1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aluehallintovirastot

AVI velvoittaa Lapin toimijoita takaamaan turvavälit

Avi vaatii toimijoilta kirjallisen suunnitelman lähikontaktien estämiseksi.

aluehallintovirastot
Maskisuositus yläkouluissa astui voimaan. Kuvassa Itäkeskuksen peruskoulun maskit.
Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita - ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.Sara Salmi / Yle

Lapin aluehallintovirasto velvoittaa Lapin sairaanhoitopiirin alueen toimijoita varmistamaan, että lähikontaktit kaikissa tiloissa voidaan välttää ensi maanantaista lähtien. Määräys perustuu uuteen tartuntatautilain pykälään 58 d.

Eilen torstaina tehty päätös velvoittaa Lapin sairaanhoitopiirin alueen toimijoita varmistamaan yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.

Määräys on voimassa 8. –28. maaliskuuta Lapin sairaanhoitopiirin alueella eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa.

Määräys koskee esimerkiksi yksityisiä elinkeinonharjoittajia, yhteisöjä, kuntia, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia. Turvavälit on taattava sisätiloissa, joissa voi olla samanaikaisesti yli 10 henkilöä ja ulkotiloissa, joissa voi olla yhtä aikaa yli 50 henkilöä.

Avi vaatii toimijoilta kirjallisen suunnitelman lähikontaktien estämiseksi. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita – ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto. Päätöstä ei sovelleta myöskään oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan. Päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin.

Lue seuraavaksi