Hyppää sisältöön

Uudessa-Seelannissa voimakkaita maanjäristyksiä – tsunamivaroitus peruttiin

Tuhansia ihmisiä on evakuoitu.

Uudessa-Seelannissa myöhään torstai-iltana Suomen aikaa annettu tsunamivaroitus peruttiin varhain aamuyöstä. Maan geologian instituutin GNS:n mukaan suurimmat aallot ovat menneet ja uhkataso on lieventynyt vain rannoille ja satamiin, joissa voi olla odotettavissa korkeintaan metrin korkuisia aaltoja, maan viranomaiset kertovat (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin evakuoidut tuhannet ihmiset voivat nyt palata koteihinsa, mutta ihmisiä kehotetaan pysymään poissa rannoilta.

Uudessa-Seelannissa annettiin tsunamivaroitus lähes koko maahan. Ennen kaikkea Pohjoissaaren pohjoisosissa varauduttiin korkeisiin aaltoihin.

1,7 miljoonan asukkaan Aucklandin ympäristöön julistettiin hätätila ja asukkaita kehotettiin pysymään poissa rannikolta. Ihmisuhreja tai rakennusvaurioita ei ole raportoitu.

Tsunamivaroitus annettiin sen jälkeen, kun voimakkuudeltaan 8,1 maanjäristys iski myöhään torstai-iltana Suomen aikaa Kermadecsaarten lähellä.

Kermadecsaaret ovat Uuteen-Seelantiin kuuluva ryhmä saaria noin 1 000 kilometriä Uuden-Seelannin pohjoissaaresta koilliseen. Saaret ovat osa luonnonsuojelualuetta eikä niillä asuta.

Järistyksen keskus oli noin 19 kilometrin syvyydessä.

Uuden-Seelannin saarilla tapahtui perjantaina useita voimakkaita maanjäristyksiä.

Järistyksen jälkeen ihmisiä määrättiin poistumaan osissa Uuden-Seelannin pohjoissaaren itärannikkoa sisämaahan tai tsunamievakuointikeskuksiin välittömästi.

Yhdysvaltain tsunamikeskuksen mukaan Kermadecsaarilla oli mahdollisuus yli kolmen metrin tsunamiaaltoihin. Ranskan Polynesiaan, Uuteen-Kaledoniaan ja Vanuatulle annettiin varoitus 1–3 metrin aalloista. Samoan saaristossa ihmisiä kehotettiin siirtymään pois rannan läheisyydestä.

Ensimmäinen voimakas maanjäristys sattui torstaina iltapäivällä Suomen aikaa rannikon edustalla, pohjoissaaren itäpuolella. Järistys oli Uuden-Seelannin viranomaisten mukaan voimakkuudeltaan 7,3.

Toisen, voimakkuudeltaan noin 7:n, järistyksen vuoksi viranomaiset antoivat tsunamivaroituksen Kermadecsaarille. Uuden-Seelannin pohjoissaaren rannikolla annettiin myös varoitus epätavallisista virtauksista ja mahdollisista tulvista Bay of Islandsin ja Whangarein välisellä alueella.

Ihmisiä kehotettiin poistumaan sisämaahan

Viranomaiset ehtivät poistaa ensimmäisen tsunamiuhan muutaman tunnin jälkeen ensimmäisestä järistyksestä. Asukkaita kehotettiin kuitenkin olemaan valppaina.

Viranomaiset antoivat ensimmäisen järistyksen jälkeen asukkaille kehotuksen poistua välittömästi rannikolta niiltä alueilta, jotka on määritelty tulva-alueiksi. Alue kattaa pohjoissaarelta rannikon Cape Runwayn ja Tolaga Bayn väliltä.

Ihmiset oli määrätty poistumaan lähimmälle mäelle, tsunamievakuointikeskuksiin tai mahdollisimman kauan sisämaahan.

Vaaraa kerrottiin olevan sekä merellä että maalla. Viranomaisten mukaan ensimmäiset aallot olivat mahdollisesti jo iskeneet East Capen ja Tolaga Bayn alueille.

Ensimmäinen järistys herätti pääministerin

Ensimmäinen maanjäristys tapahtui perjantain vastaisena yönä paikallista aikaa. Perjantaina ei ole raportoitu vakavista henkilö- tai materiaalivahingoista.

Pohjoissaarilla 60 000 ihmisen kerrottiin ilmoittaneen ensimmäisestä järistyksestä Geonet (siirryt toiseen palveluun)-palveluun.

Järistys tuntui laajalla alueella Uuden-Seelannin pohjoissaarella ja osissa eteläsaarta, uutisoi The New Zealand Herald (siirryt toiseen palveluun).

Järistys on tuntunut Uuden-Seelannin suurimmassa kaupungissa Aucklandissa, Wellingtonissa ja eteläisen saaren Christchurchissa asti. Asukkaiden reaktiot olivat pelästyneitä.

Yksi aamuyöstä heränneistä oli Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern.

– Toivottavasti kaikki ovat kunnossa - etenkin itärannikolla, joka on tuntenut maanjäristyksen koko voiman, Ardern kirjoitti Instagramiin.

Tsunamiuhka ei koskenut esimerkiksi Wellingtonia, mutta sielläkin ihmisiä on kehotettu pysymään poissa rannoilta ja mereltä voimakkaiden ja epätavallisten virtausten takia.

Järistys tapahtui kymmenen kilometrin syvyydessä vajaan 200 kilometrin päässä Gisbornen kaupungista.

.
.