1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalveluun lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Käräjäoikeuden mukaan 34-vuotias mies oli käyttänyt hyväksi 9-vuotiasta poikaa.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Lapin käräjäoikeus Rovaniemellä
Oikeuden mukaan teko on ollut omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle.Mia Sivula / Yle

Lapin käräjäoikeus on tuominnut miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1 vuoden ja 9 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 60 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli käyttänyt hyväksi 9-vuotiasta poikaa vuosina 2014–2015. Mies oli rikoksen tehdessään 34-vuotias.

Oikeuden mukaan teko on ollut omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai muuten tekijästä erityisen riippuvaisen asemansa vuoksi. Käräjäoikeus piti rikosta törkeänä, kun otetaan huomioon seksuaalinen teko, asianomistajan ikä ja kehitystaso, osapuolten ikäero ja heidän välinen riippuvainen asema sekä luottamussuhteensa.

Tuomittu velvoitettiin korvaamaan asianomistajalle eli uhrille henkisestä kärsimyksestä 2400 euroa sekä tilapäisestä haitasta 5000 euroa. Lisäksi mies on tuomittu korvaamaan valtiolle asiassa aiheutuneita oikeudenkäyntikuluja.

Asia on käsitelty ilman yleisöä. Asianomistajan henkilöllisyys, kertyneet oikeudenkäyntiasiakirjat ja oikeudenkäyntiaineisto sekä tuomio lopputulosta ja sovellettuja lainkohtia lukuun ottamatta, on määrätty salassa pidettäväksi 60 vuodeksi. Käräjäoikeus julkaisi asiasta lyhyen julkisen selosteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue seuraavaksi