1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Kanta-Hämeen keskussairaalassa suljetaan kaksi leikkaussalia kymmenestä – henkilökunta siirtyy hoitamaan koronapotilaita

Torstaihin mennessä on Kanta-Hämeessä todettu yhteensä 1 104 COVID-19-tartuntaa.

keskussairaalat
Osastonhoitaja kävelee Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla.
Koronaan sairastuneiden potilaiden hoitaminen on kasvattanut kuormitus Kanta-Hämeen keskussairaalan 6A-osastolla sekä teholla että päivystyksessä.Lauri Rautavuori / Yle

Kanta-Hämeessä ollaan edelleen vahvasti koronaviruksen leviämisvaiheessa. Tämä näkyy myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

– Kun tähän saakka korona-ajan korkein kuormitus on ollut keskussairaalassa lokakuun lopulla, niin nyt kuormitus on jo kasvanut siitä, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Paineita helpottaakseen keskussairaalassa suljetaan ensi viikolla kaksi leikkaussalia, joiden työntekijät tarvitaan koronapotilaiden hoitamiseen.

– Periaatteessa se kahden leikkaussalin sulkeminen tuo 6–8 lisähoitajaa. Tällä hetkellä meillä on kohorttiosasto 6A:n kuormitus kasvussa, potilaiden määrä on noussut. Myös teholla ja päivystyksessä kuormitus on kasvanut.

– Ihan tarkkaa määrää en osaa sanoa paljonko henkilöitä on hoitamassa koronapotilaita. Käytännössä yksi tehopotilas tarvitsee jokaisen vuoron aikana kaksi hoitajaa yhden lääkärin. Jos ajatellaan ympärivuorokautisesti, niin yhtä tehopotilasta kohden tarvitaan noin kuusi hoitajaa ja ympärivuorokautisesti yksi lääkäri.

Epidemian pitkät jäljet terveydenhuollossa

Viime vuonna keskussairaalan hoitovelka kasvoi huikeasti, koska sairaala joutui koronan takia perumaan leikkauksia ja muita hoito-operaatioita. Nyt korjausvelka koetetaan pitää mahdollisimman pienenä, sillä epidemian jäljet ovat pitkät terveydenhuollossa.

– Kyllähän tietysti terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa tilanne on sillä tavalla kohtuuton, että kun muu yhteiskunta pääsee rokotteiden kautta normaalimpaan arkeen, niin julkisessa terveydenhuollossa korjaillaan hoitovelkaa ja muuta. Me pyritään nyt tekemään kaikkemme, että sitä hoitovelkaa ei pääsisi kerääntymään ja toisaalta pyritään varmistamaan ihmisten jaksaminen.

Sairaanhoitopiirin ja Mehiläisen yhteistyö jatkuu Hämeenlinnassa todennäköisesti toukokuun loppuun. Tällä tavoin koetetaan myös pitää hoitovelka kurissa.

Koronarokotukset hyvällä mallilla

Koronarokotukset etenevät Kanta-Hämeessä hyvin. Lähes 13 prosenttia yli 16-vuotiaista kantahämäläisistä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

– Yli 80-vuotiaiden rokottamiset ovat myös edenneet erittäin hyvin, arvioi sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen. 75–79-vuotiaiden rokotukset on aloitettu kuten myös alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten. Viime viikolla täyden rokotesarjan on saanut yli 5 000 kantahämäläistä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri saa viikossa 2 300 Pfizer-Biontechin rokoteannosta. Astra Zenecan annosten määrä on muutama sata viikossa. Sen sijaan Modernan rokotteita ei ole saatu Kanta-Hämeeseen.

Maakunnassa jo kaikkiaan 1 104 tartuntaa

Torstaina Kanta-Hämeessa todettiin 13 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kuusi on Hämeenlinnan seudulta, kuusi Riihimäen ja yksi Forssan. Tartuntaketjut ovat tiedossa kahdeksan sairastuneen osalta, kaksi tapauksista on Uudeltamaalta, yhden tartunnanlähde on epäselvä ja kahden tartunnanjäljitys vielä kesken.

Koronapositiivinen henkilö ollut oireettomana, mahdollisesti tartuttavana ollut ruokailemassa McDonald’s Hämeensaaressa sisätiloissa 2.3.2021 noin kello 19–20 välillä.

Torstaihin mennessä on Kanta-Hämeessä todettu yhteensä 1 104 COVID-19-tartuntaa.

Lue seuraavaksi