Hyppää sisältöön

Myanmar vaatii Intiaa palauttamaan vallankaappauksen jälkeen paenneita poliiseja – "Emme työnnä heitä voimalla takaisin"

Ainakin yli 50 ihmistä on kuollut vallankaappauksen jälkeisten protestien yhteydessä.

Myanmarissa on osoitettu mieltä lähes päivittäin helmikuun alusta saakka. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Myanmar on pyytänyt naapurimaa Intiaa palauttamaan useita poliiseja, uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Poliisit olivat perheineen ylittäneet maiden rajan viime päivinä ja hakeneet turvaa.

BBC:n mukaan poliisit olivat kieltäytyneet toteuttamasta Myanmarin sotilasjuntan käskyjä. Intian koillisosissa sijaitsevan Mizoramin osavaltion hallintoa on pyydetty palauttamaan kahdeksan poliisia, kirjoittaa Indian Express (siirryt toiseen palveluun).

– Naapurimaiden ystävällismielisten suhteiden ylläpitämiseksi pyydämme teitä pidättämään kahdeksan Intian alueelle saapunutta Myanmarin poliisivoimiin kuuluvaa ja luovuttamaan heidät Myanmarille, rajaseudulla sijaitsevan myanmarilaisen Falamin viranomaiset kirjoittivat Indian Expressin mukaan.

Mizoramin viranomaisten mukaan viime päivinä 16 myanmarilaista on ylittänyt rajan. Heistä 11 on kertonut olevansa poliisivoimista.

Intiassa puolisotilaalliset joukot käännyttävät myanmarilaisia rajalla

Rajaa vartioivien, puolisotilaallisten Assam Rifles -joukkojen mukaan noin 35 myanmarilaista on ylittänyt Mizoramin ja Myanmarin yli 500 kilometriä pitkän rajan. Joukoista kerrotaan Indian Expressille, että tarkoitus on estää rajanylitykset.

– Useita ihmisiä on yrittänyt ylittää rajan -- Emme työnnä heitä voimalla takaisin, mutta kerromme heille ystävällisesti, että he eivät voi tulla Intiaan laittomasti. Moni on palannut, Assam Rifles -joukkojen edustaja Digvijay Singh kertoo lehdelle puhelimitse.

Myanmarissa tehtiin sotilasvallankaappaus helmikuun alussa. Vallankaappauksessa pidätettiin muun muassa maan johtaja Aung San Suu Kyi.

Maassa on osoitettu mieltä vallankaappausta vastaan. Myanmar on vastannut mielenosoituksiin väkivaltaisesti. Ainakin yli 50 ihmistä on kuollut protestien yhteydessä. Yli 1700 ihmistä on pidätetty, mukaan lukien useita toimittajia.

Mielenosoitukset jatkuivat sunnuntaina

Mielenosoitukset jatkuivat jälleen sunnuntaina ympäri maata. Kymmenet tuhannet ihmiset tulivat kaduille esimerkiksi maan kahdessa suurimmassa kaupungissa Yangonissa ja Mandalayssa.

Yangonissa palattiin kaduille sen jälkeen, kun lauantaina Myanmarin turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja kohti mielenosoittajia. Lisäksi poliisi teki ratsioita varhain sunnuntaina. Ainakin kolme ihmistä pidätettiin Yangonin keskustassa paikallisten asukkaiden mukaan. Pidätysten syytä ei tiedetty, uutistoimisto Reuters kertoo.

Lisäksi poliisit etsivät Aung San Suu Kyin puolueen kanssa työskennellyttä lakimiestä, mutta eivät löytäneet tätä, nyt jo hajoitetun parlamentin jäsen Sithu Maung kertoi Facebook-kirjoituksessaan. Reuters ei ole saanut poliisia tai juntan edustajaa kommentoimaan asukkaiden ja parlamentin jäsenen kertomuksia.

Lauantaina protestit alkoivat vain muutama tunti sen jälkeen, kun YK:n Myanmarin erikoislähettiläs Christine Schraner Burgener pyysi Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostoa ryhtymään toimenpiteisiin sotilasjunttaa vastaan.

Valtiollinen media kertoi lauantaina, että laajaan kansalaistottelemattomuuskampanjaan osallistuvia julkisen hallinnon työntekijöitä uhkaavat potkut, jos nämä eivät palaa töihin maanantaina.

.
.