1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikosilmoitukset

Rovaniemen sijoitussotkusta tehtiin toinen tutkintapyyntö – liittyy sijoitusvarojen kotiuttamiseen

Poliisi vahvistaa uuden tutkintapyynnön, mutta ei ole vielä päättänyt, aloitetaanko siitä esitutkinta.

rikosilmoitukset
Rovaniemen kaupungintalo.
Poliisi on vaitonainen uudesta tutkintapyynnöstä.Rovaniemen kaupunki

Rovaniemen kaupungin sijoituksista on tehty toinen tutkintapyyntö.

Ylen tietojen mukaan tutkintapyynnön takana on osa kaupunginhallituksen jäsenistä. Tiettävästi tutkintapyyntö liittyy sijoitusvarojen kotiuttamiseen ja johtavien virkamiesten toimiin asiassa.

Poliisista vahvistetaan, että sijoitusasiasta on tehty toinen tutkintapyyntö. Poliisi ei ole vielä päättänyt, aloittaako se esitutkinnan uusimmasta tutkintapyynnöstä. Asiasta ei kerrota enempää.

Poliisi kertoi tiistaina, että se aloittaa esitutkinnan Rovaniemen kaupungin sijoitusasioihin liittyen. Esitutkinnassa on kysymys kaupungin sijoitustoimintaan liittyvästä virkarikosepäilystä. Rikosnimikkeitä tai epäiltyjen nimiä tai määrää poliisi ei ole kertonut. Ensimmäisestä tutkintapyynnöstä päätti kaupunginhallitus yksimielisesti helmikuussa. Tämä tutkintapyyntö liittyy tiettävästi sijoitustoiminnan tappioihin ja siihen, että sijoituksia olisi tehty vastoin silloista sijoitusohjetta.

Vielä ei ole tiedossa, ketkä ovat uuden tutkintapyynnön takana. Osa Ylen tavoittamista kaupunginhallituksen jäsenistä on kiistänyt allekirjoittaneensa tutkintapyynnön, mutta kertovat tietävänsä asiasta. Osa tavoitetuista kuntapäättäjistä ei halua kommentoida asiaa.

Ansala: Kiusaamista

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) kommentoi asiaa sähköpostilla. Julkaisemme Ansalan vastaukset kokonaisuudessaan alla:

– Ne tiedot joita minulla tutkintapyynnöstä on näyttävät siltä että tutkintapyyntö on tehty kiusaamistarkoituksessa.

– Toimivaltuuksia sijoitusten kotouttamisessa tarkastellaan jo ja asiasta on pian tulossa ulkoisen tarkastuksen raportti.

– Olen tietoinen, että kaupunginhallituksen jäseniä on allekirjoittajina tutkintapyynnössä. Kaupunginhallitus keskustelee toimintakyvystään maanantaina. Luottamushenkilöillä on jo lähtökohtaisesti erittäin hyvät vaikutusmahdollisuudet ja tutkintapyyntö on täysi väärä tie selvitellä kaupungin sisäisiä prosesseja.

– Vaalit kuumentavat selvästi ehdokkaiden tunteita. Nyt toivoisin kaikilta kuitenkin malttia. Kaupungissa pitäisi keskittyä ensisijaisesti pandemian hoitoon, Ansala päättää vastauksensa.

Riskisijoituksista nousi meteli

Rovaniemen kaupungin sijoituksista nousi kohu sen jälkeen, kun marraskuussa kävi ilmi, että kaupunki oli menettämässä arviolta 700 000 euroa takavuosien korkean riskin sijoituksissa. Kyse on kaupungin Front Finance -nimiseen yhtiöön tekemistä sijoituksista. Kaupunki on sijoittanut yhtiöön noin 2,4 miljoonaa euroa vuonna 2017. Yhtiö on ajautunut talousvaikeuksiin ja päässyt yrityssaneeraukseen. Vielä ei ole varmuutta, kuinka paljon kaupunki lopulta menettää yhtiöön sijoittamistaan rahoista.

Vilkkaan julkisen keskustelun jälkeen suurin osa kaupungin sijoituksista myytiin eli sijoitusvaroja kotiutettiin. Kotiuttamisesta päätti kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio viranhaltijapäätöksellä. Kotiuttamisen jälkeen kaupungin tileillä oli sijoitusvaroja noin 19,4 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että rahat sijoitetaan lyhytaikaisesti korkorahastoihin. Kyseessä on väliaikainen ratkaisu, sillä rahat aiotaan sijoittaa pitkäaikaisesti, kunhan kaupungin uudet sijoitusohjeet ovat valmistuneet.

Kaupungin kahdella rahastolla on ollut aiemmin sijoituksia noin 24 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi esimerkiksi Rovaniemen kylien kehittämissäätiöllä on ollut sijoituksia.

Lue seuraavaksi