Hyppää sisältöön

Kampanjointi estyy jopa kokonaan, vaalibudjetti ehtyy, mainoksia menee hukkaan – vaalien siirto sotkee ehdokkaiden kampanjointia ja käy kukkarolle

Kuntavaalien lykkäys ja pidennetty ennakkoäänestäminen tuovat lisää työtä ja kuluja kuntavaaliehdokkaille.

Osa kuntavaaliehdokkaista on jo ehtinyt käyttää rahaa ulkomainontaan. Arkistokuva vuoden 2017 kuntavaaleista. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kuntavaalien lykkääntyminen estää joillain ehdokkailla vaalipäivää edeltävien viikkojen kampanjoinnin jopa kokonaan.

Näin sanoo esimerkiksi kokoomuksen kuntavaalipäällikkö Antti Ahonen, jonka mukaan osa puolueen ehdokkaista on ennen uutta vaaliajankohtaa kiinni esimerkiksi ennalta lukkoon lyödyissä työsitoumuksissa tai tutkimusprojekteissa.

Tuhansien ja taas tuhansien ehdokkaiden vaalikampanjoissa alkoi lauantaina pakkotauko, kun kuntavaalit päätettiin siirtää huhtikuulta kesäkuulle. Huhtikuulle ennakoitu vaikea koronatilanne sai kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta kannattamaan siirtoa.

Ylen haastattelemien eri puolueiden edustajat kertovat, että vaalien siirto tuottaa ehdokkaille paljon lisätöitä ja aikatauluongelmia.

Osalle uusi ajankohta tarkoittaa sitä, että kampanjointiin ei jää muiden sitoumusten takia riittävästi aikaa. Valtaosa ehdokkaista pystyy kuitenkin järjestämään aikataulunsa niin, että kampanjoimaan päästään touko–kesäkuussa ennen uutta vaalipäivää.

Esimerkiksi SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, että huomattava osa puolueen ehdokkaista on ottanut lomia huhtikuun alkuperäisen vaalipäivän edelle. Vielä ei tiedetä varmaksi, kuinka hyvin niiden ajankohtia onnistutaan siirtämään.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen huomauttaa, että kuntavaalit ovat "tavallisten ihmisten vaalit" eli vaikka kampanjointi syö aikaa, suurin osa ehdokkaista ei käytä siihen koko valveillaoloaikaansa.

– Siirto on ehdokkaiden näkökulmasta hankala, mutta uskon, että suurin osa ehdolle lähtevistä pystyy muutokseen sopeutumaan.

"Ehdokkaat maksavat kampanjan omasta pussista"

Vaalien siirto käy puolueiden ja ehdokkaiden kukkaroille, vaikka kampanjabudjeteista on käytetty puoluesihteerien mukaan vasta suhteellisen pieni osa.

Esimerkiksi kokoomuksen Ahosen arvion mukaan ehdokkaat ovat käyttäneet budjetistaan muutamasta prosentista pariinkymmenneen prosenttiin.

– Suurin osa ehdokkaista – ainakin kokoomuksessa – maksaa lähes kaiken kampanjan omasta pussistaan säästöillä ja palkkarahoilla. Isoissa kaupungeissa otetaan myös vaalilainoja.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka hyvin ehdokkaat onnistuvat esimerkiksi siirtämään jo sovittuja ja maksettuja mainoskampanjoita. Osa mainoksista menee liian aikaisina hukkaan, arvioi osa puoluesihteereistä.

SDP:n Rönnholm toteaa, että ehdokkaiden välillä on suuria eroja siinä, paljonko rahaa on jo käytetty.

– Vaikeimmassa tilanteessa ovat ne, jotka ovat tehneet isoja ulkomainoskampanjoita suuremmissa kaupungeissa. Sosiaaliseen mediaan laitettuja rahoja pystyy muuttamaan hyvinkin lyhyellä aikavälillä.

Uusi vaalipäivä on 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestystä pidennettiin kahden viikon kestoiseksi. Kuva: Carmela Walder / Yle

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroosin mukaan on olemassa uhka, että vaalibudjetti jää joillakin ehdokkailla vajaaksi, koska budjetti on laskettu huhtikuun vaalipäivän mukaan.

– Voi miettiä, kuinka luottavaisin mielin sitten kesäkuussa esimerkiksi vähävarainen ihminen laittaa rahojaan vaalimainoksiin, jos on epäilyksen varjo siitä, että onko vaaleja silloinkaan.

Vaalien lykkäämisen yhteydessä ennakkoäänestystä pidennettiin. Se pidentää samalla kampanjointiaikaa, mikä edellyttää lisätyötä ja -rahoitusta.

Keskustan Pirkkalainen ehdottaa kampanjointiin yhteisiä pelisääntöjä

Puoluesihteerit eivät usko vaalien siirron hyödyttävän tiettyjä puolueita toisia enemmän.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo, että puolueiden tulisi sopia yhdessä, miten voidaan varmistaa, ettei siirto hyödytä ketään epätasapuolisesti.

– Esimerkiksi kampanjoinnista olisi minusta hyvä tehdä puolueiden kesken yhteisiä pelisääntöjä, Pirkkalainen sanoo.

Lue lisää: