Hyppää sisältöön

Perustuslakivaliokunnan ratkaisu EU-elvytyspaketista lykkääntyy – kyse siitä, tarvitaanko hyväksymiseen myös opposition tukea

Eduskunta päätti tällä viikolla rajoittaa toimintaansa koronapandemian vuoksi.

Jos perustuslakivaliokunta katsoo, että EU:n elvytyspaketin hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön, hallituksen tulisi saada tukea oppositiosta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Perustuslakivaliokunnalta oli odotettu jo tällä viikolla ratkaisua siitä, millaisella enemmistöllä eduskunta voi hyväksyä EU-elvytyspaketin. Lausunto on kuitenkin lykkääntymässä.

Taustalla on eduskunnan torstainen päätös toiminnan rajoittamisesta maaliskuun ajaksi koronapandemian vuoksi. Poikkeusolojen vuoksi täysistunnoissa käsitellään vain välttämättömiä ja kiireellisiä asioita.

Ensi viikon suunnitelman mukaan perustuslakivaliokunta käsittelee lähinnä vain poikkeusoloihin tarkoitetun valmiuslain soveltamisasetuksia. Perjantaina elvystyspakettiasiaa ei käsitelty.

Eduskunnan puhemiesneuvosto on suositellut, että valiokunnat käsittelevät kokouksissaan vain täysistunnoissa käsiteltäviä asioita ja välttämättömiä EU-asioita. Joidenkin arvioiden mukaan elvytyspakettiasia ei kuuluisi kiireellisimpiin.

Eduskunnan on ollut määrä äänestää paketin hyväksymisestä tässä kuussa.

EU-maat sopivat heinäkuussa mittavasta paketista, jolla tuetaan jäsenmaiden taloutta koronakriisin takia. EU ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta, jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille ja vastaa yhdessä, että velka maksetaan takaisin.

Perustuslakivaliokunnan ratkaisua on odotettu, sillä jos valiokunta katsoo, että niin sanottu EU:n omien varojen päätös merkitsee Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa EU:lle, päätös on perustuslain mukaan hyväksyttävä täysistunnossa vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä.

Hallituspuolueiden kansanedustajien äänet eivät tällöin riittäisi eduskunnassa paketin hyväksymiseen, joten tukea pitäisi saada oppositiosta.

Oppositiossa olevat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat elvytyspakettia, joten katseet kääntyvät kokoomukseen, joka ei ole lukinnut kantaansa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ottanut viikko sitten Ylen haastattelussa suoraan kantaa siihen, hyväksyisikö puolue paketin vai ei. Hän sanoi, että kokoomuksen eduskuntaryhmä päättää asian viikon kahden kuluessa, kun paketti tulee eduskunnassa äänestykseen.

Kokoomus on arvostellut, että heinäkuussa neuvoteltu elpymispaketti ei auta koronan runtelemia EU-maita parhaalla mahdollisella tavalla. Puolue on kuitenkin korostanut puolustavansa voimakkaasti Suomen EU-jäsenyyttä ja rakentavansa sopua.