LONTOO Kun olet kyllästynyt Lontooseen, olet kyllästynyt elämään, kuuluu sanonta. Mutta Lontoo ei ole nyt entisellään.
Englannissa on ollut vuodenvaihteesta saakka voimassa erittäin ankarat yhteiskunnan sulkutoimet – eikä maan pääkaupunki ole oikea paikka “lockdown”-elämäntyyliin.
Lontoon ydin on katu- ja pubielämä. Ravintolat. Kulttuuritarjonta ja suurkaupungin tohinan seuraaminen.
Kun voimassa on ulkonaliikkumiskielto, joka sallii vain yhden päivittäisen reippailun, olisi parempi olla kotikonnuilla Kainuussa. Pääsisi ainakin hiihtämään.
Ankarat yhteiskunnan sulkutoimet ovat lisänneet Englannissakin mielenterveyden ongelmia ja taloudelliset vaikutukset ovat laajat.
Kaikkialla Lontoossa näkyy pysyvästi suljettuja kauppoja, kahviloita, pankkikonttoreita ja kiinteistönvälittäjien toimistoja.
Englannin kokemusten perusteella ankarien toimien välttelystä voi kuitenkin olla pahemmat seuraukset kuin rivakasti luoduista rajoituksista.
Pääministeri Boris Johnsonin linja oli kauan, että yhteiskunnan sulkutoimia lykättiin mahdollisimman pitkään. Tätä myötä tartuntojen ja kuolemien taso ryöpsähti kerta toisensa jälkeen pilviin.
Epidemian karattua hallinnasta maassa on luotu pitkäkestoisia sulkutoimia, jotka tietenkin ovat iskeneet esimerkiksi ravintolayrittäjiin.
Seurauksena on taloudellisia ongelmia ja kansalaisten pahoinvointia – vain viiveellä. Jos toimet olisi käynnistetty nopeammin, olisi maassa todennäköisesti selvitty lyhyemmillä sulkukausilla.
Englannin koronalinja on ollut äärimmäisen poukkoileva.
Pakko myöntää, että itsekin jopa innostuin maan hallituksen kesäisestä tempauksesta, jonka avulla asiakkaita houkuteltiin takaisin ravintoloihin maksamalla puolet aterioista valtion kassasta. Innostus laimeni tartuntojen määrän lähdettyä jälleen nousuun.
Jos Suomessa päädytään ulkonaliikkumiskieltoon, seuraa siitä varmasti myös kritiikkiä. Mutta mikä on lopulta parempi vaihtoehto: sulkutoimien lykkäys vai nopeat toimet, jolla viruksen leviäminen saadaan pysäytettyä heti alkuun?
Englannin kokemusten perusteella kallistuisin jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle – kunhan vain yrittäjien ja yhteiskunnan haavoittuvimpien tukemisesta huolehditaan.
Eivät rajoitukset niin kauheita ole, etenkään kun valvonta perustuu pitkälti yhteisymmärrykseen lupalappujen laatimisen ja sakottamisen sijaan.
Ulkonaliikkumiskiellon tuoma ankeus on pientä verrattuna siihen tunteeseen, joka syntyy, jos kuolemantapausten määrä nousee rajusti.
Tammikuussa yksi päivä vaati Britanniassa 1 800 kuolonuhria, mutta nyt tartuntatilanne on nyt helpottunut ennen kaikkea tiukkojen sulkutoimien ansiosta. Myös hyvin etenevän rokotuskampanjan (siirryt toiseen palveluun) vaikutukset alkavat näkyä.
Koronavirukseen kuolleiden kokonaismäärä Britanniassa on kuitenkin huima. Epidemia on vaatinut Britanniassa jo yli 124 000 kuolonuhria. (siirryt toiseen palveluun)
Mitä mieltä olet Suomen mahdollisesta ulkonaliikkumiskiellosta? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 6.3. kello 23:een asti.
Korjattu 5.3.2021 Britannia monin paikoin Englanniksi, sillä Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa on osin eri koronarajoitukset.
Lue lisää: