1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vienti

Kiinan vienti kasvoi alkuvuonna huimasti

Vientiä edesauttoi niin pandemian hellittäminen kuin siihen sopeutuminenkin.

vienti
Suuri konttialus Qingdaon satamassa Kiinassa.
Suuri konttialus Qingdaon satamassa Kiinassa.Sipa Asia/Shutterstock/All Over Press

Kiinan vienti kasvoi tammi-helmikuussa peräti 60,6 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, kertovat maan tullin tilastot.

Vienti paisui varsinkin helmikuussa, jolloin sen määrä oli 154,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kiinan vienti lamaantui vuosi sitten koronapandemian alettua. Kasvuluvut ovat historiallisen suuret, koska aallonpohja oli syvä.

Kiinasta vietiin erityisesti kodin elektroniikkaa ja tekstiilivalmisteita, kuten esimerkiksi suojamaskeja. Elektroniikkavienti kasvoi viime vuodesta 54,1 prosenttia ja tekstiilien 50,2 prosenttia.

Tärkeimmissä asiakaskohteissa, kuten Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa teollisuus osoittaa nyt piristymisen merkkejä, osittain valtioiden kehittämien korona-apupakettien ansiosta.

Tämän vuoden alussa Kiinan tuotanto oli epätavallisen suurta siksi, että suuri osa työläisistä ei pitänyt kiinalaisen uudenvuoden lomaa. Normaalioloissa tammi- tai helmikuulle osuva kiinalainen uusivuosi on maan tärkein loma-aika. Nyt hallitus oli vedonnut kansalaisiin, jotta nämä eivät matkustaisi kotipaikkakunnilleen, etteivät levittäisi koronavirusta.

Kiinan tuontikin kasvoi alkuvuodesta, mutta ei läheskään yhtä ripeästi kuin vienti. Tuonnin kasvu oli 22,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Eniten kasvoivat puolijohteiden ja energiatuotteiden tuonti.

Kiinan ulkomaankaupan ylijäämä oli tammi-helmikuussa noin 86 miljardia euroa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi