1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. flamingot

Kreikan flamingot kuolevat lyijymyrkytykseen

Metsästys ja lyijyammusten käyttö on kielletty, mutta molemmat jatkuvat suojellulla kosteikolla.

flamingot
Flamingoja lähdössä lentoon ja osa lepäilee Agios Mamas- kosteikolla Kreikassa.
Flamingoja lähdössä lentoon Agios Mamasin kosteikolta Kreikassa.Nikos Arvanitidis / EPA

Pohjois-Kreikassa sijaitsevan Agios Mamasin kosteikon alueelta on viime viikkoina löydetty ainakin 50 kuollutta tai kuolemaisillaan ollutta flamingoa. Todennäköisesti kuolleita lintuja on enemmänkin.

Lintujen sairastumisen syyksi on paljastunut lyijymyrkytys, kertoo kreikkalainen luonnonsuojelujärjestö Drasi gia tin Agria Zoi, joka käyttää englanninkielistä nimeä Action for Wildlife (siirryt toiseen palveluun).

Flamingot etsivät kosteikon pohjasta pieniä kiviä, joita ne syövät ruoansulatuksensa tehostamiseksi. Tuolloin ne nielevät vahingossa myös metsästäjien käyttämiä lyijyhauleja ja sairastuvat.

– Kaikilla niillä linnuilla, joilla oli oireita, oli näitä hauleja vatsassaan, kertoi järjestössä vapaaehtoisena työskentelevä eläinlääkäri Sofia Prousali uutistoimisto AFP:lle.

Järjestön eläinlääkärit ovat yrittäneet hoitaa runsasta kymmentä elossa ollutta flamingoa, mutta yhtäkään ei saatu pelastettua.

Ilmakuva lepäävistä flamingoista Agios Mamas- kosteikolla.
Ilmakuva lepäävistä flamingoista Agios Mamas -kosteikolla.Nikos Arvanitidis / EPA

Kiista lyijyhauleista

Agios Mamasin kosteikko sijaitsee Halkidikin alueella, lähellä Thessalonikin kaupunkia. Se on yksi muutamista Pohjois-Kreikan kosteikoista, joita flamingot käyttävät levähdyspaikkana muuttomatkallaan. Agios Mamas kuuluu EU:n Natura-suojeluohjelmaan.

Kosteikon olosuhteet ovat muutoin flamingoille suotuisat. Linnut ovat jopa yrittäneet pesintää alueella. Viime aikoina ihmisten liiallinen liikkuminen alueella on estänyt pesimäyritykset, järjestö kertoo.

Lyijyhaulien käyttö on kuuma kysymys Kreikassa metsästäjien ja luonnonsuojelijoiden välillä. Lyijyhaulit on kielletty Kreikassa jo vuodesta 2013 lähtien. Euroopan unioni ilmoitti syksyllä kieltävänsä lyijyhaulit kosteikkoalueilla. Tämä herätti keskustelua Suomessakin.

Vesilintujen metsästäjillä on edelleen lyijyhauleja käytössä

Kreikan metsästäjien järjestön mukaan flamingojen kuolemaa yritetään hyödyntää, jotta metsästykseen saataisiin lisää rajoituksia.

– Meillä on vahvoja viitteitä siitä, että kuolleiden flamingojen tapausta, riippumatta asian painoarvosta, käytetään metsästyksen vastustamiseen, sanoo Kreikan Makedonian ja Traakian alueiden metsästäjäjärjestö lausunnossaan.

Metsästys on Kreikassa ollut kielletty myös koronamääräysten takia. Tästä huolimatta Agios Mamasin alueelta kuuluu salametsästäjien haulikoiden pamahduksia, kertovat Action for Wildlife -järjestön vapaaehtoiset.

Sorsastaja, löytyykö haulikostasi teräshaulien hyväksynnästä kertova leima?

Tuore väitös vahvistaa: Lyijy jymähtää maaperään ampuraratojen ympäristössä

Lisää aiheesta:

Greek Reporter: Illegal Lead Shot from Hunters Poisons, Kills Flamingos in Greece (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi