1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Halla-aho: Jos vaalien siirto johtuu siitä, ettei järjestelyihin ole ryhdytty, oikeusministerin kannattaisi tehdä henkilökohtaiset johtopäätökset

Puoluesihteerit päättivät tänään siirtää kuntavaalit kesäkuulle, vaikka perussuomalaiset vastustivat.

kuntavaalit
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho valokuvattiin Kruununhaassa Snellmanninkadulla helmikuun 2021 alussa.
Meidän mielestämme on erikoista, jos Suomi ei muista länsimaista poiketen pysty järjestämään vaaleja ajallaan turvallisesti, kommentoi oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.Silja Viitala / Yle

Puoluesihteerit päättivät vaalien siirtämisestä kesäkuulle, vaikka puolueiden näkemykset erosivat toisistaan vielä ennen lauantaita.

Perussuomalaiset vastustivat siirtoa. Yleensä vaaleihin liittyvät päätökset tehdään yksimielisesti puolueiden kesken.

– Meidän mielestämme on erikoista, jos Suomi ei muista länsimaista poiketen pysty järjestämään vaaleja ajallaan turvallisesti, kommentoi oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– Oikeusministeriön ja virkamiesten olisi pitänyt käyttää kulunut vuosi sellaisten järjestelyjen ja tarvittavien lakimuutosten tekemiseen, että vaalit voidaan järjestää niin kuin ne muissakin länsimaissa järjestetään, Halla-aho sanoo.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi Yhdysvalloissa järjestettiin presidentinvaalit huomattavasti pahemmassa tautitilanteessa.

– Mielestämme on sietämätöntä, että kansalaisia ja puolueita roikotetaan kummallisessa tilanteessa, vakuutetaan viimeiseen asti, että vaalit järjestetään ajallaan. Sitten muutama päivä ennen ehdokasasettelun päättymistä ilmoitetaan, että vaalit siirretään, Halla-aho kuvailee.

Hän kysyy, johtuuko vaalien siirtäminen siitä, ettei ole ryhdytty minkäänlaisiin tarvittaviin järjestelyihin, jotta vaalit voidaan turvallisesti toteuttaa.

– Jos näin on, oikeusministerin kannattaisi tehdä henkilökohtaiset johtopäätökset tästä tilanteesta, hän sanoo.

Lisäksi Halla-ahon mukaan pitäisi osoittaa, miten pystytään takaamaan, että kesäkuussa koronavirustilanne on parempi.

– Ei ole mitenkään määritelty kriteereitä, millaisissa oloissa vaalit voidaan järjestää, jos nyt ei voida, hän sanoo.

SDP:n Rönnholm: "Ei näitä päätöksiä kevyesti tehdä"

Myös oppositiopuolue kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko katsoo hallituksen epäonnistuneen, kun vaalit joudutaan siirtämään.

– Vaalien siirto on iso pettymys ja epäonnistuminen hallitukselta. Nyt johtamista ja valmistautumista on selkeästi parannettava, hän viestittää Ylelle.

Päähallituspuolue SDP:n puoluesihteeri Anton Rönnholmin mukaan vaalien siirto ei kuitenkaan johdu hallituksen epäonnistumisesta vaan tautitilanteen "radikaalista muutoksesta".

– Meillä on ollut tekniset valmiudet järjestää nämä vaalit.

– On tullut shokkina, miten nopeasti muuntovirus etenee. Ei näitä päätöksiä kevyesti tehdä.

Rönnholm myöntää, että päätöksen tekeminen ilman puolueiden yksimielisyyttä on poikkeuksellista.

– Olen sitä mieltä, että näissä asioissa on tärkeää hakea konsensusta. Tässä tapauksessa yksi puolue oli tehnyt jo etukäteen kategorisen kannanoton, että ei tule hyväksymään vaalien siirtämistä, argumenteista riippumatta.

Politiikantutkija: Kansalaisten luottamus demokratiaan voi järkkyä

Tutkijatohtori Johanna Vuorelman mukaan vaalien siirtäminen ei välttämättä ole demokratian kannalta hyvä ratkaisu.

– Tässä demokratia häviää.

– Vaalit ovat keskeinen osa demokratian oikeutusta. Riski on, että kansalaisten luottamus järkkyy tällaisen epävarmuuden vallitessa.

Vuorelman mukaan jatkuvuus ja ennustettavuus ovat erityisen tärkeä osa demokratiaa juuri kriisiaikana.

– Varautuminen ei ole ollut riittävää.

Vuorelman mukaan jo hyvissä ajoin olisi voitu esimerkiksi selvittää, voiko ulkosuomalaisten käyttämää kirjeäänestystä laajentaa myös kotimaahan.

Vuorelman mukaan vaalien siirtäminen ja kampanjoinnin pitkittäminen vaikuttavat väkisinkin puolueiden ja ehdokkaiden asemiin – mutta vielä on aikaista arvioida, miten.

– Voi syntyä tilanteita, että ehdokkaat ovat keskenään epätasa-arvoisessa asemassa. Esimerkiksi, jos joillakin on resurssit käytetty jo tässä vaiheessa.

Vuorelman mukaan vaalien siirtäminen kesäkuuhun ei yksin ole riittävä ratkaisu.

– On edelleen riskinä, että kun tullaan kesäkuuhun, huomataan, että varautuminen on edelleen puutteellista.

Lisää aiheesta:

Analyysi: THL:n pelottava arvio jopa yli 11 000 päivittäisestä tartunnasta sai puolueet lykkäämään vaaleja vastentahtoisesti

Henriksson: THL:n mukaan tartuntamäärät huhtikuussa jopa 11 200 – Yle seurasi tiedotustilaisuutta kuntavaalien siirtämisestä

Lue seuraavaksi