1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Hallitukselta odotetaan päätöksiä valmiuslaista, väkivalta varjostaa lastensuojelulaitosten arkea, tavallinen liha on liian halpaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hallitus neuvottelee Säätytalossa.
Hallitus pitää iltapäivällä tiedotustilaisuuden valmiuslain käyttöönoton asetuksista. Hallitus neuvotteli Sääytatalolla 3. maaliskuuta.Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Hallitus päättää valmiuslain käyttöönoton asetuksista

Hallituksen on määrä päättää tänään valmiuslain käyttöönoton asetuksista. Käsittelyssä on pykäliä, jotka koskevat hoitotakuuta eli terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräaikojen joustamista, potilaiden siirtämistä hoitoon julkiselta puolelta yksityiselle sekä valtionhallinnon viestintää ja toimivaltuuksia. Toimeenpanoasetukset annetaan valtioneuvoston istunnossa, minkä jälkeen eduskunta käsittelee ne. Yle välittää hallituksen tiedotustilaisuuden suorana kello 12.

Liki 80 prosenttia lastensuojelulaitosten työntekijöistä kohtaa fyysistä väkivaltaa työssään

Lastensuojelun työolosuhteet kuvituskuvaa
Lastensuojelun olot ovat usein karut. Kuvituskuva.Lotta Laakso / Yle

Fyysinen väkivalta on arkipäivää lastensuojelulaitoksissa työskenteleville. Fyysistä väkivaltaa on kokenut työssään kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia ja henkistä kuormitusta liki kaikki. Tieto käy ilmi Lastensuojelun Keskusliiton ja ammattijärjestö Talentian tuoreesta julkaisusta.

Kansa kääntyi kyselyssä sille kannalle, että lihansyöntiä pitäisi vähentää

Vasikan turpa lähikuvassa, Einolan lihatila (Asta ja Eero Pekkala), Nurmijärvi, 23.2.2021.
Suomalaiset syövät lihaa suosituksia enemmän.Jari Kovalainen / Yle

Perusliha on Suomessa halpaa – liian halpaa terveyden ja ilmaston näkökulmasta, ja jotta karjankasvattajat saisivat reilun korvauksen. Lihantuotannon kannattavuus matelee heikoissa lukemissa, ja suomalaiset syövät lihaa enemmän kuin suositukset sallivat. Nuorten mielestä lihansyöntiä pitäisi vähentää, mutta vanhemmat ikäluokat ovat koukussa lihaan.

Israel, Tanska ja Itävalta yhteistyöhön rokotuksissa

Benjamin Netanyahu, Mette Frederiksen ja Sebastian Kurz.
Sebastian Kurz, Benjamin Netanjahu ja Mette Frederiksen tapasivat 4. maaliskuuta Jerusalemissa.Olivier Fitoussi / EPA

Israel, Tanska ja Itävalta ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä koronarokotteiden kehittämisessä. Asiasta kertoivat Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, jotka tapasivat toisensa Jerusalemissa.

Maat perustavat tutkimus- ja kehitysrahaston ja aloittavat yhteistyön tulevien koronarokotteiden tuottamiseksi, Netanjahu kertoi tiedotustilaisuudessa.

Chilestä mallia koronarokotuksiin?

Joukkorokotuspaikka Chilessä.
Ihmiset odottivat rokotusvuoroaan Santiagossa helmikuun alussa.Alberto Valdes / EPA

Chile on maailman ripeimmin rokottaneiden maiden joukossa, kun muualla Latinalaisessa Amerikassa vasta aloitellaan rokotuksia. Asiantuntijan mukaan maa aloitti suunnittelun riittävän aikaisin ja on toteuttanut rokotukset tehokkaasti. Löysimme muitakin syitä Chilen onnistumiselle.

Aurinkoinen päivä tulossa

Perjantain sääkartta.
Yle

Tänään on melko aurinkoista, ja lämpötila kohoaa jopa 10 asteella aamun lukemista.

Huomenna lännestä leviää lumisateita koko maahan. Samalla tuuli voimistuu, ja maan etelä- ja länsiosissa lämpötila nousee tilapäisesti plussalle.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi