1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Kaupan alan ammattilaiset kertovat videolla, miten suomalaiset maskeja pitävät – oletko sinä havainnut maskimokia? Kerro meille

THL antoi ensimmäisen maskisuosituksen 13. elokuuta 2020.

kasvomaskit
Kassamyyjä
Kaupan alan työntekijät näkevät paljon mitä erikoisempia tapoja käyttää kasvomaskia. Käyttövirheitä näkyy jatkuvasti.

Maskisuositus on ollut voimassa Suomessa pian seitsemän kuukautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi ensimmäisen maskisuosituksen (siirryt toiseen palveluun) 13. elokuuta 2020.

Satakunnan sairaanhoitopiirin hygieniahoitajat Taina Mastokangas ja Raili Suutari kertovat, että esimerkiksi kauppareissuilla on tullut nähtyä monenlaista maskin käyttöä.

– Välillä maski on leuan alla, välillä nenä tai suu esillä. Kaikenlaisia variaatioita näkyy, Suutari sanoo.

"Maski peitti vain nenän"

Kaupan alalla työskentelevät ovat eturivissä näkemässä, millä tavalla kasvomaskeja käytetään.

– Varmaan yleisin on se, että nenä näkyy tai likaisilla käsillä kosketaan maskiin, kertoo Porin K-Citymarket Puuvillan lihamestari Lauri Peltonen.

Välillä maski on puettu mitä ihmeellisimmin.

– Eräällä rouvalla oli maski niin, että se peitti vain nenän, sanoo kohde-esimies Juuli Färm Avarn Securitystä.

THL:n tuoreimman maskisuosituksen ja ohjeet maskin käyttöön löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Asennekysymys vai tietämättömyyttä?

Hygieniahoitajat Taina Mastokangas ja Raili Suutari uskovat, että taustalla on tietämättömyyttä, epäuskoa ja puhtaasti asenneongelmaa.

– Joskus ihan ilmeestä näkee, että maskin väärin pitämisen taustalla on tarkoituksellinen mielenosoitus, Suutari miettii.

Hoitajat ymmärtävät sen, että maskin kanssa voi olla vaikea hengittää. Joskus maski voi haista pahalle ja yskittää, se ei istu kasvoille tai aiheuttaa muuten ongelmia.

– Kannattaa ihan kotona harjoitella ja kokeilla maskeja, hakea hyvää vaihtoehtoa. Ja jos on esimerkiksi kauppareissun aikana pakko ottaa maskia pois, että saa henkeä, tulisi se tehdä sivummalla, ei kaikkein ruuhkaisimmassa kohtaa.

kasvomaski naisen naamalla
Kaikki maskit eivät istu kaikkiin kasvoihin. Hygieniahoitajat neuvovat kokeilemaan erilaisia maskeja, jotta omille kasvoille löytyisi sopiva. Arkistokuva.Ari Tauslahti / Yle

Sosiaalisen median erilaiset keskusteluryhmät ruokkivat maskikeskustelua. Ryhmissä ihmetellään muun muassa maskien käyttötapaa tai roskaamista. Huhuja on kosolti: erään kommentin mukaan esimerkiksi kauppaan menijä oli napannut käytetyn maskin kasvoilleen roskiksesta.

– Ei missään tapauksessa näin. Siinä on suuri riski, että saa edellisen käyttäjän hengitysteistä tulevat mikrobit. Tällainen tapa ei missään nimessä ole turvallinen myöskään muille ihmisille, Taina Mastokangas sanoo.

Oletko nähnyt erikoisia maskimokia? Kerro niistä alla. Keskustelu on auki 6.3.2021 klo 23 saakka.

Lue seuraavaksi