Hyppää sisältöön

Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla pidätettiin helmikuussa 100 000 ihmistä – Laittomien rajanylitysten määrän uskotaan kasvavan

Bidenin maahanmuuttosuunnitelmaa tullaan todennäköisesti muuttamaan.

Hondurasilaisäiti yrittivät ylittää Yhdysvaltojen ja Meksikon rajaa Rio Bravo -joen läheisyydessä Juarezissa helmikuun alussa. Kuukauden aikana rajalla pidätettiin 100 000 ihmistä. Kuva: Luis Torres / EPA

Yhdysvaltain rajavartiosto pidätti helmikuussa lähes 100 000 siirtolaista Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reuters perustaa tietonsa kahteen asiasta perillä olevaan lähteeseen.

Aiemmin julkaisemattomat luvut osoittavat siirtolaisten määrän kasvun Meksikon rajalla. Tammikuussa pidätyksiä tehtiin noin 70 000. Edellisen kerran helmikuussa on tehty yhtä paljon pidätyksiä rajalla vuonna 2006.

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle on tullut viime aikoina kasvavissa määrin lapsia ilman vanhempiaan tai laillista huoltajaansa.

Keskiviikkona, yhden päivän aikana, rajavartiosto otti kiinni yli 4500 rajaa ylittänyttä siirtolaista. Luku enteilee, että maaliskuussa laittomien rajanylitysten määrä tulee kasvamaan helmikuusta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut pyrkivänsä kumoamaan edeltäjänsä Donald Trumpin halliinnon tiukan linjan siirtolaisten suhteen.

Bidenin hallinto esitteli helmikuussa suunnitelmansa Yhdysvaltain maahanmuuttolain uudistamiseksi kongressille. Sitä on kuvailtu laajamittaisimmaksi vuosikymmeniin. Lakiesityksessä luvataan puuttua lisäksi muuttoliikkeen perimmäisiin syihin ja pyritään panemaan kuriin salakuljetus-, huumausaine- ja ihmiskauppaverkostoja.

Laillisia ja turvallisempia reittejä muuttoliikkeelle haetaan perustamalla maahanmuuttokeskuksia Keski-Amerikkaan ja luomalla alueelle neljän miljardin dollarin investointisuunnitelma.

Raja-alueella ylityspisteille puolestaan lisätään esimerkiksi läpivalaisuteknologiaa, lakiesitys ehdottaa.

Bidenin maahanmuuttosuunnitelma vastatuulessa

Politico (siirryt toiseen palveluun)kertoi torstaina, että Bidenin hallinnon maahanmuuttosuunnitelma ei saa täyttä kannatusta omienkaan leirissä, ja siihen tullaan todennäköisesti tekemään muutoksia.

Bidenin leiristä on annettu ymmärtää, että muutoksia suunnitelmaan voidaan tehdä.

Demokraattien johtohahmot eivät usko, että ehdotus tulisi saamaan tarpeeksi ääniä kongressissa. Puolueen sisällä suunnitelma herättää ristiriitoja, sillä demokraattien latinalaisamerikkalainen siipi pitää uudistusta yhtenä Bidenin hallinnon tärkeimmistä, mutta demokraattijohtajat eivät suostu tuomaan lakia äänestettäväksi, mikäli eivät ole varmoja sen läpimenosta.

Republikaanileiristä on kritisoitu Bidenin aikeita höllentää otetta rajalla Trumpin kovaan kuriin verrattuna. Puolueessa uskotaan laitttomien siirtolaisten määrän kasvavan Bidenin linjan myötä.

Republikaanien edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Kevin McCarthy lähetti Bidenille kirjeen perjantaina, ja pyysi tapaamista keskustellakseen aiheesta.

– Meidän täytyy tiedostaa rajalla oleva kriisi, luoda suunnitelma ja ehdottomasti lannistaa yksilöiden halu aloittaa vaarallista matkaansa Meksikosta ja Väli-Amerikasta rajallemme, McCarthy kirjoitti.

Muokattu 6.3. klo 11.02 otsikkoa. Siirtolaisten sijaan vaihdettu laittomat rajanylitykset.

Lue myös:

.
.