1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintolat suljetaan maanantaina – työntekijöiden lomautukset eivät ala vielä silloin

Kolmen viikon aikana sallitaan vain ruoan ulosmyynti.

ravintolat
Kuvassa on on kotiin kuljetettu ruoka-annos.
Osa ravintoloista myy ruokaa mukaan, osa todennäköisesti sulkee ovensa. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Ravintolat sulkevat maanantaina ovensa, mutta työntekijöitä ei lomauteta heti sulun alkaessa.

– Kyllä se näin menee, että ei ehdi lomauttaa, sanoo ravintolayrittäjä Juha Nalli. Hän on Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Kaakkois-Suomessa.

Tieto hallituksen "kolmen viikon sulkutilasta" tuli viime viikon torstaina eli alle kaksi viikkoa ennen sulun alkamista. Lomautusilmoitus on annettava vähintään 14 päivää ennen pakkoloman alkamista, joten lomautukset voivat alkaa aikaisintaan muutama päivä sulun alkamisesta.

Nallilla ei ole tietoa siitä, kuinka laajoihin lomautuksiin ravintolasulku on Etelä-Karjalassa johtamassa. Hän kuvailee sulkutilannetta kaikkineen hankalaksi sekä yritysten että työntekijöiden kannalta: monella yrittäjällä alkaa olla kassa loppu, ja toisaalta moni työntekijä on ollut lomautettuna jo pitkään.

– On luvattu, että ravintoloille tulisi kohtuullinen korvaus siitä, että toimintaa rajoitetaan. Moni toivoo nyt, että päätökset korvauksista tulisivat nopeasti ja olisivat selkeitä. Pahin tilanne on, jos päätösten pohjalta ei pysty toimimaan, Nalli kuvailee ravintoloiden tuntoja.

Hän arvelee, etteivät läheskään kaikki maakunnan ruokaravintolat ryhdy ulosmyyntiin, vaikka se on sulun aikana sallittua. Ulosmyynnin kannattavuus riippuu Nallin mukaan esimerkiksi paikan liikeideasta: pizzaa ja hampurilaisia myydään tavallisestikin mukaan, mutta sisäfilee styrox-rasiassa ei välttämättä samalla tavalla toimi.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi