1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elvytys

Lahtelaiset poliisit elvyttivät elottomaksi menneen sylivauvan – katso videolta miten pikkulapsen elvytys tehdään turvallisesti

Vauvan painelu-puhalluselvytyksessä on käytettävä paljon vähemmän voimaa kuin aikuisen ihmisen.

elvytys
Mies elvyttää vauvanukkea
Kaksi lahtelaista poliisipartiota sai eilen mitalit pelastettuaan vauvan hengen. Suomen Punaisen Ristin Lahden alueen osaston ensiapu- ja valmiusryhmän johtaja Erno Seppänen antaa neuvoja vauvan elvyttämiseen. Toimittaja on Petri Niemi ja kuvaaja Janne Nykänen.

Kaksi lahtelaista poliisipartiota sai eilen poliisipäällikön myöntämät mitalit pelastettuaan sylivauvan hengen.

Hämeen poliisilaitos päivitti sosiaaliseen mediaan (siirryt toiseen palveluun) (Facebook), kuinka viime viikolla Lahden keskustassa liikennevaloissa olleen poliisiauton ikkunaan koputti hätääntynyt mies. Hän kertoi, että heidän sylivauvansa oli lakannut hengittämästä.

Poliisipartion konstaapeli aloitti elvytyksen välittömästi laskettuaan lapsen partioauton etupenkille.

Ensihoidon saapuessa paikalle lapsen sydän löi ja hän hengitti spontaanisti. Lapsi kuljetettiin sairaalaan jatkohoitoon. Päijät-Hämeen ensihoidon vuorossa olleen kenttäjohtajan mukaan poliisit pelastivat nopealla toiminnalla lapsen hengen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tehtävällä olleet poliisit kertoivat Hämeen poliisin somepäivityksessä tehtävän olleen yksi uransa vaikeimmista. Sylivauvan elvyttäminen sattuu poliisin kohdalle harvoin ja pienen lapsen hätäensiapu on haastavaa, koska liian rajut otteet voivat aiheuttaa lapselle vammoja.

Vauvan elvytys vaatii erityistä varovaisuutta

Ensiapukursseilla käydään erikseen läpi ohjeet vauvojen ja alle 2-vuotiaiden lasten hätäensiapuun. Vauvan elvytyksessä käytetään samaa tekniikkaa kuin aikuisen ensiavussa, mutta painelu-puhallusvoima on sovitettava vauvan kokoon. Moni pelkää ensiavun antamista pienelle lapselle juuri siksi, että siinä on oltava varovainen.

Suomen Punaisen Ristin Lahden alueen osaston ensiapu- ja valmiusryhmän johtajan Erno Seppäsen mukaan kaikkien olisi hyvä osallistua ensiapukurssille, koska koulutus antaa varmuutta toimia tilanteessa.

– Taidot löytyvät silloin selkärangasta tosipaikan tullen.

EA1-ensiapukurssilla käydään pintapuolisesti läpi myös lapsen elottomuuden hoitoa. EA2-jatkokurssilla sitä harjoitellaan hiukan enemmän. Seppäsen mukaan pääpaino SPR:n kursseilla on aikuisten hoidossa, koska tilanteet, joissa lapsi menee elottomaksi ovat huomattavasti harvinaisempia.

Syy lapsen elottomaksi menemiseen on useimmiten nieluun takertunut vierasesine, kuten ruokapala, lelu tai karamelli.

Korona-aikana lasta elvytetään kuten ennenkin, mutta aikuiselle hätäensiapua annettaessa jätetään puhallukset pois ja käytetään ainoastaan paineluelvytystä.

– Yritetään välttää ilma-aerosoleja, joita keuhkoista puhallusten yhteydessä tulee, sanoo Seppänen.

Viisi asiaa, jotka on hyvä muistaa

1. Varmistetaan, onko lapsi oikeasti eloton. Lasta puhutellaan ja häntä ravistellaan hyvin kevyesti. Pää, kädet ja jalat eivät saa heilua ravistelun voimasta.

2. Hätäilmoitus numeroon 112. Hätänumeroon voi soittaa myös ihan ensimmäiseksi, jos tuntuu siltä, että omat taidot eivät riitä. Hätäkeskuspäivystäjä antaa rauhallisesti ohjeet ensiapuun.

3. Tunnustellaan hengittääkö lapsi. Avataan hengitysteitä varovasti, koska yleisin syy lapsen elottomuuteen on vierasesine kurkussa.

4. Jos epäilet vierasesinettä ota vauva syliisi vatsalleen käsivarttasi vasten niin, että hänen päänsä on alempana kuin vartalo. Lyö 5 kertaa vauvan lapaluiden väliin tukien vauvan päätä niin, ettei se retkahda. Lisää ohjeita (siirryt toiseen palveluun) vierasesineen poistamiseen löytyy SPR:n sivuilta.

5. Alkupuhalluksia 5 kappaletta. Sitten painalluksia 30 kappaletta kevyesti kahdella sormelle keskelle rintalastaa ja sitten 2 puhallusta. Puhallukset ovat pieniä suullisia, koska lapsen keuhkojen ilmatila on pieni. Tällä syklillä jatketaan, kunnes ensihoito saapuu tai oma puhalluskunto loppuu. Isommalle lapselle voi painalluksissa käyttää varovasti koko kämmentä. Lapselle painelutiheys on hiukan nopeampi kuin aikuiselle.

Lue seuraavaksi