1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Vantaa lupailee jäljitysruuhkan purkautuvan ensi viikolla – Vantaalla maan huonoin koronatilanne

Puolustusvoimat ovat jo apuna tartunnanjäljityksessä.

koronavirus
Ritva Viljanen istuu sohvalla.
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pitää perjantaina kello 13.30 mediainfon, jonka teemana on Vantaan  koronatilanne, tartunnanjäljitys ja rajoitustoimien täytäntöönpano. Kuvaaja: Kristiina Lehto / Yle

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi tänään kaupungin koronatilanteesta infotilaisuudessa.

  • Jutun pääkuvaa klikkaamalla voit katsoa lähetyksen. Paikalla olivat Ylen toimittaja Tiina Karppi ja kuvaaja Kristiina Lehto.

Vantaan koronatilanne on nyt koko maan huonoin. Se on ohittanut jopa Helsingin koronatapausten määrän suhteessa väestöön.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli HUSin alueella on todettu tänään 395 uutta tartuntaa. Niistä Helsinsin osuus on 209, Vantaan 82 ja Espoon 41.

Ilmaantuvuusluku suhteessa väestöön on kuitenkin Vantaalla suurin tällä hetkellä, eli 413 tapausta sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Kaupunginjohtaja Viljasen mukaan määrä on noin nelinkertainen koko maan keskiarvoon verrattuna.

Helsingin vastaava luku on 377.

– Vantaan tartuntojen osuus on tällä hetkellä 11,5 prosenttia koko maan tartunnoista, kun vantaalaisia noin neljä prosenttia koko maan väestöstä, Viljanen sanoo.

Suurin osa tartunnoista on ollut virusvarianttia. Tartunnat ovat kasvaneet kaikilla Vantaan alueilla, mutta helmikuun aikana voimakkaimmin Hakunilassa.

Vantaalla COVID-19 tautiin on kuollut kaikkiaan 76 vantaalaista.

Vantaan apulaiskaupunginjohtajan Timo Aronkydön mukaan kaupungin tilanne alkoi heikentyä reilu kuukausi sitten.

– Vuoden vaihteen jälkeen tuli brittimuunnos, joka leviää helpommin. Pääkaupunkiseudulla se tarttuu etenkin työpaikoilla niiden keskuudessa, jotka ovat tulleet töihin Virosta ja Keski-Euroopasta. Rakennusala on suurin yksittäinen ala, jossa virus tarttuu.

Aronkytö harmittelee, että lainsäädäntöä maahantulijoiden pakollista testaamista varten ei ole saatu voimaan.

Tänään myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi Helsingin koroninfossa toivovansa, että testistä kieltäytymisestä tulisi rangaistava asia.

Rokotukset edenneet hitaasti

Vantaalla rokotukset ovat edenneet hitaasti, koska rokotteita ei ole saatu. Eiliseen mennessä on saatu rokotettua noin 14 000 vantaalaista eli 6,57 prosenttia väestöstä. Kaikkiaan vantaalaisia on noin 237 000.

Toisen rokotteen on saanut noin 5 000 vantaalaista eli noin 2,1 prosenttia väestöstä.

Tällä hetkellä rokotetaan 75-vuotiaita ja sitä vanhempia. Myös ensimmäisen riskiryhmään kuuluvia on rokotettu noin kolmannes.

Kaupunginjohtaja Viljanen uskoo, että tilanne paranee huhtikuussa.

Vantaan kotihoidossa olevat asukkaat rokotetaan kodeissa.

– Mikäli lähiomaiset haluavat nopeuttaa läheisensä rokottamista, he voivat varata ajan ja tuoda läheisensä yleiseen rokotuspisteeseen. Tämä nopeuttaa rokotteen saamista, Viljanen sanoo.

Vantaalla rokotetaan noin tuhat ihmistä päivässä. Rokotteita jää yli noin nollasta kymmeneen rokotetta päivässä. Viljasen mukaan kaikki rokotteet kuitenkin käytetään.

– Rokotuksista soitetaan ensimmäisenä hälytyslistalla oleville, seuraavaksi soteammattilaisille ja viimeisenä helposti saatavilla olevalle henkilölle. Tärkeintä on, ettei yhtään rokotetta mene hukkaan, Viljanen sanoo.

Vantaa puoltaa vaalivirkailijoiden rokottamista

Vantaan kaupunki on tehnyt suunnitelmia tulevien kunnallisvaalien osalta. Ennakkoäänestys- ja äänestyspaikkoja on lisätty. Lisäksi ennakkoäänestyspaikoissa pidetään laajimmat mahdolliset aukioloajat.

– Karanteenissa olevat ja flunssaiset äänestävät vaalipäivänä omassa paikassaan erillään muista, Viljanen sanoo.

Sen sijaan koronan vuoksi eristyksiin määrätyt eivät voi äänestää.

Viljasen mukaan Vantaa pyrkii varmistamaan mahdollisimman turvallisen vaalit.

– Vantaa kannattaa vaalivirkailijat rokotettamista ennen vaaleja, Viljanen sanoo.

Jäljityksessä ollut liian pitkä viive

Näytteenotto sujuu hyvin Vantaalla. Testituloksen saa alle vuorokaudessa.

Tartunnanjäljityksessä on ollut viivettä. Tilanne ruuhkautui kahden viime viikon aikana. Pahimmillaan jäljitysviive on ollut noin viikon mittainen, kun se saisi olla päivän, enintään kaksi.

Vantaan kaupunki on lisännyt henkilökuntaa. Kaupunginjohtaja Viljasen mukaan resurssit ovat kasvaneet kolminkertaiseksi. Jäljittäjiä oli viime viikolla noin 40, tällä viikolla 90 ja ensi maanantaina jo 125.

– Jono on saatu puolitettua. Viikko sitten jonossa oli 445 jäljitettävää, nytt 244. Ensi viikolla tilanne on saatu purettua kokonaan, Viljanen sanoo.

Viljasen mukaan jäljitystyö Vantaalla ja pääkaupunkiseudulla on haasteeellisempaa, sillä sitä joudutaan tekemään osin tulkkien avustamana. Vantaalaisista noin joka viides on ulkomaalaistaustainen ja kaupungissa puhutaan 120 kieltä.

– Suomalaiset sanat ja käytännöt eivät ole tuttuja, niitä on avattava toisella tavalla tulkkien avulla, Viljanen sanoo.

Koronaan altistuneita on ollut tällä viikolla 778, kun viikko sitten heitä oli noin 1 000.

Puolustusvoimat auttaa Vantaata

Puolustusvoimat on jo aloittanut Vantaan pahasti ruuhkautuneen jäljityksen auttamisen.

Kymmenen puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluvaa terveydenhuollon ammattilaista tuli mukaan jäljitykseen keskiviikkona.

Aronkytö uskoo, että Vantaan tartunnanjäljityksen vaikea tilanne helpottuu viikonlopun aikana Puolustusvoimien avulla.

– He ovat koulutettuja ja osaavia. He ovat pystyneet käynnistämään oman toimintansa nopeasti.

Puolustusvoimien jäljittäjät työskentelevät etänä ympäri Suomea. Vaikka auttajien määrä on lukumäärällisesti pieni, heidän merkityksensä Vantaalle on tässä vaiheessa suuri.

Vantaan tartunnan jäljityksessä on ollut pahimmillaan jonossa odottamassa kontaktien selvittämistä useita satoja positiivisen testituloksen saaneita ihmisiä.

Vantaa pyrkii pääsemään tilanteeseen, jossa altistuneet saataisiin kiinni 3–4 päivän kuluessa.

Viljanen: Lentokentällä testaukset ovat sujuneet hyvin

Suomeen saapuvia matkustajia Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta on keskimäärin noin 700 päivässä. Määrä on erittäin matala, sillä ennen korona-aikaa matkustajia oli noin 60 000 päivässä.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan testaukset ovat sujuneet hyvin kentällä. Enemmistö tulijoista, noin 500 matkustajaa näyttää negatiivisen koronatestitodistuksen kentällä. Lisäksi noin 15 matkustajaa päivässä osoittaa jo sairastaneensa koronaviruksen aiheuttaman taudin.

Viime viikolla testeihin hakeutui kentällä 1 132 matkustajaa, testeistä kieltäytyi 15 henkilöä.

Koronatestejä tehdään lentokentällä noin 2 000 viikossa eli noin 140 päivässä.

– Kapasiteettimme riittäisi enempäänkin, Viljanen sanoo.

Positiivisia testitulokisia on löytynyt noin kahdella prosentilla testatuista.

Elokuussa aloitetun lenttokenttätestauksen jälkeen Helsinki-Vantaalla on tehty 65 000 testiä. Koronapositiivisia matkustajia on löytynyt noin 1 300.

Aiheesta lisää:

Vantaa pyytää apua jäljessä laahaavaan koronajäljitykseen – Puolustusvoimilta tulossa 10 osa-aikaista hätäapulaista

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori koronainfossaan: Koronatestistä kieltäytymisen maahan saapuessa pitäisi olla rangaistavaa

Vantaalla pohditaan jo jäljityksen mielekkyyttä – "On sellainen tunne, että epidemian aste on ylittämässä jäljityksen kantokyvyn", sanoo tartuntalääkäri

Lue seuraavaksi