeksi viikoksi kaikki Suomen ravintolat tai tautitilanne alueella pahenee.

Lue lisää:

Ravintoloiden sulkeminen ei ole koronanyrkin käsissä: “ Tällä hetkellä Pohjois-Karjala ei ole lakiesityksessä mukana”

Koronatilanne Pohjois-Karjalassa: ilmaantuvuusluku poikkeuksellisen alhainen, Lieksa purkaa rajoituksia, työikäisten rokotukset alkoivat

Lue seuraavaksi