Hyppää sisältöön

Paavi Franciscus kävi Isisin raunioittamassa Mosulissa ja vetosi rauhan ja anteeksiannon puolesta – katso video

Irakissa on yksi maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä.

Paavi vieraili Mosulissa
Paavi vieraili Mosulissa

Paavi Franciscus on vieraillut Irakin-kiertomatkansa yhteydessä Isis-terrorijärjestön tuhoamassa Mosulin kaupungissa.

Paavin ottivat vastaan kaupungin muslimijohtajat ja kirkonisät.

Yhteisessä seremoniassa raunioiden keskellä kaupungin keskusaukiolla Mosulin johto vetosi kristittyihin asukkaisiin, jotta nämä palaisivat. Mosulista pakeni vuonna 2014 tapahtunutta Isis-valloitusta noin 500 kristittyä perhettä. Nyt jäljellä on enää noin 70 kristyttyä perhekuntaa.

Seremoniassa paavi päästi ilmaan valkoisen kyyhkysen, rauhan symbolin. Puheessaan hän vetosi uskontojen rajat ylittävään lähimmäisenrakkauteen.

– Jos Jumala on elämän Jumala - niinkuin hän on - silloin on väärin surmata hänen nimissään veljiämme ja sisariamme. Jos Jumala on rauhan Jumala - niinkuin hän on - silloin on väärin käydä sotia hänen nimissään. Jos Jumala on rakkauden Jumala - niinkuin hän on - silloin on väärin vihata veljiämme ja sisariamme, paavi julisti.

Mosulista paavi Franciscus jatkoi matkaansa Qaraqoshin kaupunkiin, missä on ollut yksi maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä.

Lähes kaikki Qaraqoshin 55 000 asukasta pakeni Isis-terroristeja vuonna 2014. Isisin terrorin aikana kirkkoja muutettiin vankiloiksi ja vanhoja kristillisiä esineitä tuhottiin.

Sen jälkeen kun Isis vuonna 2016 karkotettiin kaupungista noin puolet asukkaista on palannut ja aloittanut vaivalloisen jälleenrakennustyön. Paavi vierailee muun muassa Qaraqoshin Neitseellisen hedelmöittymisen kirkossa, jonka Isis tuhosi, mutta joka on nyt rakennettu uudelleen.

Paavin vierailu ja sen keräämät suuret kansanjoukot on myös nostattanut huolta koronaviruksen leviämisestä.