1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juhana Vartiainen

Helsingin Kokoomuksen piirihallitus esittää yksimielisesti Juhana Vartiaista pormestariehdokkaaksi – pormestarina tämä jatkaisi Helsingin sote-kapinaa

Helsingin Kokoomuksen pormestariehdokkaan nimeää ylimääräinen piirikokous 8. maaliskuuta.

Juhana Vartiainen
Juhana Vartiainen musiikkitalon edessä
Vartiainen on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja toisen kauden kansanedustaja.Lotta Laakso/Yle

Helsingin Kokoomuksen piirihallitus esittää yksimielisesti Juhana Vartiaista pormestariehdokkaaksi ensi maanantain piirikokoukseen.

Helsingin piirihallituksen varapuheenjohtajan Risto Rautavan mukaan Vartiaisella on rautaista talousosaamista.

Helsingin Kokoomuksen pormestariehdokkaan nimeää lopullisesti ylimääräinen piirikokous 8. maaliskuuta.

Vartiainen ilmoitti tiistaina, että hän on valmis pormestariehdokkaaksi.

Jos Vartiainen valitaan, hän jatkaa nykyisen pormestarin Jan Vapaavuoren kanssa samalla hallituksen sote-uudistusta kritisosivalla linjalla.

– En kannata sote-uudistusta. Sen valmistelu pitäisi keskeyttää ja malli pitäisi valmistella uudelleen, Vartiainen kertoi Ylelle keskiviikkona.

Vartiaisen mukaan entistä suurempi osa helsinkiläisistä joutuisi ottamaan yksityisiä terveysvakuutuksia sote-uudistuken myötä. Silloin helsinkiläiset maksaisivat sekä muiden että oman hoitonsa.

Lauantaina Helsingin kokoomus joutui yllättävään tilanteeseen, jossa vain muutamia viikkoja ennen vaaleja puolue on ilman pormestariehdokasta, kun aiemmin pormestariehdokkaaksi nimitetty yrittäjä Kirsi Piha ilmoitti luopuvansa ehdokkuudesta.

Asiaa puitiin kokoomusken ylimpää johtoa myöten.

Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen on syntyperäinen helsinkiläinen. Hän täyttää toukokuussa 63 vuotta.

Valtiotieteiden tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 1992. Tämän jälkeen Vartiainen on työskennellyt ekonomistina, sekä tutkijana että tutkimusorganisaatioiden johdossa Suomessa ja Ruotsissa.

Vartiainen on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja toisen kauden kansanedustaja. Hän ponnisti eduskuntaan vuonna 2015, jolloin hän oli vaihtanut puoluetta SDP:stä kokoomukseen. Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 häntä äänesti yli 8 000 helsinkiläistä.

Aiheesta lisää:

Kokoomuksen Juhana Vartiainen sovittelee jo sote-kapinakenraalin viittaa harteilleen: "Helsinkiläisille uudistus olisi erityisen huono"

Urbaani Vartiainen lähtee pormestarikisaan: arvostaa Helsingin luontoa ja jugendkeskustaa – "Nyt tarvitaan rautaista talousosaamista", sanoo piirihallituksen johtaja

Kokoomus pui Pihan lähtöä: Orpo vakuuttaa, että Pihalla oli puoluejohdon täysi tuki – Lepomäki ehdolle Helsingissä

Analyysi: Kirsi Pihan ilmoitus pudotti Helsingin kokoomuksen jääkylmään veteen ja teki jälleen näkyviksi puoluetta repivät ristiriidat

Lue seuraavaksi