1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran vapautti brittiläis-iranilaisen avustustyöntekijän

Nainen tuomittiin viisi vuotta sitten vankeuteen salaliitosta Irania vastaan.

Iran
Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Richard Ratcliffe ja tytär Gabriell.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Richard Ratcliffe ja tytär Gabriell arkistokuvassa.Free Nazanin kampanja

Iran on vapauttanut brittiläis-iranilaisen avustustyöntekijän Nazanin Zaghari-Ratcliffen. Vapautuksesta kertoi sunnuntaina Zaghari-Ratcliffen asianajaja iranlaisella Emtedad-uutissivustolla.

Sekä Britannian että Iranin kansalaisuuden omaava Zaghari-Ratcliffe pidätettiin Iranissa vuonna 2016. Myöhemmin samana vuonna hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen osallisuudesta salaliittoon, jolla yritettiin kaataa Iranin hallinto.

Zaghari-Ratcliffe on kiistänyt syytteet ja ilmaissut pitävänsä tuomiotaan perusteettomana.

Iranin hengellinen johtaja Ali Khamenei armahti Zaghari-Ratcliffen jo viime vuoden puolella. Hän vietti loppuosuuden rangaistuksestaan kotiarestissa ja elektronisessa valvonnassa. Zaghari-Ratcliffen asianajajan mukaan hänen asiakkaansa jalassa ollut valvontapanta on nyt poistettu.

Britannia on vaatinut useaan otteeseen kansalaisensa välitöntä vapauttamista ja palauttamista kotimaahan perheensä luokse.

– Pidämme Nazanin Zaghari-Ratcliffen jalkapannan poistamista hyvänä asiana, mutta Iranin tapa kohdella häntä on edelleen sietämätön, Britannian ulkoministeri Dominic Raab kirjoitti sunnuntaina Twitterissä.

– Hänen täytyy saada palata Britanniaan niin pian kuin mahdollista, jotta hän voi palata perheensä luokse, Raab jatkoi.

Lähteet: AFP, REUTERS

Lue seuraavaksi