Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ja EU hierovat kaupparauhaa – Airbusin ja Boeingin tukien takia määrätyt rangaistustullit pannaan jäihin

Korotukset liittyvät Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin 16 vuotta jatkuneeseen kiistaan eurooppalaisen Airbusin ja yhdysvaltalaisen Boeingin tuista.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kuvaili Yhdysvaltain presidentin Bidenin kanssa käydyn keskustelun olleen ensimmäinen monista keskusteluista.

EU ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun lentokonejättien tukien takia määrättyjen rangaistustullien jäädyttämisestä. Asiasta kertoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedotteessa.

Rangaistustullit laitetaan aluksi jäihin neljän kuukauden ajaksi.

Korotukset liittyvät Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin 16 vuotta jatkuneeseen kiistaan eurooppalaisen Airbusin ja yhdysvaltalaisen Boeingin tuista. Jäädytys koskee kaikkia kiistan yhteydessä korotettuja tullimaksuja, ei pelkästään lentokoneisiin liittyviä tullimaksuja.

Torstaina Yhdysvallat ja Britannia sopivat samaiseen kiistaan liittyvien tullimaksujen jäädyttämisestä niin ikään neljäksi kuukaudeksi.

Von der Leyen kuvaili Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa käydyn keskustelun olleen ensimmäinen monista keskusteluista ja hyvän henkilökohtaisen yhteistyön alku.

Alkujaan Biden oli jättänyt edeltäjänsä Donald Trumpin asettamat tuet voimaan.

Syksyllä 2019 Yhdysvallat asetti tullimaksuja useille EU:ssa valmistetuille tuotteille sen jälkeen, kun Maailman kauppajärjestö WTO oli katsonut eurooppalaisen Airbusin saamien tukien rikkoneen WTO:n sääntöjä. Tuontitullien kohteeksi joutuivat muun muassa eurooppalaiset viinit, juustot ja oliiviöljyt sekä Airbusin lentokoneet.

EU vastasi omilla tullimaksuillaan yhdysvaltalaisille tuotteille marraskuussa 2020. Tulleja asetettiin lentokoneiden ohella esimerkiksi kasinopöydille ja kuntoilulaitteille.

EU oli aiemmin syksyllä saanut WTO:lta vihreää valoa vastatoimilleen yhdysvaltalaisen Boeingin valtiontukien vuoksi.

Lue myös:

.
.