Hyppää sisältöön

Korona-ajan intin käyneet kotiutuvat: "Yksikössä pantiin väliovet kiinni, ja kiinni ne ovat pysyneet", sanoo lentosotamies Tinka Asikainen

Viime kesänä astui palvelukseen ikäluokka, jonka varusteisiin kuului koko palveluksen ajan myös kasvomaski

Vääpeli tuvan ovella.
Nyt kotiutuville varusmiehille esimerkiksi varustukseen kuuluva maski on tullut tutuksi. Video: Simo Pitkänen / Yle

Tämän kevään aikana kotiutuu kokonaan korona-aikana palveluksensa suorittanut ikäluokka.

– Ei se uni helposti tullut, kun ensimmäisen kerran päänsä punkan tyynylle laski, sanoo lentosotamies Tinka Asikainen Jyväskylän Tikkakoskella ilmasotakoulussa.

Heinäkuussa viime vuonna alokkaina aloittaneelle saapumiserälle koko kokemus joko asevelvollisuudesta tai vapaaehtoisesta asepalveluksesta on taatusti erilainen kuin aikaisemmilla ikäluokilla.

– Tulin kolmen kaverin kanssa, ja meidät jaettiin kaikki eri ryhmiin. Siinä kävi heti selväksi, että eipä tätä kavereiden kanssa käydäkään, sanoo lentosotamies Ilmari Leskelä.

Jo alokasajasta alkaen heidät on jaettu kolmeen koronakuplaan, jotka eivät käytännössä sen paremmin palveluksessa kuin vapaa-ajallakaan kohdanneet.

– Yksikössä pantiin väliovet kiinni, ja kiinni ne ovat pysyneet. Meitä on suojauskoulutuksessa naisia kaksi, minä ja tupakaveri, eli rauhassa on saatu olla, sanoo Asikainen.

Tinka Asikainen suuntautui sotilaspoliisiksi. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Neljä viikkoa kiinni, kaksi vapaalla

Koronakuplaosastot ovat vuorollaan olleet kaksi viikkoa vapaalla ja vapaita on vuoroon seurannut neljän viikon koulutusjakso.

– Olen tykännyt tästä rytmistä, että ollaan pidempään kiinni ja pidempään lomalla. Pääsee näkemään kunnolla perhettä ja läheisiä, Leskelä sanoo.

Ilmari Leskelä erikoistui tiedotus- ja mediasotilaaksi. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

– En ole kouluaikana oikeastaan lomaillut näin paljon kuin täällä, enkä varmaan lähiaikoina lomailekaan, Asikainen sanoo.

Eri osastoihin kuuluvat varusmiehet eivät ole olleet varuskuntien sisällä keskenään tekemisissä. Osastoihin kuuluvat varusmiehet ovat muun muassa liikkuneet eri reittejä ja ruokailleet eri paikoissa.

– Voimankäytön koulutuksiin meillä valittiin heti alkuun vakiopari, ja harjoitukset tehtiin aina saman parin kanssa, Asikainen kertoo.

Kuplassa on vietetty myös lomat, maastoharjoitukset ja palvelukseen liittyvät isot ja pienet juhlahetket. Sotilaskodissa nautitut munkkikahvitkin on juotu vain omaan osastoon kuuluvien seurassa.

– Munkit on haettu mukaan ja syöty tuvassa, eikä ole voinut perheelle sotkussa näitä herkullisia munkkeja maistattaa, sanoo Asikainen.

Varuskunnissa on korona-aikaan kiinnitetty tehostettua huomiota siivoamiseen, kasvomaskien käyttöön ja siihen, että turvavälit myös pysyvät.

– Tiedotus ja koronatoimet on hoidettu erittäin hyvin, eikä täällä ole tartuntoja oikeastaan ollut, kertoo Ilmari Leskelä.

.
.