1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. faktantarkistus

Törmäsitkö epäilyttävään väitteeseen tai kyseenalaisiin faktoihin kuntavaalien alla? Ehdota väitteitä Ylen faktantarkistuksen setvittäväksi!

Yle tarkistaa poliitikkojen ja puolueiden esittämiä väitteitä vaalien alla. Tee ehdotus faktantarkistukseen sopivasta väitteestä tässä jutussa!

Yle tarkistaa faktat vaalipuheista. Kuva: Yle

Yle tekee kuntavaalien alla faktantarkistusta poliitikkojen ja puolueiden kampanjoinnin aikana esittämistä väitteistä.

Huomasitko erikoiselta kuulostavan väitteen esimerkiksi Instagramissa, television vaaliväittelyssä tai paikallislehteen annetussa haastattelussa? Voit ehdottaa väitteitä Ylen tarkistettavaksi sähköpostitse faktantarkistus@yle.fi tai jutun lopusta löytyvällä verkkolomakkeella. Otamme vastaan ehdotuksia vaaliviikolle asti!

Voit ehdottaa tarkistettavaksi väitteitä niin kunnallisista kiistakysymyksistä kuin koko maata koskevista asioista. Väitteitä tarkistetaan suomeksi ja ruotsiksi sekä useissa Ylen paikallistoimituksissa ympäri Suomen.

Tarkistamme vain sellaisia lausuntoja, jotka sisältävät tarkistettavissa olevan faktan. Emme arvioi poliitikkojen mielipiteitä tai arvioita tulevaisuudesta. Eduskuntavaalien alla tarkistimme esimerkiksi väitteitä turpeen työllisyysvaikutuksista ja autokannan iästä.

Kerrothan meille ehdotuksessasi tarkistettavan väitteen lisäksi sen, missä väite on esitetty.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.