Hyppää sisältöön

Eri puolilla Suomea sytytettiin kynttilöitä Koskelan uhrin muistolle: "Tämä ei saa jäädä vain otsikkotasolle ja raporteiksi"

Kynttilätilaisuuksilla haluttiin ottaa kantaa myös koulukiusaamista vastaan.

Koskelan uhria muistetaan eri puolilla Suomea tänä iltana
Koskelan uhria muistetaan eri puolilla Suomea tänä iltana

Suomessa syttyivät tänä iltana kynttilät yli 70 paikkakunnalla Helsingin Koskelassa surmatun nuoren pojan muistoksi.

Uhrin muistamisella haluttiin kiinnittää huomiota koulukiusaamiseen ja vapaa-ajalla tapahtuvaan väkivaltaan. Samalla halutaan myös muistuttaa keinoista väkivallan lopettamiseksi.

Tilaisuudet eri puolilla maata on koordinoitu yksityishenkilöiden voimin Facebookin kautta.

Seurasimme kynttilöiden sytyttämistä neljällä paikkakunnalla kello 18 alkaen. Voit katsoa lähetyksen myös jälkikäteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

  • Helsingissä Eduskuntatalon portailla
  • Turussa tuomiokirkon portailla
  • Kuopiossa Haavoittuneen sotilaan -sankaripatsaalla
  • Lahdessa Ristinkirkon portailta

Kynttilöitä sytytettiin eri puolille maata, esimerkiksi Hyvinkäällä, Kajaanissa, Oulussa ja Mikkelissä. Lisätietoja tapahtumista löydät Facebookin tapahtumasivulta. (siirryt toiseen palveluun)

Helsingin Koskelassa nuori poika surmattiin väkivaltaisella ja julmalla tavalla viime joulukuun alussa. 16-vuotias uhri menehtyi saamiinsa vammoihin perjantaina joulukuun 4. päivä 2020. Häntä oli kiusattu koulussa koko peruskoulun ajan.

Koskelan uhrin kohtalo on pysähdyttänyt monia kaikkialla Suomessa. Muistokynttilöitä Eduskuntatalon portailla. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Helsingissä kynttilöitä tuotiin Eduskuntatalon portaille yksin tai pariskuntina. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Vaitonaisia kynttilöiden tuojia Helsingissä

Helsingissä kynttilöitä tuotiin Eduskuntatalon portaille. Paikalla ollut toimittaja Tero Valtanen kertoi, että tuojat olivat vakavailmeisiä, eikä heiltä oikein löytynyt sanoja.

– Osa heistä pohti sitä, havaitaanko nuorten hätä, onko viranomaisilla riittävästi valtuuksia ja käytetäänkö niitä, Valtanen sanoi.

Samaa mieltä oli myös helsinkiläinen Tuija Holma-Turpeenniemi.

– Onhan tämä pystyttävä, eihän tällaista saisi tapahtua. Jotain on vialla, nuoriso voi huonosti. Vetää sanattomaksi.

Holma-Turpeenniemi oli lähtenyt iltakävelylle tuodakseen kynttilän.

– Miksi ei nähdä, ei koulussa, ei kotona, ei sosiaalisissa instansseissa. Jotain on vialla, kun kukaan ei näe, hän pohti.

Eduskuntatalon portailla nähtiin vakavailmeisiä eri ikäisiä ihmisiä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Aurinko ei ollut vielä laskenut Helsingissä, kun kynttilöiden tuominen Koskelan uhrin muistolle alkoi. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Eduskuntatalon portaat täyttyvät muistokynttilöistä Helsingissä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Turussa kysyttiin: "Mihin maailma on menossa...?"

Turussa Anna-Liisa Soininen toi kaksi kynttilää, itseltään ja tyttäreltään.

– Olen kovasti järkyttynyt, todella surullista. Mihin maailma on menossa, miten voisi nuoria auttaa, Soininen kyseli.

Soininen kertoo sytyttäneensä kynttilän jo kotonaan aiemmin, kun tieto tuli.

Turun tuomiokirkolle alkoi kerääntyä väkeä kynttilöiden kanssa heti kello 18 aikaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Useilla paikkakunnilla myös seurakunnat osallistuivat muistokynttilätapahtumiin. Keskusteluapua tarjottiin sitä haluaville, niin myös Turussa.

– Ajattelen, että on tärkeä, että ihmisillä on paikka tulla edes pieneksi hetkeksi. Jaettu suru yhdistää, sanoi vs. seurakuntapastori Sofia Flink Turun tuomiokirkkoseurakunnasta.

Vs. seurakuntapastori Sofia Flinck tuomiokirkkoseurakunnasta oli paikalla koko kynttilöiden laskun ajan. Hän jakoi tietoa seurakunnan tarjoamasta keskusteluavusta. "Puhuminen auttaa yhteisen surun käsittelemisessä". Kuva: Minna Rosvall / Yle
Monilla kynttilän tuojilla oli lapset mukana. He kertoivat jatkavansa kiusaamisesta puhumista lastensa kanssa kotona. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Kuopiossa kynttilät tuotiin kaupungin keskustassa olevan Sankaripuiston Haavoittunut sotilas -patsaan luokse. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopiossa kynttilöitä tuotiin jo iltapäivällä

Kuopiossa uhria muistettiin kynttilöin, kukin ja joukossa oli myös pehmolelu.

– Tämä on todella surullista ja järkyttävää, tämä olisi pitänyt pystyä estämään, sanoo Pohjois-Savon hyvinvointikoordinaattori Säde Rytkönen.

Rytkönen on mukana työryhmässä, joka pohtii keinoja kiusaamisen ennalta ehkäisemiseen.

– Paljon on tehtävää. Yhä pienemmille lapsille tulisi opettaa tunne- ja vuorovaikutustaitoja, tunteiden tunnistamista, itsesäätelyä, itsehillintää, riitelytaitoja, käytöstapoja sekä turvataitoja eli osaa olla jämäkkä ja osaa sanoa ei, Rytkönen sanoi.

Hän painotti, että jokaisen tulee puuttua kiusaamiseen, se on jokaisen velvollisuus. Yksikin puuttuminen voi muuttaa lapsen ja nuoren koko elämän.

– Aikuiset ovat malleja. Esimerkiksi arvostelu somessa, onko se hyvien tapojen mukaista, Rytkönen kysyi.

Kuopiossa ihmiset saapuivat perheineen muistamaan Koskelan uhria. Monelle tapahtuma toi omat kipeät muistot kiusaamisesta pintaan. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Kuopiossa Havoittunut sotilas -patsaan luo laskettiin kyntilöiden lisäksi ruusuja sekä pehmoleluja uhrin muistoa kunnioittaen. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Mia Mironoff ja Jenni Lindfors halusivat tulla Lahden Ristinkirkon portaille osoittaakseen tukensa uhrin omaisille. Heistä kynttilän vieminen on pieni teko, joka voi kuitenkin auttaa käsittelemään tunteita herättänyttä asiaa. Kuva: Juha-Petri Koponen

Lahdessa muistutettiin, ettei tapausta saa unohtaa

Lahdessa kynttilät syttyivät pakkasillassa. Mia Mironoff ja Jenni Lindfors kokivat tarpeelliseksi osallistua ja ottaa osaa läheisten suruun.

– Näihin kynttilöihin kulminoituu paljon asioita, joita on vaikea sanoittaa. Kynttilät kuvaa tilannetta parhaiten, Lindfors sanoi.

– Tämä ei saa jäädä vain otsikkotasolle ja raporteiksi. Tämä täytyy käsitellä kollektiivisesti, myös emotionaalisesti Meidän täytyy oppia, että pystymme tekemään paremman yhteiskunnan, paremman tulevaisuuden, luotettavan ympäristön kaikille ihmisille. Tätä ei saa unohtaa, Mironoff painotti.

Helsinkiläispojan kohtalo järkyttää pääkaupungissa ja eri puolilla maata. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Ikätoverit surmasivat 16-vuotiaan pojan joulukuun alussa

Helsingin Koskelassa tapahtui raaka surma viime joulukuussa. 16-vuotias uhri menehtyi saamiinsa vammoihin perjantaina jouluun 4. päivä 2020.

Syyttäjien mukaan kolme teon aikaan 16-vuotiasta poikaa olivat kutsuneet uhrin Koskelan sairaalan alueelle tarkoituksenaan kohdistaa häneen väkivaltaa. Uhrille juotettiin väkisin vahvaa viinaa, häntä pahoinpideltiin julmalla ja raa’alla tavalla sekä nöyryytettiin useiden tuntien ajan.

Tekoa myös kuvattiin. Uhri jätettiin henkitoreissaan kylmään yöhön maahan makaamaan. Hänen ruumiinsa löydettiin vasta seuraavana maanantaina.

Tapahtuneen käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun lopulla. Syyttäjät vaativat Koskelan murhasta syytetyille alaikäisille pojille 12, 11 ja 9,5 vuoden vankeusrangaistuksia. Käräjäoikeus antaa tuomion kolmen viikon päästä.

Pimeässä talvi-illassa tuhannet kynttilät loistavat eri puolilla Suomea. Nuoren väkivaltainen kuolema ja koulukiusaaminen pysäyttävät monia. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Korjattu kello 17.24 Lahden paikka on vaihtunut torista Ristinkirkon portaille.

Lisää aiheesta:

.
.