1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Puoli miljardia maksaneesta sairaalasta puuttuivat televisiot, seurauksena palautevyöry – "Olimme edellä aikaamme", sanoo sairaanhoitopiirin johtaja

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri pyörsi päätöksensä ja ostaa telkkareita – mutta odottaa ensin lahjoituksia.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Heljo Hakulinen lukee tablettia sairaala Novan potilashuoneessa.
Heljo Hakulinen lukee päivän lehteä omalta tabletilta, mutta ohjelmia hän katsoisi mieluummin televisioruudulta.Jarkko Riikonen / Yle

– Hyvin täällä muuten menee, mutta kaveri tuosta seinältä puuttuu, sanoo äänekoskelainen Heljo Hakulinen.

Valtaosa uuden sairaalan huoneista on tarkoitettu yhdelle hengelle ja sellaiseen Hakulinenkin on majoitettu. Television puuttuminen harmittaa erityisesti siksi, ettei huonekaveria ole.

Keski-Suomen keskussairaala Nova otettiin käyttöön tammikuussa, ja sen tilaratkaisuista ja puuveistoksista on jaettu ahkerasti kuvia somessa. Yli 550 miljoonaa maksaneen sairaalan potilashuoneista puuttuvista televisioista syntynyt julkinen keskustelu sekä potilailta ja omaisilta tullut paine pääsivät kuitenkin yllättämään sairaanhoitopiirin.

Ajatus oli, ettei televisioita enää tarvita

Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen sanoo, että televisiot jätettiin pois tarkoituksella.

Kun sadat potilaat ja sairaalan työntekijät testasivat rakentamisaikana mallihuoneita, televisioita ei kaivattu. Huoneiden varustus valittiin testien perusteella.

Televisioiden sijaan sairaanhoitopiiri suunnittelee, että potilashuoneissa käytettäisiin läppäreitä tai tabletteja. Kinnunen sanoo, että käsitys pari vuotta sitten oli, että laitteet yleistyisivät niin kovaa vauhtia, että suurimmalla osalla ne olisivat omasta takaa mukana. Niille, joilla omaa ruutua ei mukana olisi, lainattaisiin sellainen talon puolesta.

Tyhjä potilashuone sairaala Novassa
Yhden hengen potilashuoneiden varustus testattiin ennen valintaa.Jarkko Riikonen / Yle

– Me olimme näkemyksessämme edellä aikaamme eli ratkaisu, jonka teimme ei ole riittävä. Sairaalan käyttöönotto on osoittanut, että huoneissa kaivataan perinteistä televisiota.

Sairaala Novan rakentaminen ylitti budjetin yli 50 miljoonalla eurolla. Kinnunen kiistää, että televisiot olisi jätetty pois säästösyistä.

– Investoinnin näkökulmasta televisioiden ostaminen ei ole niin merkittävä, että hankinnasta olisi siksi luovuttu. Kustannusvaikutus on samaa luokkaa kuin muiden vaihtoehtojen, joita tilalle mietittiin.

Vielä alkuviikosta sairaanhoitopiirin kiinteistöpäällikkö Jari Ilves kertoi Ylelle, etteivät televisiohankinnat mahdu sairaalan budjettiin.

Sairaanhoitopiiriä johtava Kinnunen kuitenkin sanoo, että televisiot hankitaan ja rahat saadaan myymällä vanhan sairaalan lääkintälaitteita ja muuta kalustoa.

– Katsotaan nyt ensin kansalaisten aktiivisuus ja minkälaisen saldon se tuo, mutta kyllä me siitä lähdemme, että televisiot hankitaan.

Kymmeniä telkkareita jo lahjoitettu

Sairaalan televisioiden puuttuminen on saanut hyväntekijät liikkeelle. Esimerkiksi Keski-Suomen keskussairaalan lastenosaston tuki eli Lastu ry lahjoittaa 25 televisiota lastenosastolle, Lions Clubilta on tulossa yli 10 televisiota sekä Jyväskylän Aluetaksilta ja Gigantin Jyväskylän myymälältä molemmilta yksi.

Hyväntekeväisyys on leijonien ydintoimintaa ja siksi LC Jyväskylä Cygnaeuksen presidentti Matti Berg piti itsestään selvänä, että leijonat auttavat.

Berg toivoo, että Keski-Suomen klubit saisivat kerättyä 50 televisiota.

– Korona on hankaloittanut meidän toimintaamme ja vasta opettelemme etäkokousten pitämistä, joten televisioiden lopullinen määrä on selvillä vasta pääsiäisen, sanoo Berg.

Markkinointipäällikkö Severi Allonen Jytaksin lahjoittaman television äärellä sairaala Novan vuodeosastolla.
Jyväskylän Aluetaksi halusi muistaa tärkeitä asiakkaitaan, sanoo markkinointipäällikkö Severi Allonen.Jarkko Riikonen / Yle

Korona on koetellut myös taksiyrittäjiä, mutta siitä huolimatta Jyväskylän Aluetaksi Oy halusi markkinointipäällikkö Severi Allosen mukaan osallistua hyväntekeväisyyteen. Syynsä oli myös sillä, että lahjoitus menee suoraan heidän tärkeälle asiakasryhmälleen.

– Keskussairaala on tärkeä osa meidän päivittäistä toimintaamme ja varmasti jokaiselle kuljettajalle tuttu paikka.

Televisioiden asentamisessa haasteita

Sairaalaan tarvittavat televisiot käyttävät IPTV-verkkoa eli ne ovat samantyyppisiä kuin hotelleissa.

– Kaikki tarvittava tekniikka kulkee katoissa, joten esimerkiksi uusien pistorasioiden tekeminen ei ole ongelma, mutta kaikkiin huoneisiin ruutua ei välttämättä voida asentaa kiinteästi, sanoo osastonhoitaja Katja Vänni.

Osassa huoneista esimerkiksi ainoa tyhjä tila seinässä on sängyn pääpuolen kohdalla. Jalkopäässä tilaa on kaapiston, pesualtaan ja kylpyhuoneen liukuoven vuoksi niin vähän, ettei siihen mahdu riittävän isoa laitetta.

Osastonhoitaja Katja Vänni sairaala Novan käytävällä
Osastonhoitaja Katja Vänni kertoo, että potilaat ovat ihmetelleet televisioiden puuttumista lähes päivittäin.Jarkko Riikonen / Yle

Vänni uskoo, että joissakin huoneissa tv sijoitetaan siirrettävään kärryyn.

Palvelujohtaja Anne Pihlin mukaan tavoitteena on, että jatkossa televisio toimisi myös potilaan omana infotauluna ja siten hoidon apuvälineenä.

– Pystymme television kautta antamaan potilaalle hänen hoitoonsa liittyvää tietoa. Hän voi tarkastaa sieltä vaikkapa oman päiväohjelmansa tai sairaalan ruokalistan, hän sanoo.

Ihan vielä se ei ole mahdollista: ensin pitää saada lisää televisioita. Sairaalassa on 263 potilaspaikkaa, suurin osa niistä yhden hengen huoneissa.

– Niin sanotun kuuman sairaalan eli akuuttisairaalan puolella on myös kahden ja neljän hengen huoneita. Tarkkaa lukua ei vielä ole laskettu, mutta arvelisin televisioita tarvittavan noin 200.

Heljo Hakulinen olisi ottanut sairaalan mukaan oman tablettinsa päivän lehden takia siinäkin tapauksessa, että potilashuoneessa olisi ollut televisio. Hänen mielestään on silti erittäin tärkeää, että televisiot saadaan.

– Sitä on ihmisiä 1960-luvun alusta opetettu katsomaan, niin kyllä se on kuin yksi perheenjäsen ja erityisen tärkeä silloin, kun makaa sairaalasängyssä.

6.3.2021 kello 16.35 Korjattu jutun tekstiin ja kuvatekstiin lahjoituksen antajaksi Jyväskylän Aluetaksi aiemman virheellisen merkinnän tilalle.

Lue seuraavaksi