1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Poliisi saa viedä vastentahtoisia ihmisiä koronatestiin, mutta se on harvinaista – viruksen tahallisesta levittämisestä voi jopa joutua vankilaan

Lakimuutoksen myötä myös kuntatasolla voidaan jatkossa päättää terveystarkastukseen määräämisestä.

Poliisilla on ollut eri puolilla Suomea koronavirusepidemian aikana virka-aputehtäviä, jotka liittyneet esimerkiksi tartuntaketjujen jäljittämiseen. Kuvituskuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Iisalmelaisen joogayrittäjän vieminen vasten tahtoaan koronatestiin on monella tapaa poikkeuksellinen tapaus.

Poliisille on tullut joitakin virka-aputehtäviä tartuntatautilain perusteella koronaepidemian aikana, mutta Poliisihallituksen tiedossa ei ole, että aivan Iisalmen kaltaisia tapauksia olisi osunut niiden joukkoon.

Eri puolilla Suomea toteutetut virka-apupyynnöt ovat useimmiten liittyneet tartuntaketjujen jäljittämiseen ja karanteenimääräysten täytäntöönpanoon.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta kertoo, että laitoksille on annettu yleiset ohjeet siitä, miten virka-apua annetaan tartuntatautilakiin liittyvissä koronatapauksissa.

Esimerkiksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt poliisilta virka-apua kaksi kertaa koronaepidemian aikana.

Aluehallintoviraston määräysvalta asiassa perustuu nykyiseen tartuntatautilakiin. Päätöksen terveystarkastuksesta, jonka osa koronatesti voi olla, esittelee aluehallintoviraston lakimies ja asiasta päättää terveydenhuoltoyksikön päällikkö.

Aluehallintovirasto voi pyytää virka-apua poliisilta, jotta henkilö voidaan tuoda terveystarkastukseen. Poliisin taas on annettava virka-apua, kun aluehallintoviranomainen sitä pyytää.

Perustuslakivaliokunta on alkanut käsitellä tällä viikolla lakimuutosta, joka antaisi myös kuntatasolle valtuuden määrätä henkilö pakolliseen terveystarkastukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön lakimies Mirka-Tuulia Kuoksan mukaan muutoksen myötä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava virkasuhteinen lääkäri voisi tehdä yksittäistä henkilöä koskevan päätöksen pakollisesta terveystarkastuksesta.

Lisäksi lakimuutoksella on tarkoitus täsmentää sitä, että aluehallintovirasto voi määrätä myös useamman henkilön kerrallaan pakolliseen terveystarkastukseen. Tämän tulkinnasta on ollut erimielisyyksiä. Pykälän osalta ei ole ollut täysin yksiselitteistä, voiko pakollista terveystarkastusta koskeva päätös kohdistua useampaan henkilöön samanaikaisesti.

Myös kuvan julkaiseminen harvinaista

Iisalmen joogayrittäjän tapauksessa poliisi turvautui myös poikkeuksellisesti epäillyn kuvan ja nimen julkaisuun, sillä yrittäjä ei ole kertonut viranomaisille, keiden kanssa on ollut tekemisissä. Julkaisemalla kuvan poliisi pyrkii tavoittamaan mahdolliset altistuneet eli estämään lisävahingot.

Poliisihallituksesta kerrotaan, että poliisi käyttää tarkkaa harkintaa kuvan ja nimen julkaisussa.

Henkilön nimen tai kuvan saa antaa julkisuuteen vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi, rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi, uuden rikoksen estämiseksi tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseksi.

Käytännössä päätöksen julkaisusta tekee poliisin tutkinnanjohtaja.

Eri mediat puolestaan harkitsevat kuvan julkaisun omien journalististen linjaustensa perusteella.

Rikosoikeuden professori: Harvinainen tapaus

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta on yllättynyt siitä, että Suomessa ylipäätään nousee käsittelyyn koronaviruksen levittämiseen liittyvä epäilys. Mikäli asia päätyy oikeuteen, kyseessä on harvinainen tapaus.

Tolvanen kommentoi yleisvaarallisen taudin levittämistä tässä jutussa yleisellä tasolla, ei yksittäistä tapausta.

Tolvanen kertoo, että rikoslaki tuntee terveydensuojelurikkomuksen lievimpänä rikosnimikkeenä. Rikkomuksesta voi saada sakkoa tai enimmillään kolme kuukautta vankeutta.

Jos näytetään toteen, että henkilö on myös tartuttanut yleisvaarallisen taudin toiseen, rikosnimikkeet voivat koventua. Tuolloin voidaan puhua terveyden vaarantamisesta, vamman tuottamuksesta tai pahoinpitelystä. Niistä enimmäisrangaistus on 2 vuotta vankeutta.

– Jos tietää tai on hyviä perusteita epäillä, että on saanut yleisvaarallisen taudin ja siitä huolimatta palvelee vaikkapa asiakkaita lähikontaktissa, ja aiheuttaa konkreettisen vaaran niin, että toinen saa tartunnan, voi syyllistyä vaaran aiheuttamiseen. Siihen syyllistyy, jos tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta aiheuttaa toiselle vakavan terveyden vaaran.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että viruksen levittäminen voi olla vakava rikos. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Tolvanen arvioi, että koronavirus on niin vakava sairaus, että vaaran aiheuttamisen rikosnimikkeen kriteeri voisi oikeudessa täyttyä. Silloin pitää voida näyttää toteen, että epäilty kantaa virusta ja tauti on tarttunut altistuneeseen tai sen tarttuminen oli varteenotettava mahdollisuus.

– Oikeudessa HIV:tä ja hepatiittia levittäneiden tapauksia on käsitelty pahoinpitelynä tai törkeinä pahoinpitelyinä. Mikäli altistunut kuolee saamansa viruksen aiheuttamaan tautiin, oikeussalissa voitaisiin pohtia, onko kyseessä kuolemantuottamus tai törkeä kuolemantuottamus. Tämän sanon siksi, että tulisi selväksi, ettei tämä ole leikin asia, sanoo Tolvanen.

Poliisi: Iisalmen koronaryppäässä noin 60 altistunutta tiedossa

Poliisi on aloittanut esitutkinnan ja epäilee iisalmelaista yrittäjää tässä vaiheessa terveyden vaarantamisesta ja virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta.

Nimikkeet tarkentuvat, kun selviää, toimiko hän huolimattomuuttaan, tietämättömyyttään vai tahallaan, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Arto Elomaa Itä-Suomen poliisista.

Poliisi on alustavasti puhuttanut epäiltyä, mutta varsinainen kuulustelu tapahtuu myöhemmin. Epäilty ei ole poliisin hallussa, vaan terveydenhuollon toimien piirissä.

Iisalmen koronaryppäässä on poliisin tietojen mukaan noin 60 altistunutta.Tartuntoja on tullut kymmenkunta.

Poliisi ja terveysviranomaiset selvittävät parhaillaan, onko altistuneita enemmänkin.

– Tartuntaketjun laajuus on vielä epäselvä. Ennen kuin muu tutkinta etenee, tärkeintä on tavoittaa altistuneet, sanoo Elomaa.

Poliisi on takavarikoinut epäillyn puhelimen.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä tiedottaa, että kuntayhtymän alueella ei ole tullut uusia tartuntoja ilmi 3.–4. maaliskuuta välisenä aikana.

Lue myös:

Poliisi vei yläsavolaisen yrittäjän koronatestiin, koska muut keinot eivät auttaneet – epäillään terveyden vaarantamisesta