Hyppää sisältöön

Sveitsi hyväksyi "burkakiellon" – kasvojen peittäminen julkisilla paikoilla kielletään

Vastaavia kansallisia tai vain osittaisia burkakieltoja on jo voimassa vajaassa kymmenessä Euroopan maassa.

Mies käveli "Loppu ääriliikkeille" -julisteen ohitse kasvomaskin kanssa Lausannessa perjantaina. Sveitsissä äänestetään kansanäänestyksessä sunnuntaina "burkakieltona" tunnetusta ehdotuksesta. Kuva: Fabrice Coffrini / AFP

Sveitsiläiset hyväksyivät sunnuntaina kansanäänestyksessä lakiehdotuksen, joka kieltää kasvojen peittäminen julkisilla paikoilla. Äänestäneistä 51,2 prosenttia kannatti lakiehdotusta.

Ehdotus tunnetaan yleisesti "burkakieltona", koska ehdotuksen puolesta kampanjoivat ottivat kohteekseen juuri musliminaisten peittävät asusteet.

Nyt hyväksytty kielto koskee julkisia tiloja kuten katuja, kauppoja ja joukkoliikennettä, mutta ei esimerkiksi moskeijoita. Kasvojen peittäminen on edelleen sallittua turvallisuussyistä esimerkiksi hengityssuojaimella.

Sveitsin hallitus vastusti kieltoa. Hallituksen mukaan Sveitsissä kaiken peittävässä burkassa liikkuvat naiset ovat pääosin turisteja. Burkan tai silmät esiin jättävät niqabin käyttäjiä arvioidaan asuvan maassa vain muutama kymmenen.

Kieltoja jo Euroopassa

Kieltoa ajanut oikeistopopulistinen ja kansallismielinen Sveitsin kansanpuolue SVP sanoo haluavansa vastustaa radikaalin islamismin vakiintumista Sveitsiin ja puolustaa alistetussa asemassa olevien musliminaisia.

Kiellon vastustajat puolestaan ovat pitäneet ehdotusta sekä rasistisena että seksistisenä. Heidän mukaansa laissa ei pitäisi säädellä sitä, miten ihmiset pukeutuvat tai eivät pukeudu.

Sveitsin kielto ei ole ensimmäinen laatuaan. Vastaavia kansallisia tai vain osittaisia burkakieltoja on jo voimassa vajaassa kymmenessä Euroopan maassa – muun muassa Belgiassa, Itävallassa ja Tanskassa. Ensimmäisenä liikkeellä oli Ranska, joka kielsi kasvot peittävät huivit jo reilut kymmenen vuotta sitten.

Sveitsin suorassa demokratiassa koko maata koskevan kansanäänestyksen järjestämiseen vaaditaan 100 000 allekirjoitusta.

Artikkelia täydennetty 7.3.2021 kello 19.35. Lisätty vaalin tulos ja päivitetty juttua sen mukaisesti.