1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Miten sulkutila näkyy eri kaupungeissa, kolmasosa ruoasta menee hävikkiin, viikko alkaa pakkasessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nuorten takkeja naulakossa Kulosaaren yhteiskoululla helmikuussa.
Sulkutilan tuomat muutokset koskevat muun muassa yläkouluja ja toisen asteen oppilaitoksia.Silja Viitala / Yle

Suomessa alkaa tänään sulkutila – Yle listasi, mitä se tarkoittaa maan suurimmissa kaupungeissa

Sulkutila tuo monia muutoksia esimerkiksi leviämis- ja kiihtymisalueille. Suuret muutokset koskevat muun muassa yläkouluja ja toiseen asteen oppilaitoksia. Katso, miten sulkutila vaikuttaa Suomen suurimpien kaupunkien arkeen.

Jopa kolmasosa ruoasta menee hävikkiin – myös köyhissä maissa

Kokki valmistelee keittoa itävaltalaisessa ravintolassa. Ravintoloissa, ruokaloissa ja baareissa ruoasta keskimäärin viisi prosenttia menee hävikkiin.
Kokki valmistelee keittoa itävaltalaisessa ravintolassa. Ravintoloissa, ruokaloissa ja baareissa ruoasta keskimäärin viisi prosenttia menee hävikkiin.Christian Bruna / EPA

YK:n ympäristöohjelma UNEP arvioi, että kotitalouksissa, ravintoloissa ja kaupassa 17 prosenttia ruosta päätyy roskiin. Jos mukaan lasketaan tuotannon hävikki, osuus noussee noin kolmasosaan kaikesta ruoasta. Hiukan ehkä yllättäen hävikki ei ole köyhissä maissa sen pienempää. Suomen ruokahävikki vaikuttaisi olevan keskimääräistä vähäisempää.

Yli 55-vuotiaat kokevat työkykynsä huomattavasti paremmaksi työnantajat

Kuvassa Silverseniorin toimitusjohtaja Seppo Niva.
Seppo Nivan mukaan sekä työnantajien että työntekijöiden asenne työhön ikääntyneenä on usein epäluuloinen. Benjamin Suomela / Yle

Jopa yli 65-vuotiailla riittää työhaluja. Tuore kyselytutkimus kertoo, että yli 55-vuotiaat kaipaavat joustoja työnantajalta. Sen mukaan työnantajat eivät näe ikäsyrjintää yhtä paljon kuin työntekijät. Yli 55-vuotiaat kokevat terveydentilansa huomattavasti paremmaksi kuin mitä työnantajat arvioivat

Koronapandemia nousee esiin myös naistenpäivänä

Nainen on pukeutunut paitaan, jossa lukee Loud woman.
Evert Elzinga / EPA

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Päivän tarkoitus on juhlistaa naisia ja pyrkimystä sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

Naistenpäivän marsseja on tiedossa ainakin Meksikossa, Argentiinassa ja Turkissa. Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa naiset marssivat keskustan läpi nostaakseen esiin ongelmat, joita koronapandemia on tuonut naisille. Pandemian aikana naisiin kohdistuvan väkivallan, työtaakan ja palkanleikkausten kerrotaan kasvaneen.

Naapurimaassa Puolassa puolestaan naiset vastustavat varsin tuoreeltaan hyväksyttyä lakia, joka kieltää abortin Puolassa lähestulkoon täysin. Aborttilain muutos on johtanut Puolassa laajoihin mielenosoituksiin.

Meghan Markle kertoi vaikeuksistaan

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen haastattelua katsotaan televisiosta.
Naistenpäivän marsseja on tiedossa ainakin Meksikossa, Argentiinassa ja Turkissa.Olivier Douliery / AFP

Puolisonsa prinssi Harryn kanssa Britannian hovin jättänyt Meghan Markle kertoo varhain tänä aamuna Yhdysvalloissa Oprah Winfreyn haastattelussa, että hovissa oli "kannettu huolta ja käyty keskustelua siitä, kuinka tummaihoisen pojan hän synnyttää".

Markle kertoi myös, että hänellä oli hovin aikaan ollut itsemurha-ajatuksia huonon kohtelunsa vuoksi.

Hän oli pyytänyt saada ammattiapua mielenterveyteensä, mutta kuninkaallinen perhe oli torjunut pyynnön, koska sitä ei nähty hyvänä instituutiolle.

Viikko alkaa reilussa pakkasessa

Maanantain sääkartta.
Yle

Aamu on poutainen ja vaihtelevan pilvinen. Etelässä pakkasta on kymmenkunta astetta, pohjoisessa paikoin 20.

Tuuli heikkenee, mutta aluksi puhaltaa vielä vähän reilummin etelässä. Päivällä pakkanen heikkenee.

Pilvisyys on vaihtelevaa ja monin paikoin on aurinkoista. Tulevina öinä pakkanen kiristyy.

Lue seuraavaksi