1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Astra Zeneca yritti myydä Italiassa pullotettuja koronarokotteita Australiaan – Italian hallitus puuttui peliin ja esti rokotteiden viennin maasta

Taustalla on EU:n ja Astra Zenecan kiista rokotteiden toimituksista EU-maille.

Henkilökunta valmisteli Astra Zenecan rokotteita rokotuskeskuksessa Italian Casertassa 1. maaliskuuta. Kuva: Manuel Dorati / AOP

Euroopan unionin ja lääkeyhtiöiden välinen kiista koronarokotteiden toimituksista saa uusia mittasuhteita.

EU on jo pitkään syyttänyt brittiläis-ruotsalaista lääkevalmistajaa Astra Zenecaa sopimusrikkomuksesta, kun tämä ei ole toimittanut EU:lle lupaamaansa määrää koronarokotteita.

Astra Zeneca valmistaa koronarokotetta tehtaillaan eri puolilla Eurooppaa ja vie niitä ympäri maailman.

Eilen torstaina EU puuttui peliin antamalla Italialle valtuudet estää Astra Zenecaa viemästä 250 000 rokoteannosta yhtiön Anagnin tehtaalta Italiasta Australiaan.

Italia: Australia ei ole haavoittuvassa asemassa

Italia perustelee päätöstä sillä, että maassa kuolee koronan seurauksena satoja ihmisiä päivässä, ja se tarvitsee rokotteita Australiaa enemmän.

Italian mukaan Australian koronatilanne on sellainen, ettei maan voida katsoa olevan haavoittuvassa asemassa. Italian pääministeri Mario Draghi sanoi saaneensa toimille Euroopan komission hyväksynnän.

Australia arvosteli Italian päätöstä, mutta vakuutti samalla, että maan oma rokotetuotanto riittää korvaamaan saamatta jääneen erän.

Australian pääministeri Scott Morrison sanoi roomalaiselle La Repubblica -lehdelle (siirryt toiseen palveluun)ymmärtävänsä Italian epätoivon.

– Italiassa kuolee koronaan 300 ihmistä päivässä. Ymmärrän hyvin ihmisten kovan huolen sekä Italiassa että muissa Euroopan maissa, hän sanoi.

Astra Zenecan rokotelaboratorio Sydneyssä Australiassa. Kuva: Dan Himbrechts / EPA

Italia sanoo myös, että Astra Zeneca ei ole toimittanut EU-maille lupaamaansa määrää koronarokotteita, eikä sillä näin ollen ole oikeutta viedä niitä maasta.

EU:n mukaan se on tehnyt Astra Zenecan kanssa sopimuksen 300 miljoonan rokoteannoksen toimittamisesta, joista 80 miljoonaa toimitettaisiin maaliskuun loppuun mennessä.

Astra Zeneca vetoaa tuotantovaikeuksiin ja sanoo voivansa toimittaa vain 40 prosenttia tästä. Lääkeyhtiön mukaan sen EU:n kanssa tekemän sopimuksen rokotemäärät eivät ole sitovia vaan yhtiö on luvannut toimittaa rokotteita "parhaansa mukaan".

EU päätti tammikuussa sallivansa kovat toimet

Euroopan unioni vastasi Astra Zenecan lausuntoihin päättämällä tammikuussa (siirryt toiseen palveluun), että yhtiön koronarokotteiden vienti EU-alueelta voidaan tietyissä tapauksissa estää.

Tämä on ensimmäinen sellainen tapaus. EU on vakuuttanut, ettei sen tarkoituksena ole estää koronarokotteiden jakelua. Se laati päätöksensä yhteydessä yli sadan maan listan, joihin vietäviä rokotteita ei valvota.

Listalla on monia kehitysmaita (siirryt toiseen palveluun), mutta myös länsimaita kuten Norja ja Sveitsi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

EU:n tammikuinen päätös sai osakseen runsaasti kritiikkiä muun muassa kansainväliseltä kauppakamarilta ICC:ltä.

– Pelkäämme, että EU:n vientirajoitukset saavat aikaan kostotoimia muilta mailta, mikä vaarantaa rokotteiden toimitusketjut, ICC:n pääsihteeri John Denton sanoi Financial Times -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Ennen kuin komissio hyväksyi Italian vientirajoitukset oli se ehtinyt hyväksyä 150 rokotevientihakemusta eri maista. Toistaiseksi muut EU-maat eivät ole pyytäneet komissiolta hyväksyntää rokoteviennin pysäyttämiseen.

Saksa ilmoitti perjantaina, ettei sillä ole syytä estää rokotteiden vientiä maasta. Ranskan terveysministeri Olivier Veranin puolestaan sanoi, että maa voisi tarvittaessa toimia kuten Italia.

Vientiä rajoitettu aiemminkin koronan takia

Italian tämän viikkoiset vientirajoitukset eivät ole laatuaan ensimmäiset. Keväällä koronapandemian ollessa pahimmillaan useat maat estivät huoltovarmuuden kannalta tärkeiden tavaroiden vientiä (siirryt toiseen palveluun).

Maaliskuussa 2020 Ranska esti kasvomaskien viennin ulkomaille. Saksa puolestaan kielsi maskien lisäksi myös suojahansikkaiden sekä suojapukujen viennin.

Maaliskuun 15. päivä EU päätti, että unionin alueella valmistettujen suojavarusteiden vientiä unionin ulkopuolelle aletaan valvoa (siirryt toiseen palveluun). Samalla EU kuitenkin vaati, etteivät jäsenmaat asettaisi omia vientirajoituksiaan vaan että suojavarusteita toimitettaisiin vapaasti EU-maiden välillä.

Euroopan ulkopuolella myös maat kuten Turkki ja Venäjä ottivat viime vuonna käyttöön samanlaisia kieltoja.

Lisää aiheesta:

Koronarokotteiden tuotanto-ongelmat piinaavat edelleen Eurooppaa – Tšekki ja Unkari paikkaavat rokotepulaa venäläisellä Sputnik-rokotteella

Astra Zenecan viime vuosi sujui vahvasti – koronarokote ei vielä näy tuloksessa

AstraZenecan toimitusjohtaja lehdille: Yhtiö ei sitoutunut toimittamaan EU:lle tiettyä määrää rokotteita tiettyyn aikaan, vaan tekemään parhaansa

Joukkorokotukset viivästyvät AstraZenecan tuotantovaikeuksien vuoksi – THL: "Ei tässä enää mitään pysty arvioimaan"