Hyppää sisältöön

Suomen luonnonsuojeluliitto: Kemijoki Oy keksi selityksen viivästelylle peitelläkseen Sierilän vesivoimalahankkeen huonoa valmistelua

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Kemijoen viimeisellä luonnontilaisella osuudella elää monia uhanalaisia lajeja ja jokainen EU:n luontodirektiivin lajia koskeva havainto on selvitettävä.

Kemijoki Oy kertoi eilen hakevansa jatkoaikaa Sierilän vesivoimalan rakentamiselle Rovaniemelle. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Suomen luonnonsuojeluliitto katsoo, että Kemijoki Oy peittelee selityksellä Sierilän vesivoimalahankkeen huonoa valmistelua.

Kemijoki Oy kertoi eilen hakevansa jatkoaikaa Sierilän vesivoimalan rakentamiselle Rovaniemelle. Syyksi viivästykselle se kertoi koneasemarakennukseen liittyvän lupaprosessin.

Suomen luonnonsuojeluliitto kuitenkin katsoo, että tosiasiassa suunnitelma Sierilän voimalaitoksen rakentamiseksi voi kaatua, sillä yhtiö ei ole pystynyt täyttämään vesitalousluvan ehtoja.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös vuodelta 2017 sisältää neljän vuoden määräajan, jonka aikana rakentamisen edellytykset tulee selvittää ja rakentaminen aloittaa.

– Kemijoki Oy ei ole neljässä vuodessa pystynyt selvittämään rakentamisen edellytyksiä kuten sen vaikutuksia uhanalaisiin lajeihin. Yhtiö hakee nyt vapaata valtakirjaa aloittaa rakentaminen milloin sille itselleen sopii. Vesivoimalahankkeen ympäristövaikutusten arviointi on 20 vuotta vanha, eivätkä sen tiedot ole ajan tasalla. Esimerkiksi luontohavainnot ovat olleet puutteellisia, sanoo ympäristöjuristi Matti Kattainen Suomen luonnonsuojeluliiton tiedotteessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Kemijoen viimeisellä luonnontilaisella osuudella elää monia uhanalaisia lajeja ja jokainen EU:n luontodirektiivin lajia koskeva havainto on selvitettävä.

– Kemijoki Oy:llä on velvollisuus tehdä luontoselvitykset, mutta havaintojen tuottaminen ja säilyttäminen on ollut yhtiölle selvästi vaikeaa. Suomen luonnonsuojeluliitto on ollut mukana havaintoja tuottamassa, ja uusia lajeja ja esiintymiä löytyy koko ajan lisää, Kattainen toteaa.

Valtionyhtiö Kemijoki Oy aloitti Sierilän vesivoimalan suunnittelun Rovaniemelle 1950-luvulla. Nykyään yhtiöllä on Kemijoen vesistössä 16 voimalaa. Voimaloissa ei ole kalateitä. Lapin ELY-keskus on hakenut Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta muutosta voimaloiden vanhanaikaisiin kalanistutusvelvoitteisiin.

.
.