Hyppää sisältöön

Suojelukoiraharrastajille luvassa eettistä koulutusta – epäeettiset toimintatavat halutaan pois harrastuksesta

Suojelukoirien koulutus nousi laajaan keskusteluun, kun Yle kertoi, että koulutuksessa aiheutetaan koirille kärsimystä.

Saksanpaimenkoiraliitto ja Suomen Palveluskoiraliitto aikovat yhtenäistää nyt toisistaan irralliset suojelulisenssivaatimukset ja säännöt. Kuvituskuva. Kuva: ergey Tikhomirov / AOP

Suojelukoiraharrastajille ruvetaan järjestämään eettistä koulutusta.

Suomen Kennelliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto kertovat, että ensimmäinen koulutus on tarkoitus tulla alkukeväästä.

Ensimmäisessä vaiheessa eettinen koulutus järjestetään liittojen mukaan muun muassa suojelukoiraharrastuksen maalimiehille, kilpailuavustajille, tuomareille ja koulutusohjaajille. Täydennyskoulutus on pakollinen kaikille kohderyhmille ja se järjestetään etänä.

– Koulutus on vietävä läpi kaikille toimijoille, jotta saamme kitkettyä epäeettiset toimintatavat pois harrastuksesta, Suomen Palveluskoiraliiton puheenjohtaja Mika Laaksonen sanoo tiedotteessa.

Lisäksi kaikille virallisissa kokeissa toimiville maalimiehille ja muille toimijoille laaditaan eettinen sitoumus, joka heidän on liittojen mukaan allekirjoitettava. Myös liittojen alaisten koulutusten toimihenkilöiden tulee sitoutua eettisiin ohjeisiin.

Toimintatapoja yhtenäistetään

Yle kertoi viime viikolla, että suojeluskoirien koulutuksessa aiheutetaan koirille kärsimystä. Koiria esimerkiksi potkitaan, lyödään ja kuristetaan sekä käytetään sähkö- ja piikkipantoja.

Kennelliiton mukaan videot koirien kaltoinkohtelusta ovat järkyttäneet laajalti koiraharrastajia ja harrastusyhdistyksiä.

Ylen uutista seuraavana päivänä Saksanpaimenkoiraliitto kertoi keskeyttävänsä suojelukoirakoulutuksen. Muutamaa päivää myöhemmin Suomen Kennelliitto kertoi keskeyttävänsä toistaiseksi kaiken toiminnan, joka liittyy suojelukoirien koulutukseen tai kokeisiin.

Saksanpaimenkoiraliitto ja Suomen Palveluskoiraliitto aikovat yhtenäistää nyt toisistaan irralliset suojelulisenssivaatimukset ja säännöt. Jatkossa molemmat liitot toimivat samojen periaatteiden mukaisesti.

Lisäksi liitot Kennelliitto mukaan lukien aikovat tehostaa yhteistyötä viranomaisten kanssa.

– Olemme yhtä mieltä siitä, että toiminnan jatkamiseksi tarvitaan merkittäviä muutoksia toimintatapoihin ja toiminnan valvontaan, Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo tiedotteessa.

Lue lisää:

.
.